Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een pand waar mensen graag willen werken. Ontwerpen vanuit de duurzaamheidsgedachte

Een pand waar mensen graag willen werken. Ontwerpen vanuit de duurzaamheidsgedachte

Opdrachtgever GLP wilde graag dat haar nieuwe distributiecentrum een duurzaam logistiek gebouw werd, dat bovendien een prettige en gezonde werkomgeving biedt. Stripesarchitects en Adamasgroep werkten samen aan het ontwerp. De combinatie ontwierp al eerder panden voor GLP.

Marc Bell is architect en directeur van Stripesarchitects. “Wij maakten het ontwerp en verzorgden de engineering tot en met de omgevingsvergunning en het technisch ontwerp.” Adamas Groep is een ingenieurs- en adviesbureau dat zich specifiek richt op de ontwikkeling van gezond, duurzaam en circulair vastgoed. Olaf Buter was vanuit Adamasgroep betrokken bij het project. Buter: “Duurzaamheid is niet zo vrijblijvend meer als het was, gelet op de Europese regelgeving. Als je vanaf het begin interdisciplinair samenwerkt vanuit de duurzaamheids- en gezondheidscriteria, werkt dat veel makkelijker en krijg je op een natuurlijke wijze een goed, duurzaam en circulair gebouw.” 

Gezonde bouwmaterialen

Voor de bouw gelden nog geen gezondheidseisen, behalve voor kantoorpanden. Buter en Bell vinden de lat te laag liggen en werken alleen met gezonde bouwmaterialen. Deze kun je in de toekomst nogmaals gebruiken en zo houdt het pand een hogere restwaarde. Ook zorgen zij ervoor dat er voldoende schone lucht binnenkomt en dat ventilatie wordt voorzien van de juiste filters. Buter: “Door betere ventilatie krijg je een gebouw waarin mensen beter functioneren.” Bell vult aan: “Dat geldt ook voor de hoeveelheid daglicht. Met een beter werkklimaat worden mensen minder vaak ziek, zijn ze productiever en blijven ze als werknemer graag voor je werken. In die zin bekeken is duurzaam bouwen goedkoper. Het wordt geen grijze doos op een industrieterrein, maar een plek waar je wilt werken. In het distributiecentrum van GLP wordt veel glas gebruikt. Niet alleen in het kantoor, maar juist ook op de mezzanine. De expeditiestrook is voorzien van daklichten.” Zo’n pand kan er alleen komen als de opdrachtgever ervoor openstaat, weten de twee. “Extra inspanningen kosten extra geld. Al zijn er wel verschillende stimuleringsregelingen voor.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details