Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Efficiency. Kwaliteit. Werkplezier. Alles gaat omhoog
Na de aanpak hebben de woningen weer een vernieuwde, eigentijdse uitstraling.

Efficiency. Kwaliteit. Werkplezier. Alles gaat omhoog

Projectoverstijgend werken

Aan de Columbuslaan in Utrecht wordt groot onderhoud verricht aan twee portiekflats met in totaal 96 woningen. Woningcorporatie Bo-Ex neemt hierbij geen halve maatregelen. De woningen gaan van een gemiddeld energielabel G naar gemiddeld label A, krijgen een vernieuwde, eigentijdse uitstraling en worden van allerlei gemakken voorzien. Hemubo neemt hierbij meerdere projectfasen op zich en dat biedt voordelen. 

Het groot onderhoud van Columbuslaan II en III is onderdeel van een groot onderhoudsplan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Zuid. Woningcorporatie Bo-Ex pakt hier samen met Hemubo tien portiekflats aan, onder andere door betere isolatie, een hybride warmtepomp met warmteterugwinning, zonnepanelen, nieuwe kozijnen en een moderne entree. Hemubo Bouw heeft onlangs Columbuslaan II opgeleverd; Columbus III staat in de steigers. Tijdens de bouwwerkzaamheden verblijven de bewoners in een logeerwoning.

Tijdens de bouwwerkzaamheden verblijven de bewoners in een logeerwoning.

Bewonersinspraak

De bewoners hebben voor de onderhoudswerkzaamheden aan hun woning ook inspraak. Zelfs uitbreiding van de keuken en badkamer behoort tot de mogelijkheden door het aanliggende balkon aan de achterzijde van het flatgebouw hierbij te betrekken. “In dit geval moet wel de hele strang voor deze optie kiezen”, merkt Rutger van Helbergen, commercieel directeur van Hemubo Bouw, op. “Anders komen we in de problemen met de hemelwaterafvoer, brandveiligheid en thermische schil. Voor ons maakt dit de uitvoering wel iets spannender. In de woningen met keukenuitbreiding zijn we langer bezig en moeten we schakelen in de planning.”

Logistieke uitdagingen

De voorbereiding van de projecten vereist een doordacht logistiek plan. Van Helbergen licht dit toe. “Columbus II en III liggen aan een drukke weg in een levendige wijk. De twee complexen liggen tussen twee scholen, tegenover een winkelcentrum en aan een weg met druk busverkeer en meerdere busstations. Als wij hier ook nog containers plaatsen, ontnemen die het zicht bij veilig oversteken. Dit hebben we geregeld met tijdelijke zebrapaden. Twee bewonerscoördinatoren, een van Bo-Ex en een van Hemubo, communiceren dit soort zaken naar de bewoners.”

Columbus III staat in de steigers.

Projectoverstijgend werken

En over de algemene aanpak: “We realiseren flatgebouw na flatgebouw. Hierdoor blijven we kennis vergaren die we meteen weer kunnen toepassen in het volgende flatgebouw. Dat merk je aan alles. Taken en werkzaamheden verlopen steeds soepeler. Op alle vlakken verbetert de communicatie en bestellingen worden vroegtijdig geplaatst. Ook op relationeel gebied plukken we hier de vruchten van. Onze vakmensen lopen voor elkaar een stapje harder, omdat ze weten dat ze elkaar op het volgende project weer tegenkomen. Misschien moet ik het samenvatten als ‘projectoverstijgend werken’. Dit brengt zoveel voordelen met zich mee. Het aantal opleverpunten is op een hand te tellen, de efficiency en kwaliteit blijven stijgen en het werkplezier is ongekend hoog. Daar zijn we best trots op.”

“Ook bij andere betrokken partijen – opdrachtgever, constructeur, architect en Gemeente Utrecht – zijn de gevolgen merkbaar. Iedereen kent zijn taak. Lukt dat niet, dan kan een andere partner het oppakken. Vergaderingen vragen nog een derde van de tijd en langdurige vergunningentrajecten voelen als ‘even een handtekening halen’. We moeten ons alleen aan de wettelijk verplichte inspraaktermijnen houden.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Woningcorporatie Bo-Ex, Utrecht
  • Constructeur iKAABEE, Den Dolder
  • Architect Mex architects, Bilthoven
  • Aannemer Hemubo, Almere
  • Installateurs Hemubo W-techniek en Hemubo E-techniek, Almere
  • Bouwperiode februari 2022 – februari 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details