Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Eigenzinnig, midden in de stad en verrassend royaal
De houten kronen maken een statement aan de Haagse skyline.

Eigenzinnig, midden in de stad en verrassend royaal

655 woningen op een relatief kleine ruimte

De torens van The Roofs (voorheen: Grotius) staan aan de Grotiusplaats, in het dynamische stationskwartier en op steenworp afstand van CS Den Haag. De houten kronen van de 120 en 100 meter hoge torens zijn van veraf zichtbaar en maken een statement aan de Haagse skyline. Tegelijkertijd voegen de torens 655 betaalbare huurwoningen toe aan het centrum van de stad: 114 sociale huurwoningen en 295 woningen voor het middensegment. 

Nu het resultaat daar is, is het gemakkelijk om de torens te omschrijven. Maar voor MVRDV ging er een intensief ontwerpproces aan vooraf. “Aanvankelijk werd gedacht aan een hotel met woningen”, vertelt Gideon Maasland, director|architect van MVRDV. “Later werd gekozen voor uitsluitend woningen, maar zonder een gedetailleerd Programma van Eisen. In het initiatiefplan, dat we toen samen met Provast maakten, waren alle grote lijnen al aanwezig, inclusief de opzet van de plattegronden en de afbrokkelende torens.”

Het middendeel kreeg een zandkleur.

De hoogst mogelijke kwaliteit

Het plan haalbaar maken bleek een grotere uitdaging. Hiervoor schoof de aannemer bij aan tafel. Samen onderzochten de partijen hoe de hoogste kwaliteit verkregen kon worden, tegen de gunstigste prijs. Dit kon interessante gesprekken opleveren. Maasland herinnert zich de discussie over de natuurstenen gevelelementen, die de aannemer gezien het budget wilde vervangen door betonelementen. “Hoewel niet erg enthousiast, besloten we het plan om te gooien naar beton, te beginnen met de aanvraag van een bemonstering van het alternatief. Toen dit binnenkwam was het in een oogopslag duidelijk: beton was het niet.” 

Oplossing op volumeniveau

De oplossing werd gevonden op volumeniveau. “De constructeur bedacht een gemengde constructie in de vorm van stalen dozen, die op de betonnen hoofddraagconstructie gezet konden worden. Dankzij deze gemengde constructie kwam het budget vrij voor de natuurstenen gevel.”

Extra bouwvolume leverde het budget om de kronen helemaal volgens ontwerp uit te voeren.

Van donker naar licht

Opvallend zijn de toppen van beide torens. De bamboebekleding en asymmetrische afbrokkeling bezorgen The Roofs ontegenzeglijk hun eigenzinnige uitstraling. Maar hoe ongedwongen de uitstraling ook is, alle lagen vroegen veel creativiteit. Maasland: “Om de plint te accentueren, besloten we de kleuren te laten verlopen van donker naar licht. Alleen al de plint telt zeven kleuren natuursteen. Het middendeel kreeg een zandkleur en de gevels en terrassen in de kroon werden bekleed met bamboe.”

Draaien aan de opbrengstenknop

Inmiddels is MVRDV aardig bedreven in de pleidooien om haar ontwerpen gerealiseerd te krijgen. Ook weet zij dat oplossingen zich vaak bevinden in onverwachte hoeken. “Je kunt een ontwerp helemaal plat bezuinigen, maar dan maak je alles kapot. Bij The Roofs hebben we extra bouwvolume toegevoegd, waardoor de torens straks beter renderen. Dat leverde het budget op om de kronen helemaal volgens ontwerp uit te voeren.” Inmiddels zijn de appartementen bewoond. “De sociale woningen zijn niet erg groot, maar verrassend slim en ruimtelijk ingericht. Zelfs het kleinste hoekappartement heeft een prachtig uitzicht.” En over de torens: “Je ziet ze vanaf alle kanten opdoemen. Soms staan ze naast elkaar en soms klonteren ze samen tot een naald. Dit is exact wat we voor ogen hadden.”  

De sociale woningen zijn verrassend slim ingericht.
Bouwinfo
  • Opdrachtgever Provast, Den Haag
  • Constructeur IMD Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Architect MVRDV, Rotterdam
  • Uitwerkend architectenbureau INBO, Amsterdam
  • Aannemer JP van Eesteren en Besix, Gouda

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details