Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Grootschalig bouwen

Grootschalig bouwen

‘De logistiek wordt complexer, de afstemming met de disciplines ingewikkelder’

In vijf gebouwen tegelijk worden 444 appartementen gebouwd. De gebouwen van HOF36 in Leiden vormen tezamen een rechthoek, met in het midden een groenvoorziening waar alle bewoners straks van kunnen genieten. De verschillen in vorm, hoogte en gevelafwerking zorgen voor een aantrekkelijk en afwisselend geheel. 

Van de centrale groenvoorziening kunnen straks alle bewoners genieten.

Voor De Vries en Verburg zijn grote projecten aan de orde van de dag, maar HOF36 in Leiden – met onder meer een tweelaagse parkeergarage, WKO- en WTW-systeem en daktuinen – spant de kroon. “Het is het grootste project tot nu toe”, erkent projectleider Bernhard van Houwelingen ruiterlijk. Dat maakt de logistiek complexer en de afstemming met de uiteenlopende disciplines ingewikkelder.

De gevelbekledingen worden inclusief kozijnen en glas aangeleverd.

Grootschaligheid

De bouw van HOF36 werd gedurende anderhalf jaar voorbereid. De prefab casco-elementen en de gevelafwerkingen werden tot in de finesses uitgewerkt en staan nu klaar voor montage. Ook de kozijnen en ramen met beglazing zijn gereed. “Dat zijn in totaal ruim 3.000 betonelementen en ruim 42.000 m2 prefab betonnen vloerplaten”, vertelt Van Houwelingen. “We hebben een speciaal team samengesteld om deze grootschaligheid te managen. Ook vindt structureel overleg plaats om te controleren of de planning op de voet wordt gevolgd. De elementen voor de hoge toren zijn nu allemaal geprefabriceerd. Als we straks gaan monteren, gaat de toren met een tempo van een etage per anderhalve week de lucht in.” 

Extra aandacht vraagt de afstemming van de WKO-opslaginstallatie met de overige installaties en inpassing in het gebouw. “Er heeft de nodige coördinatie plaatsgevonden om alle installaties in de beschikbare ruimte te krijgen.”

WKO- en WTW-installaties maken de woningen duurzaam.

Bestcon-systeem

Het prefab betoncasco wordt uitgevoerd in het Bestcon-systeem, waarbij de vloer wordt opgedeeld in drie lagen. De onderste laag is 21 cm dik en massief, de tweede laag is 13 cm dik en herbergt de installaties en de derde laag is de 8 cm dikke zwevende afwerkvloer. “Het was een probleem om de nutsvoorzieningen aan te brengen op de begane grond en eerste verdieping. Dit hebben we op opgelost door in het ganggebied de tweede laag (installaties) te laten vervallen en de massieve vloer verhoogd aan te brengen. Zo ontstond voldoende ruimte voor de nutsvoorzieningen. Als we dit niet hadden gedaan, hadden we het hele gebouw moeten verhogen en dat was in strijd met het bestemmingsplan.”

De uiteenlopende gevelbekledingen zorgen voor een aantrekkelijk en afwisselend beeld.

Logistiek

Het perceel voor HOF36 is royaal en biedt ruimte voor de inrichting van een bouwplaats, maar met de bouw van vijf forse bouwvolumes in twee gelijktijdige bouwstromen rest toch onvoldoende ruimte voor de opslag van leveringen en zeker die van volumineuze betonelementen. “Om deze reden moet het overgrote gedeelte just-in-time worden geleverd. Overigens speelt dit pas na de bouwvak 2023. We zitten nu nog in de funderingsfase. Het is een ruime dagtaak om dit alles te coördineren en voortdurend de planningen te controleren, maar tot nu toe loopt het op rolletjes.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Schroders Capital Real Estate Netherlands, Amsterdam
  • Architect Gensler, Londen
  • Co-architect Inbo, Amsterdam
  • Ontwikkelaar Zinc Real Estate, Amsterdam
  • Constructeur Bureau Broersma Ingenieurs en Bouwadvies, Den Haag
  • Installateur Terberg Totaal Installaties Utrecht bv
  • Sprinklerinstallatie SPIE, Breda
  • Bouwperiode april 2022 – juli 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details