Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame renovatie 254 woningen in Scandinavische stijl
Voor extra CO2-compensatie wordt er – in samenwerking met de houtfabrikant – voor ieder nieuw kozijn een boom geplant.

Duurzame renovatie 254 woningen in Scandinavische stijl

No regret: de juiste ingreep op het juiste moment

Een mooi voorbeeld van ketensamenwerking is de renovatie van 254 eengezinswoningen in de Bouwmeesterbuurt in Almere-Buiten, volgens het ‘no regret’-principe. De woningen worden opgeknapt en energiezuiniger gemaakt.

Ymere en Dura Vermeer Renovatie Midden West maakten gezamenlijk een ‘no regret’-plan met maatregelen die op dit moment slim zijn om de woningen een flink stap verder te brengen op de route naar energieneutraal in 2050.

Hoofdaannemer Dura Vermeer Renovatie Midden West is al jaren partner van woningcorporatie Ymere, zowel voor nieuwbouw als voor renovatieprojecten in bewoonde en onbewoonde staat. “We doen dit echt samen, als co-makers. Dit project volgt uit die ketensamenwerking”, vertelt projectmanager Sandra Bouwmeester. “Eind 2019 vroeg Ymere ons om mee te denken over een vraagstuk voor deze buurt. De woningen zijn nog geen veertig jaar oud. Op het gebied van duurzaamheid scoorden ze al best redelijk met een gemiddeld label C, dus daar zat niet de urgentie voor de aanpak. De architectuur van de woningen wordt gekenmerkt door houten rabatdelen als gevelbekleding en houten kozijnen en die waren wel in slechte staat. We maakten gezamenlijk een ‘no regret’-plan met maatregelen die op dit moment slim zijn om de woningen een flink stap verder te brengen op de route naar energieneutraal in 2050. Elementen die nog wel goed waren,
bleven behouden.”

Van energielabel C naar A

De woningen, met een Scandinavische uitstraling door het hout, worden vooral van buiten opgeknapt. De houten voor- en achtergevels worden vervangen en beter geïsoleerd, de raamkozijnen worden vervangen door kozijnen van (verduurzaamd) hardhout met draaikiepramen en de voor- en achterdeuren worden vernieuwd en voorzien van nieuw hang- en sluitwerk. De deur- en raamkozijnen krijgen HR++ glas en er komt gevelisolatie. Waar nodig worden de dakramen vervangen. De pannendaken worden bewust niet vervangen, want de technische en energetische kwaliteit is voldoende om nog zeker vijftien jaar door te kunnen. Ook worden de schuurtjes opgeknapt, krijgen de woningen een nieuw mechanisch ventilatiesysteem en wordt de cv-ketel vervangen. Daardoor gaan de woningen van een gemiddeld energielabel C naar een energielabel A. “Deze ingrepen maken de woningen een stuk comfortabeler en energiezuinig. Bewoners kunnen weer vijftien jaar vooruit en daarna kijken we wat op dat moment de logische volgende stap is.” 

De ingrepen maken de woningen een stuk comfortabeler en energiezuinig.

Tijdens de werkzaamheden blijven de bewoners in principe thuis, maar voor wie het tijdens de aanpak nodig heeft, zijn er rustwoningen. “Er is meer hulp, want een renovatie is altijd ingrijpend voor bewoners. Om de overlast te beperken, doen we zo veel mogelijk werkzaamheden van buitenaf. Uiteraard moeten we voor sommige klussen ook binnen zijn. Onze bewonersconsulent werkt nauw samen met die van Ymere om alle bewoners goed, op tijd en uitgebreid te informeren en om hulp te bieden waar nodig.” 

De nieuwe geïsoleerde gevelelementen worden, compleet met kozijnen en glas, vooraf geproduceerd door Dekker Kozijnprojecten. Zij verzorgt ook de montage op locatie. De keuze voor prefab was een bewuste: zo levert het werk minder overlast op, gaat het sneller en is een goede kwaliteit gegarandeerd. De gevelelementen krijgen één kleur, Scandinavisch groen, voor een rustiger beeld en meer karakter en uitstraling. Toch is elke woning straks uniek. De richting van het hout verspringt op de gevels en de aluminium neggen krijgen per blok een andere kleur. Ook de voordeuren zijn in iedere straat net anders. 

Voor ieder kozijn een nieuwe boom 

Een groot deel van de bestaande houten geveldelen (zo’n 80.000 strekkende meter vurenhout) en zo’n vierhonderd bestaande voor- en schuurdeuren die vervangen worden, gaan naar de circulaire hub van Dura Vermeer in ’s Gravendeel. Daar wordt gezocht naar een bestemming voor hergebruik van deze materialen. Bouwmeester: “Het is fijn dat wij vanaf het begin met onze partners konden optrekken. Omdat we het plan samen hebben gemaakt, snappen alle partijen het idee erachter. We hebben bij dit project samen met Ymere gekeken wat nu het slimst was om aan te pakken en hoe dat betaalbaar en logisch te onderhouden is. Zo kozen we voor duurzaam Finty-hout voor de kozijnen en gevels. Dat is wel iets duurder in aanschaf, maar vraagt veel minder onderhoud in de toekomst. Voor nog meer CO2-compensatie planten we bovendien – in samenwerking met de houtfabrikant – voor ieder nieuw kozijn een boom. Staatsbosbeheer gaat uiteindelijk  zo’n twaalfhonderd bomen planten; een heus Bouwmeesterbuurt-bos, dus.” Naar verwachting worden de laatste woningen van het project in de Bouwmeesterbuurt in het voorjaar van 2024 opgeleverd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details