Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een stapsteen in de ecologische hoofdstructuur van de stad

Een stapsteen in de ecologische hoofdstructuur van de stad

Omvang, vorm en ligging van Fibonacci maakten het niet gemakkelijk

Tijdens de ontwerpfase vroeg Fibonacci de uiterste creativiteit. Niet alleen het grillig gevormde perceel, ook de randvoorwaarden maakten het knap lastig om hier 243 betaalbare huurappartementen te ontwikkelen. Nu het appartementengebouw wordt opgetrokken, is er echter niets dat hieraan herinnert. Fibonacci doet denken aan een nonchalant aangesneden taartpunt. Het licht valt aan alle kanten royaal naar binnen en natuurlijke materialen en groen zorgen voor een ruimtelijke beleving.

De woningen krijgen een heerlijke, ruimtelijke beleving.

De omvang, vorm en ligging van de kavel voor Fibonacci en de claims op het gebied van geluid en veiligheid lieten zich maar lastig combineren met de vraag om betaalbare huurwoningen. De oplossing vonden opdrachtgever VORM 2050 en architectenbureau diederendirrix in een innovatief, prefab bouwsysteem. Dat maakte Fibonacci uitvoerbaar binnen het gestelde budget.

Hoog bouwtempo

De bouwmethode met het prefab bouwsysteem vroeg veel voorbereiding. Deze voorbereidingstijd werd echter ruimschoots teruggewonnen tijdens de uitvoering. Hoezeer Niels Ponjee, architect van diederendirrix, ook betrokken was bij de voorbereiding, het bouwtempo maakt indruk op hem. “Binnenwanden, vloeren en prefab betongevels werden geprefabriceerd aangeleverd, compleet met kozijnen, glas, isolatie en steenstrips. Badkamers en technische ruimten werden als kant-en-klare units geleverd en op de bouw als bouwpakketten in elkaar gezet. En dat terwijl op de bouwplaats onwaarschijnlijk weinig mensen aanwezig waren.”

Het licht valt aan alle kanten royaal naar binnen.

Landschappelijke aankleding

Veel aandacht werd besteed aan de landschappelijke aankleding. Fibonacci wordt een stapsteen in de ecologische hoofdstructuur van de stad. Het maaiveld rondom het gebouw wordt aan alle zijden vergroend, naar een plan van Donker Design. Op de daken van de lagere delen van het gebouw worden daktuinen ingericht, waar bewoners gezamenlijk kunnen genieten van het groen. Op het groene dak van de hoogste toren worden windwokkels geïnstalleerd voor het opwekken van duurzame energie. Vogels, vleermuizen en insecten worden met hotelletjes, nestkasten en een grote variëteit aan planten nadrukkelijk uitgenodigd om zich te vestigen in dit stedenbouwkundige natuurlandschap. 

Natuurlijke materialen zorgen voor een ruimtelijke beleving.

Een aantrekkelijke tegenstelling

Inmiddels is de ruwbouw afgerond en is de afbouw in volle gang. De galerijen aan de binnenzijde en de atriums zijn samengesteld uit CLT-vloeren, houten kolommen en HSB-gevelelementen met een houten gevelbekleding. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk tegenstelling tussen de stenen buitenkant en het warme, natuurlijke interieur. “Het wordt een fijne plek om te wonen”, daarvan is Ponjee overtuigd. “De woningen hebben een heerlijke, ruimtelijke beleving en op de begane grond vinden de bewoners voorzieningen zoals een gemeenschappelijke ruimte, fitness- en wasruimte. Op de kleine, complexe kavel komt een hoop bij elkaar, maar alle partijen hebben alles uit de kast getrokken om er een fraai gebouw van te maken.”

De galerijen aan de binnenzijde en de atriums zijn samengesteld uit CLT-vloeren, houten kolommen en HSB-gevelelementen met een houten gevelbekleding.

De woningen worden afgenomen door woningstichting Stadgenoot en vastgoedontwikkelaar Rockfield, die de woningen gaan verhuren. Rockfield verhuurt 194 woningen in het middensegment en Stadgenoot 49 woningen in het sociale segment.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever/aannemer VORM 2050, Rotterdam
  • Constructeur Imd Raadgevende ingenieurs, Amsterdam
  • Architect diederendirrix, Eindhoven
  • Landschapsarchitect Donker Design, Amsterdam
  • Installaties VIAC Adviseurs, Houten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details