Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groot onderhoud, verduurzaming en esthetische verfraaiing voor 198 woningen
De medewerkers zijn volop bezig met de renovatie en verduurzaming van de woningen.

Groot onderhoud, verduurzaming en esthetische verfraaiing voor 198 woningen

In opdracht van Woonstichting Trivire maakt Van Wijnen 198 woningen, verdeeld over drie flats, aan de Blaauwweg in Dordrecht klaar voor de toekomst. Alle woningen worden verduurzaamd, krijgen groot onderhoud en ondergaan een esthetische verfraaiing. Waar nodig worden ook keukens, badkamers en toiletten vervangen. Het is een intensief traject voor de bewoners, die tijdens de werkzaamheden in hun woningen blijven. Ze worden dan ook tijdens het hele renovatietraject begeleid door bewonersbegeleiders van de hoofdaannemer. Na afronding van de werkzaamheden neemt het wooncomfort toe en zijn de woningen energiezuiniger. Dit is slechts een eerste deel van het totaalproject, dat uiteindelijk uit 477 woningen bestaat. De bouwpartners startten in maart 2021 en naar verwachting wordt eind dit jaar deze eerste fase volledig opgeleverd.

Deze woningen van Trivire aan de Blaauwweg in Dordrecht worden grondig gerenoveerd.

De woningen aan de Blaauwweg en omgeving in Dordrecht staan er al heel wat jaren en zijn dringend toe aan een grondige renovatie, waardoor ze energiezuiniger en comfortabeler worden voor de bewoners. “Met dit project zetten we onze langdurige relatie met Woonstichting Trivire voort. We zijn trots om als Dordtse ontwikkelende bouwer een bijdrage te leveren aan een groot renovatieproject in onze gemeente”, stelt Mike Luiten, bedrijfsleider renovatie en transformatie bij Van Wijnen. “Het totale project omvat 477 woningen, waarvan we er in een eerste fase 198 onder handen nemen. De woningen zijn verdeeld over 3 flats, die één voor één gerenoveerd worden. Begin maart zijn we gestart met het isoleren van de bergingen en het aanleggen van de nieuwe verwarmingsleidingen voor de verdeling van de warmte van het warmtenet. Eind maart volgden de renovatiewerkzaamheden in de eerste woningen. Zo wordt alles aan gevel en dak geoptimaliseerd. De dakbedekking wordt vervangen, het beton gezuiverd en het voegwerk hersteld. De kozijnen, kopgevels en hekwerken krijgen een nieuw laagje verf, de galerijen worden opgeknapt en de entrees van de flats worden gerenoveerd naar de hedendaagse stijl.”

Na de werkzaamheden zijn deze woningen volledig gasloos en gekoppeld aan het warmtenet.

Een ‘warm jasje’ en meer

De woningen worden ook verduurzaamd en krijgen als het ware een nieuw ‘warm jasje’. De bouwpartners isoleren de voor-, achter- en langsgevels, daken en plafonds. De draaiende delen in de gevel worden vervangen en overal wordt isolerend glas geïntegreerd. Na de werkzaamheden zijn deze woningen volledig gasloos en gekoppeld aan het warmtenet. Dankzij deze verduurzaming worden de woningen comfortabeler en zullen de bewoners besparen op hun energierekening. Gelijktijdig voert hoofdaannemer Van Wijnen het noodzakelijke groot onderhoud uit. Waar het technisch nodig is en de bewoners dit zelf ook willen, worden keukens, badkamers en/of toiletten vervangen. In het complex kunnen bewoners een ‘proefwoning’, uitgerust met een nieuwe badkamer, keuken en toilet, bezoeken, waardoor ze echt kunnen zien wat er in hun eigen woning zal gebeuren.

De dakbedekking wordt vervangen, het beton gezuiverd en het voegwerk hersteld. De kozijnen, kopgevels en hekwerken krijgen een nieuw laagje verf en de entrees van de flats worden gerenoveerd.

Werken in bewoonde flats

“Deelplan A is in volle uitvoering en deelplan B voor de overige woningen op deze locatie zit intussen in de ontwikkelingsfase. Terwijl de werkzaamheden buiten in doorlooptijd verschillen, neemt de renovatie in één woning ongeveer 15 dagen in beslag”, sluit Luiten af. “Bovendien blijven de bewoners tijdens de volledige renovatie in hun woningen. Uiteraard kunnen ze in die periode hun woning tijdelijk niet gebruiken, zoals ze dat gewend zijn. Dat vraagt veel van de bewoners, maar ook Trivire als opdrachtgever en alle bouwpartners moeten daar aandacht aan besteden met een juiste voorbereiding en planning én een goede communicatie. Twee van onze eigen bewonersbegeleiders nemen de bewoners mee om hen tijdens het volledige traject bij te staan.”  

