Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Elektrische en hybride auto’s vragen om een andere brandbescherming
Promat ziet het als haar taak om eigenaars van parkeergarages, brandweer, gemeenten en verzekeraars te wijzen op de risico’s die momenteel bestaan door de toename van elektrische en hybride auto’s.

Elektrische en hybride auto’s vragen om een andere brandbescherming

Brandveiligheid in ondergrondse parkeergarages

De meeste ondergrondse parkeergarages werden gebouwd in de 20e eeuw, volgens de toen geldende wetten en normen. In de tussentijd zijn de auto’s veel veranderd. De huidige auto’s bevatten tot 75% meer kunststof dan voorheen, hybride wagens vormen een groter brandrisico en het batterijpakket van elektrische en hybride wagens kan blijven branden en is moeilijker te blussen. Het risico en de gevolgen van brand zijn groter geworden. De bestaande wetgeving loopt echter achter op de technische ontwikkelingen. Promat levert oplossingen om de brandweerstand van de draagstructuur binnen ondergrondse parkeergarages te verhogen en om verspreiding van de brand te voorkomen.

PROMATECT®-H en PROMATECT®-T brandwerende beplating garanderen dat de structuur van het gebouw behouden blijft voor 120 of 240 minuten wanneer er brand uitbreekt, zodat de brandweer tijd heeft om haar werk te doen. PROMATECT®-H is een onbrandbare, stoomverharde calciumsilicaatplaat die al meer dan veertig jaar wordt toegepast voor het brandwerend beschermen van stalen en betonnen draagconstructies. PROMATECT®-T behoort tot een nieuwe generatie hoogwaardige platen voor het beschermen van betonconstructies, vluchtwegen en risicozones. Met name deze laatste beplating is uitermate geschikt voor toepassing in tunnels en ondergrondse parkeergarages.

Bescherming van beton met PROMATECT®-T.

Werk aan de winkel

“Veel parkeergarages moeten gerenoveerd worden in de komende jaren om te voldoen aan nieuwe veiligheidseisen. Wordt dit niet gedaan, dan houdt dat echt een groot risico in”, zegt Caroline Remels, product manager bij Promat. “De oplossing die wij aanbieden, is vrij simpel en erg duurzaam. Door brandwerende beplating aan te bieden die je makkelijk kunt bevestigen op wanden en plafonds in risicozones, verhoog je de veiligheid maar hoef je de parkeergarage niet af te sluiten voor bezoekers. Aanvullend passen we firestopping producten toe om doorvoeringen af te dichten en zijdelingse en verticale branduitbreiding te voorkomen.” Op basis van de behaalde certificaten garandeert Promat een levensduur van minimaal 25 jaar op brandwerende beplating, maar er zijn talrijke voorbeelden van tunnels waar de platen al veel langer hangen zonder in te boeten op het prestatievermogen. 

Simpele en goedkope oplossingen

Promat is onderdeel van de Etex Group, een wereldwijde producent van brandwerende platen, verven, spuitmortels en een breed assortiment aan firestopping producten. Zij ziet het als haar taak om eigenaars van parkeergarages, brandweer, gemeenten en verzekeraars te wijzen op de risico’s die momenteel bestaan. Deze zijn groter dan de wet beschrijft, terwijl de oplossingen dus vrij eenvoudig zijn, zegt Henk Winkels, area sales manager bij Promat: “Onze oplossingen vergroten de passieve brandveiligheid enorm. Wij zien veel brandweer en gemeenten worstelen met de vraag wat het beste is om parkeergarages en vaak bovenliggende appartementen te beveiligen. Voor hen zijn branden die ontstaan door elektrische auto’s ook relatief nieuw. Wij willen hen een stukje zekerheid bieden en erop wijzen dat er oplossingen voorhanden zijn met onze producten.”

Nu en in de toekomst

De producten van Promat worden gefabriceerd volgens strenge kwaliteitscontrolesystemen en volgens de hoogste normen. De oplossingen voldoen aan de eisen van de huidige gegevens, maar ook aan hogere vereisten die vanuit veiligheidsoverwegingen nu al gehanteerd kunnen worden. Zo is de parkeergarage met de oplossingen van Promat nu brandveilig, maar ook in de toekomst, wanneer er nóg meer elektrische en hybride wagens verschijnen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details