Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaam en innovatief, voor vandaag én morgen

Duurzaam en innovatief, voor vandaag én morgen

Verduurzaming staat hoog op de agenda van steeds meer bedrijven. Als gevolg van de energietransitie, stijgende energiekosten en duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van hernieuwbare energie uit zon, bodem en buitenluchtwarmte. Van Dorp neemt hier het voortouw in. Van nieuwbouw tot renovatie, van advies tot realisatie en exploitatie en in nauwe samenwerking met opdrachtgevers, adviseurs en aan­nemers realiseert zij de beste technische oplossingen voor ieder gebouw en ieder duurzaamheidsvraagstuk. Zo geeft zij elke dag opnieuw invulling aan haar pay-off: Van Dorp. Voor morgen.

Algemeen Directeur Martin ten Brummeler.

De pay-off vat heel kernachtig samen waar het technische familiebedrijf voor staat: een betere en schonere wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Een ambitie waar op tal van manieren invulling aan wordt gegeven. Zowel op bedrijfsniveau, medewerkersniveau als projectniveau en altijd op basis van kennis, respect en passie. “Onze technische kennis en expertise worden steeds vaker al aan de voorkant van projecten gevraagd”, vertelt Algemeen Directeur Martin ten Brummeler. “Zeker in bestaande gebouwen, waar wij vaak al als onderhoudspartij betrokken zijn. Hoe kan de opwekking van warmte en koude zo duurzaam mogelijk ingevuld worden? En hoe zit het met de ventilatie? Welke technieken zijn in de markt beschikbaar? Hoe duurzaam, betrouwbaar en energetisch zijn deze technieken? En hoe kunnen zij goed en snel in het bestaande gebouw worden ingepast? Door zeer nauw samen te werken met de opdrachtgever, adviseur en aannemer, kunnen wij voor elk project maatwerk leveren. Hierbij worden gebouw en techniek tot in detail afgestemd. Bovendien wordt goed geanticipeerd op de onderhoud- en beheerfase, waardoor ook duurzaamheid en TCO perfect samengaan.”

Locatie van Van Dorp in Helmond.

Mens, gebouw en milieu

In nieuwbouwprojecten zijn het bestek en Programma van Eisen vaak al gereed, vertelt Ten Brummeler. “Maar ook daar kunnen wij van grote toegevoegde waarde zijn. Bijvoorbeeld in de engineeringsfase. Binnen het ontwerp- en bouwteam vertalen wij het installatieontwerp heel graag naar een haalbaar en maakbaar uitvoeringsontwerp, rekening houdend met de bestekrichtlijnen, duurzaamheidsambitie, gebouwuitgangspunten én het budget van onze opdrachtgever. Uitgebreide berekeningen, BIM-modellen en simulaties maken comfort en energieverbruik al in een vroegtijdig stadium inzichtelijk en bieden de mogelijkheid om van grof naar fijn te finetunen. Deze betrokken en integrale manier van (samen)werken is niet alleen goed voor mens, gebouw en milieu, maar resulteert ook in hechte en lange termijn relaties.”

Klimatiseren met PCM

In navolging van bijvoorbeeld warmtepompen, WKO-installaties, warmteterugwinsystemen en bijbehorende meet- en regeltechnieken, ziet Ten Brummeler een groeiende belangstelling voor de innovatieve en zeer duurzame Phase Changing Materials (PCM) oplossingen van Van Dorp, die zeer geschikt zijn om een gebouw te klimatiseren. “Opdrachtgevers en andere stakeholders die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen bijvoorbeeld een klimaattoren met PCM bekijken en bespreken op The Green Village, het ‘Living Lab’ van de TU Delft Campus.”

Prefab waar mogelijk

Daarnaast groeit de aandacht voor prefabricage, vertelt hij, waarbij leidingen, kanalen en zelfs complete skids onder de beste klimaat- en arbeidsomstandigheden en op één centrale locatie worden voorbereid. Vervolgens worden de installatiedelen kant-en-klaar en just-in-time naar de bouwlocatie vervoerd, waar het slechts nog een kwestie is van assembleren en inbedrijfstellen. “Door waar mogelijk te prefabriceren, reduceren we het aantal transportbewegingen naar de bouw, kunnen we nog efficiënter omgaan met tijd en materialen én ontlasten we onze vakmensen op de bouw. Ook dat is duurzaamheid, volgens ons.”

Goede voorbeeld

Verduurzamen beperkt zich bij Van Dorp natuurlijk niet tot de gebouwen van opdrachtgevers. “We willen ook zelf het goede voorbeeld geven”, benadrukt Ten Brummeler. “Bijvoorbeeld door onze complete bedrijfsvoering CO2-neutraal te maken. Al onze bedrijfspanden functioneren inmiddels energieneutraal of energieleverend en ons wagenpark is bijna volledig geëlektrificeerd. Uniek is bovendien ons City Solutions (CISO) concept, waarbij onze vakspecialisten waar mogelijk op de fiets, met de elektrische scooter of met het openbaar vervoer naar onze projectlocaties gaan. De geringe CO2-uitstoot die resteert, wordt gecompenseerd met de aanplanting van een eigen bos van 205 ha in Uganda.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details