Ventilatieroosters in het kozijn

De oude bestaande beglazing in de woningen wordt vervangen door HR++ isolatieglas met letselwerend gelaagd glas waar noodzakelijk. Ook worden daarbij ventilatieroosters van DUCO geïntegreerd. 

DUCO biedt een breed gamma aan thermisch onderbroken aluminium ventilatieroosters voor de toevoer van verse lucht. Deze zelfregelende roosters kunnen geïntegreerd worden in zowel kunststof, houten als aluminium kozijnen. Een eenvoudige manier om leefruimtes te voorzien van ventilatie is door ventilatieroosters in het raam toe te passen. Bij renovaties zoals in Dordrecht worden de ventilatieroosters meestal geïntegreerd boven het glas. Er werd gekozen voor het geluiddempende rooster GlasMax ‘ZR’. Het susrooster is uitermate geschikt voor toepassing in situaties waar sprake is van een lichte geluidsbelasting. Voor de afvoer van vuile lucht staat installateur Bevico in voor de plaatsing van slimme Intelli Air Valve regelkleppen en CO2-ruimtesensoren.

De bewoners, die in hun woningen blijven, worden tijdens het hele renovatietraject begeleid door bewonersbegeleiders van Van Wijnen.

Ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat

Aangezien luchtdichtheid een essentiële rol speelt om woningen energiezuinig te maken, moet er ook werk worden gemaakt van het binnenklimaat. De laatste tijd hechten bewoners steeds meer belang aan een goed werkend ventilatiesysteem. Zo rekenen Woonstichting Trivire en hoofdaannemer Van Wijnen op de specialisten van Bevico, onderdeel van PronkGroep, voor de installatie van de ventilatiesystemen bij de renovatie en verduurzaming van de woningen aan de Blaauwweg in Dordrecht.

“Dit is niet onze eerste opdracht voor Trivire. Zo hebben we bijvoorbeeld vorig jaar een project in Zwijndrecht uitgevoerd. Voor de woningen in Dordrecht werken we dan wel samen met een andere hoofdaannemer, maar onze taak blijft steeds dezelfde, met name ervoor zorgen dat de bewoners van een gezonde lucht kunnen genieten”, geeft projectleider Gert Vis aan. “We vervangen alle bestaande dakventilatoren en voorzien ook ventilatie in de aanbouwen. In de keukens wordt een aangepaste ventilatiebox geïnstalleerd en in de badkamers en toiletten monteren we nieuwe ventielen. De oorspronkelijke gaten die niet langer in gebruik zijn, worden zorgvuldig dichtgemaakt. Een nieuwe sensor in de woonkamer meet continu het CO2-gehalte in de woning en stuurt de ventilatie automatisch aan. Zo ontstaat een goede luchtkwaliteit, terwijl het energieverbruik beperkt blijft.” Voor Bevico is dit alvast geen uitzonderlijk project; de projectteams voeren elke dag ergens in Nederland dergelijke installaties uit.

Waar het technisch nodig is en de bewoners dit zelf ook willen, worden keukens, badkamers en/of toiletten vervangen. In een proefwoning kunnen ze zien wat er in hun woning zal gebeuren.

Één betrouwbare partner voor alle loodgieterswerk

Installatie Combinatie Dordrecht (ICD) wordt door hoofdaannemer Van Wijnen ingeschakeld voor alle loodgieterswerk bij de verduurzaming van de woningen aan de Blaauwweg. 

“ICD Techniek focust zich als installatiebedrijf op centrale verwarming, ventilatie, gas, riolering en sanitair, terwijl ICD Projects een specialist op het vlak van vloerverwarming en -koeling is. En dat van engineering tot en met uitvoering en inclusief het leveren van alle materialen. We werken al geruime tijd voor Woonstichting Trivire, waarvoor we het dagelijkse onderhoud en de mutaties aan de installaties in de woningen uitvoeren. In het verleden hebben we ook al met succes met hoofdaannemer Van Wijnen samengewerkt”, vertelt directeur Jeffrey Hollander. “We zijn verantwoordelijk voor het aanleggen van de nieuwe leidingen voor de aanvoer en afvoer van water in de woningen. Op de balkons en de galerij worden alle hemelwaterafvoeren vervangen.”

De woningen gaan allemaal over op stadsverwarming en middels een afleverset wordt er warm water in de woning binnengebracht. “Daarnaast zijn we betrokken bij de vervanging van de keukens, badkamers en toiletten in de woningen, waar het nodig is en waar de bewoners het zelf ook willen. We zijn trots dat we als Dordtse firma aan dit project mogen meewerken. De werkzaamheden zelf zijn alledaags, maar de omvang van het project en het feit dat de flats tijdens de werken bewoond blijven, brengen toch wel de nodige uitdagingen met zich mee. Bovendien vragen ze om een goede afstemming met de hoofdaannemer en de andere bouwpartners én om een correcte communicatie naar de bewoners toe.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Woonstichting Trivire, Dordrecht
Hoofdaannemer Van Wijnen, Baarn

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details