Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Onderwijs & Bouw

Een school in een bijzondere omgeving

Het Dordtse Wellantcollege wil zich profileren als koploper in groen onderwijs. In dat kader worden de huidige schoolgebouwen in vier...

22 juni 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Omgeven door water en groen

Het Dordtse Wellantcollege wil zich profileren als koploper in groen onderwijs. In dat kader worden de huidige schoolgebouwen in vier stappen omgeturnd tot een nieuw, groen scholencomplex.

De nieuwe campus wordt in drie fases gerealiseerd, waarvan Slokker Bouwgroep nu de eerste heeft opgeleverd. Zij ontwierp en bouwde een nieuw mbo-college op een bestaand parkeerterrein, op basis van een UAV-GC-contract. Ontwerp, vergunningentraject en realisatie vielen dus onder haar verantwoordelijkheid. Dit resulteerde in een dijkgebouw. De helft van dit gebouw telt drie bouwlagen, de andere helft bestaat uit twee bouwlagen.

Twee vliegen in ÉÉn klap

De gebouwen waarin het Dordtse Wellantcollege nu gevestigd is, zijn oud en verre van energiezuinig. Door de gebouwen te vervangen door een groen en milieuvriendelijk scholencomplex slaat de stichting Wellant twee vliegen in één klap. Ze kan haar nieuwe, ‘groene’ ambitie vormgeven en fors besparen op de energierekening. Het was aan Slokker Bouwgroep om een gebouw te realiseren dat hierbij aansluit.

img_4926-kopieren

De ronde hoeken geven het gebouw een vriendelijke uitstraling.

 

Bijzondere omgeving

“We hebben een bijzondere omgeving gecreëerd”, vertelt Johan Rijzing, projectleider van Slokker Bouwgroep. “In de regel vind je bij scholen geen stallen en andere dierenverblijven. Maar hier moeten de leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen, bijvoorbeeld om later assistent paraveterinair te worden. We hebben het ontwerp gemaakt in samenwerking met LIAG architecten.”

In het souterrain stutte Slokker Bouwgroep eerst de bouwput met een keerwand. Vervolgens trok zij het pand op met een staalconstructie en kanaalplaatvloeren. Voor de gevels koos zij HSB-elementen, houten kozijnen en een stalen gevelbeplating. De ronde hoeken geven het gebouw een vriendelijke uitstraling.

Energieneutraal

In het kader van duurzaamheid werd een warmtepomp geïnstalleerd. Ook werd het gehele dak belegd met pv-panelen. Zo ontstond een energieneutraal gebouw. Ruijzing: “Om de leerlingen mee te nemen in dit milieubewuste beleid, is in de hal een scherm geplaatst waarop de leerlingen de energiespiegel van het gebouw op de voet kunnen volgen.”

”Het voelde goed om vanaf het eerste moment bij het project betrokken te zijn”, besluit Ruijzing. “Het is ons eigen ontwerp, waarbij wij zelf aan de ontwerpknoppen zaten. De uitwerking in BIM, de afstemming van de verschillende disciplines op elkaar, de oplossingen voor de knelpunten; alles liep als een trein.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%