Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Foodsafe’ distributiecentrum van 8.000 m2
Het project moest ‘foodsafe’ gerealiseerd worden.

‘Foodsafe’ distributiecentrum van 8.000 m2

Bijzondere indeling en logistieke uitdagingen

Bouw- en aannemingsbedrijf Van Hoorn en Van der Kley bouwde voor Smits Zevenhuizen een nieuw distributiecentrum voor kaas en diervoeder als uitbreiding op het bestaande complex. De uitbreiding werd afgelopen voorjaar opgeleverd na een bouwperiode van ruim een jaar. In dit nieuwe DC worden rest- en zijstromen uit de levensmiddelenindustrie verwerkt en klaargemaakt voor verzending.

Het pand heeft een bruto vloeroppervlak van 8.000 m2.

Van Hoorn en Van der Kley voerde als hoofdaannemer het project uit in bouwteamverband. Edwin van Hoorn is mede-eigenaar van het bouwbedrijf: “Het gaat om een flinke uitbreiding van een bestaand pand. De nieuwbouw heeft een bruto vloeroppervlak van 8.000 m2. Hiervan is 5.670 m2 bedoeld voor koelcellen, productie en expeditie en 2.330 m2 voor kantoren en overige ruimtes.”

Omdat het pand bedoeld is voor de opslag en productie van levensmiddelen, moest het ‘foodsafe’ gerealiseerd worden, vertelt Arjo van Genderen, bedrijfsleider en ook mede-eigenaar van Van Hoorn en Van der Kley. “Het bedrijf moet immers voldoen aan hoge hygiëne-eisen. Daarom zijn afwerkingen en aansluitingen zodanig gemaakt, dat het goed schoon te houden is. Ook kwamen er goten en putten in bijna elke ruimte. Eén van de redenen waarom wij geselecteerd zijn voor dit project, is omdat we de afgelopen jaren vaker projecten realiseerden in de foodindustrie, waaronder voor vleesverwerkende bedrijven. We zijn dus gewend om te werken met strenge eisen.  

Ook werken we met dit soort projecten vaak samen met de andere leden van het bouwteam, zoals de E-installateur Van Weerdenburg Electrotechniek en W-installateur B&V Techniek. Uiteraard zoekt de opdrachtgever partijen die dit in goede samenwerking kunnen bouwen.”

Iedere ruimte moet apart kunnen worden afgesloten.

‘Opdrachtgever heeft vooraf goed nagedacht’

Kees Wiltenburg was bij dit project werkvoorbereider en projectcoördinator vanuit Van Hoorn en Van der Kley. “Wat het project bijzonder maakt, is de omvang, maar ook de indeling. Daar heeft de opdrachtgever vooraf heel goed over nagedacht. Er zitten koelruimtes in, expeditie en een heel logistiek systeem van liften en kettingbanen. Iedere ruimte moet apart kunnen worden afgesloten, daarom zitten er zo’n zeventig bedrijfsdeuren in, van brandrolschermen tot koelceldeuren. Het is een vrij complex project, maar dat maakt het ook interessant.” Daarnaast was het bedrijf tijdens de gehele bouwfase gewoon operationeel. Dat leverde de nodige logistieke uitdagingen op. Zo werd alles afgestemd met de logistiek manager van Smits: van de aan- en afvoer van materieel tot het plaatsen van de staalconstructie en de stortfases.  

Een complex, maar interessant project.

Bouwen in meerdere fases

Het pand is deels traditioneel opgebouwd. Zo is de voorgevel opgebouwd van kalkzandsteen, metselwerk en houten kozijnen. Maar er zit ook prefab beton in, staalconstructies en sandwichpanelen. Vanwege de grote oppervlakte van het pand en de logistieke raakvlakken met Smits werd de bouw vanuit het midden opgestart en uitgevoerd in meerdere fases die elkaar overlapten, waardoor de werkzaamheden in een treintje uitgevoerd konden worden.

Het nieuwe distributiecentrum van Smits Zevenhuizen.

Het projectmanagement werd verzorgd door Triple Group. Wiltenburg: “Het was voor ons de eerste keer dat we met deze partij samenwerkten. Zij zijn gewend om dit soort projecten te managen voor een opdrachtgever, hadden veel kennis van zaken en coördineerde voor de opdrachtgever de logistieke inrichting die buiten onze opdracht viel. De samenwerking beviel erg goed en we zijn trots op het eindresultaat dat we met elkaar hebben gerealiseerd!”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Smits Zevenhuizen
  • Architect Bouw- en Adviesburo Van Emmerik & Vander Weide
  • Projectmanagement Triple Group
  • Hoofdaannemer Bouw- en aannemingsbedrijf Van Hoorn en van der Kley
  • E-installateur Van Weerdenburg Electrotechniek
  • W-installateur B&V Techniek

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details