Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

DOOR, Maasdijk | Vruchtbare samenwerking

img_5256-kopieren

2 juli 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Aan het Honderdland in Maasdijk neemt het nieuwe pand van Coöperatie DOOR steeds meer vormen aan. In dit opvallende logistieke complex draait alles om efficiency en optimale samenwerking; ambities die ook tijdens het bouwproces worden nagestreefd. De bouwpartners houden de vaart er dan ook goed in.

Eén van de bouwpartners is De Vries en Verburg Bouw. Het bouwbedrijf uit Stolwijk werd via Triple Group, die de bouwdirectie verzorgt, bij de nieuwbouw betrokken. “In het bouwteam dachten we mee in de uitwerking van het ontwerp”, vertelt projectleider Rick Schakel van De Vries en Verburg. “Tijdens de engineeringsfase stemden we, in BIM, onze 3D-modellen af op de modellen van de andere partijen. Nu, in de realisatiefase, zijn we verantwoordelijk voor de bouwkundige uitvoering.”

Het logistieke complex, met aan de voorzijde het opvallende kantoor.

 

Efficiënte logistiek, prettige beleving

DOOR is een professionele coöperatie van en voor vruchtgroentetelers. In het nieuwe complex, bestaande uit 40.000 vierkante meter verpakkingscentrum en kantoor, brengt DOOR al haar merken samen: Prominent, Green Diamonds, Purple Pride, PapriCo en SweetPoint. Vanuit de nieuwe locatie vinden straks miljoenen tomaten, aubergines, puntpaprika’s en komkommers hun weg naar de klant. In het volledig geautomatiseerde verpakkingscentrum is alles ingericht op efficiënte logistieke stromen. Bogaerds Architecten vertaalde dit naar een functioneel ontwerp. Schakel: “Het verpakkingscentrum bestaat uit een begane grond- en verdiepingsvloer en heeft nog een tussenverdieping met kantoorruimte. Verder zijn er 46 docks, verdeeld over twee zijden van het gebouw.” Het transparante kantoor aan de voorzijde van het complex, met opvallende overstek en een parkeerstrook op het dak, is de eyecatcher van het complex. Het kantoor is volledig ingericht op een prettige werk- en klantbeleving, met onder meer een gezamenlijke kantine, een binnentuin en een inspirerende meeting room.

Bouwfasen

In mei 2019 startten de werkzaamheden en ging de eerste van in totaal 1.598 vibropalen de grond in. Daarop bracht De Vries en Verburg een in het werk gestorte fundering aan. Schakel: “Vervolgens begonnen we met fase 1: het prefab skelet voor onder andere het kantoor. Toen dit gereed was, gingen fase 2 en 3 van start: de realisatie van de hal. Deze is opgetrokken uit een immense staalconstructie en wind- en waterdicht gemaakt met sandwichpanelen en een stalen dak. Vervolgens stortten we de vloeren en gingen de installaties erin. Na de hal pakten we de bijgebouwen op, zoals de vuilverwerker, het kantoor aan de voorzijde en de hellingbaan.”

Een gedeelte van de immense hal.

 

Afbouw in volle gang

“In fase 1 t/m 3 stond de planning behoorlijk onder druk”, vervolgt Schakel. “We moesten deze fases op tijd afronden. Dit was van groot belang voor Viscon, die in deze fase het volledig geautomatiseerde systeem installeerde. Een omvangrijke klus, waarvoor zij haar tijd hard nodig had.” Inmiddels loopt de ruwbouw richting het einde. De afbouwwerkzaamheden zijn in volle gang en worden eveneens uitgevoerd door De Vries en Verburg. “Een aantal maanden geleden kregen we hier ook opdracht voor”, zegt Schakel.“Het gaat hierbij om de afbouw van de kantoorruimten, met onder andere metalstudwanden, vloerbedekking, wandbekleding en vast meubilair. In het kantoor op de tussenverdieping in de hal komen ook nog kleedkamers en lockers.”

Kick

De werkzaamheden duren tot het einde van dit jaar. Hoe kijkt De Vries en Verburg tot nu toe op het werk terug? “Heel positief”, zegt Schakel. “Alle bouwpartners werken keihard om dit pand binnen planning en naar volle tevredenheid van de opdrachtgever af te ronden. Dat gaat ons ook lukken. De samenwerking hier is goed, de sfeer is gemoedelijk en we houden het bouwtempo hoog. Met elkaar zetten we een fantastisch gebouw neer. Het geeft een enorme kick om daar aan bij te dragen!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details