Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Dit is CNC draaien en zo verschilt het met CNC frezen

Dit is CNC draaien en zo verschilt het met CNC frezen

Er zullen veel mensen in Nederland zijn die geen verstand hebben van CNC machines. Het is dan ook hartstikke logisch dat zij niet de verschillen tussen CNC draaien en CNC frezen weten. Gelukkig zal dit artikel daar verandering in brengen. Daarnaast wordt er ook uitgelegd hoe deze technieken werken, want veel Nederlanders zullen dat ook nog niet weten. We geven alvast een tipje van de sluier, want de verschillen van deze twee processen komen met name terug in het proces van het bewerken. Ook het soort producten dat de machines kunnen leveren varieert behoorlijk. Wat CNC draaien precies is en hoe het verschilt met CNC frezen kun je in dit artikel lezen, terwijl de CNC draaibanken ook uitgelegd worden.

Wat is CNC draaien?

CNC draaien is een verspanende techniek. Je kunt het op een meerdere manieren doen. Zo is het op een manuele manier mogelijk, hierbij doe je het dus met de hand. Daarnaast is het tevens mogelijk om het computergestuurd te doen. Een speciale draaibank zal hiervoor gebruikt worden. Deze draaibanken kun je horizontaal inzetten, maar verticaal behoort ook tot de mogelijkheden. Welke richting wordt gekozen hangt af van de tolerantie en het gewicht van het object dat gecreëerd moet worden. Zo’n draaibank wordt natuurlijk gekenmerkt door het feit dat het product draait, waar de naam natuurlijk vandaan komt. Meestal worden hierbij ronde materialen gebruikt, al is een vierkant materiaal ook zeker mogelijk. Dit hangt dus ook zeker af van het object dat gemaakt wordt met behulp van de speciale draaibank.

Hoe zien en zagen CNC draaibanken eruit?

In het verleden moesten de eerste draaibanken die ooit ontwikkeld zijn natuurlijk nog met de hand bediend worden, maar dit is nu niet meer het geval. Destijds draaiden de banken met behulp van een paar draaiwielen in de machine. Een echte specialist moest de CNC draaibanken dus bedienen in die tijd. Terwijl het materiaal vastgehouden werd moest de boorkop dan verplaatst worden door middel van de draaiwielen. De boorkop zaagde dan dus figuren en objecten uit het product dat eronder lag, wat nu in principe nog wel een beetje hetzelfde is. Desondanks gaat nu meestal alles met behulp van een computer. Dit geldt voor de CNC draaibanken, maar de CNC freesmachines worden over het algemeen ook met een pc gestuurd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bestuurder niet constant op het apparaat hoeft te letten, terwijl het ook nog sneller en eenvoudiger is dan met de hand. Vaak worden de CNC draaimachines ingezet voor het maken van een buisvormig of rond object.

Hoe worden CNC draaibanken gebruikt?

Op een CNC draaimachine zit de klauwplaat, dit is een specifiek instrument dat gebruikt wordt om het materiaal waaraan gewerkt wordt op zijn plek te houden. Zo’n klauwplaat kan overigens ook vervangen worden door een spantang. Het zal met verschillende toeren draaien, wat met name van de capaciteit van de draaibank afhangt. Daarnaast spelen het materiaal en de diameter hier ook in mee. Op deze manier zal de gereedschap van het apparaat dus bewegen in het roterende object, waarna het zal beginnen met het wegsnijden van al het materiaal.

Wat is CNC frezen?

CNC frezen is net zoals CNC draaien mogelijk bij een 3d printing service. Beide processen lijken op elkaar, maar verschilt toch. CNC frezen is namelijk meer te vergelijken met het boren of snijden van een materiaal. Een ander groot verschil is het feit dat het materiaal bij het frezen op dezelfde plek blijft liggen. Het gereedschap moet dus draaien en verplaatsen, terwijl het object constant stilligt. Zo wordt er dan een figuur van gemaakt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details