Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De zaken rondom het bouwen hebben dit project intensief gemaakt’
Verzorgingscomplex Flevohuis in Amsterdam is in 10 fasen gerenoveerd en uitgebreid.

‘De zaken rondom het bouwen hebben dit project intensief gemaakt’

Renoveren terwijl de appartementen bewoond zijn

Kan verzorgingscomplex Flevohuis gerenoveerd worden terwijl de 140 bewoners in hun huis blijven wonen? En kunnen de renovatiewerkzaamheden zodanig worden uitgevoerd, dat de bewoners hier zo weinig mogelijk overlast van ondervinden? Bouwbedrijf Van Wijnen ging de uitdaging aan en bedacht hiervoor een goed werkend schuifplan. 

Verzorgingscomplex Flevohuis in Amsterdam bestaat uit meerdere woongroepen en klinieken, verdeeld over drie bouwlagen en in één bouwdeel over twee bouwlagen. Tijdens de renovatieslag werden alle verdiepingen vernieuwd, van de installaties tot de laatste lik verf. Het bouwdeel met twee verdiepingen kreeg er een verdieping bij en in de binnentuin werden twee nieuwe uitbouwen gerealiseerd. Door deze uitbreidingen ontstond ruimte voor een extra kliniekafdeling, een extra woongroep en een nieuw theehuis.

De gehele aanpak werd gerealiseerd in een bouwteam, met daarin Activ Vastgoed voor de directievoering, Van Wijnen voor het bouwkundige deel, Lenting voor het loodgieterswerk, Lindeman voor het elektrawerk en Warmtebouw voor het werktuigbouwkundige installatiewerk. 

Elke afdeling heeft cliëntenkamers, een gezamenlijke woonkamer en diverse sanitaire en algemene ruimtes.

Een gefaseerd schuifplan

Het team besloot de renovatie en uitbreiding te realiseren in tien fasen. Sander Kokmeijer, projectleider van Van Wijnen, licht de aanpak toe: “We pakten steeds de kamers aan van twee woongroepen of een volledige kliniekafdeling. Alle afdelingen waren voorzien van cliëntenkamers, een gezamenlijke woonkamer en diverse sanitaire en algemene ruimtes. Deze werden volledig gestript en vervolgens weer opgebouwd. Na oplevering van een fase volgde er een verhuisweek, waarna de volgende afdeling weer tot onze beschikking stond. Dit schuifplan werkte perfect.”

Optoppen met een lightsteel-constructie

De grootste bouwtechnische ingreep was het optoppen van het tweelaagse gebouw. Gaandeweg het project werd duidelijk dat de opbouw van een reguliere staalconstructie te belastend was voor de benedenwonende senioren. “Dat bracht ons bij het lightsteel-principe, een staalframebouwmethode, zeer geschikt voor nieuwe bouwlagen. Dankzij deze methode was de nieuwe bouwlaag in no time wind- en waterdicht.”

Na oplevering van een fase volgde er een verhuisweek.

Bewonerscommunicatie

Gedurende het hele project hield Van Wijnen contact met bewoners. Zij communiceerde wat hen te wachten stond en wanneer. “Dit zorgde voor veel wederzijds begrip, ook omdat we hier gedurende twee jaar kind aan huis waren. Onze uitvoerder communiceerde zelfs per dag welk geluid verwacht kon worden.”

Een bijkomend ongemak was COVID-19. De renovatiewerkzaamheden vonden precies plaats in de periode dat de pandemie uitbrak. “In het Flevohuis sloeg COVID-19 zwaar toe onder cliënten en zorgpersoneel. De strenge quarantaineregels hadden veel gevolgen voor het bouwplaatspersoneel en het logistieke faseringsplan. Maar ondanks alles zijn we als team blijven werken.”

Gewijzigde plannen

Lopende het project kreeg de opdrachtgever ook nieuwe inzichten over de zorgverlening. Hierop anticiperend besloot deze om het grootste gedeelte van de tweede verdieping van het kantoorgedeelte om te bouwen tot flexibele mini-appartementen met eigen voorzieningen. “Dit vroeg om een nieuw ontwerp, kostenraming, uitbreiding van de installaties en een nieuwe vergunning. Ook dit hebben we als bouwteam tot een goed resultaat gebracht. Samenvattend kunnen we stellen dat met name de zaken rondom het bouwen dit project intensief en uitdagend hebben gemaakt.”  

‘Leidinkje aanpassen? Kabeltje te weinig? Je hielp elkaar’

Installeren in bouwteamverband

Zorggroep Amsterdam-Oost en Lindeman waren al bekenden voor elkaar. Al jaren verrichtte Lindeman voor de Zorggroep Amsterdam-Oost het onderhoudswerk. Het lag dan ook voor de hand dat Lindeman ook de installatiewerken voor de grote renovatieslag van het Flevohuis uitvoerde. Vanaf het eerste moment dacht zij mee over de planning en uitvoering van de werkzaamheden.

Tekst | Liliane Verwoolde   

“De grootste uitdaging was het feit dat de bewoners in hun appartementen bleven.” Daarover laat Patrick Klokkers, hoofd bedrijfsbureau van Lindeman, geen twijfel bestaan. “Van Wijnen had hier een groot, gefaseerd plan voor opgesteld, waarin alle partijen meedraaiden. De tweede uitdaging was corona. Maar – en ik bedoel dit zeker niet hard, maar puur logistiek – hierdoor ontstond voor ons de ruimte om meer afdelingen tegelijk aan te pakken.”

Koppeling verpleegoproepinstallatie en gebouwenbeheersysteem

Onder de gegeven omstandigheden legde Lindeman de camera-, brandmeld-, verlichtings-, toegangs- en verpleegoproepinstallatie aan. “Deze laatste installatie maakte deel uit van het gebouwenbeheersysteem”, vertelt Klokkers. “En dat maakte het complex. Door deze te koppelen, konden we leefcirkels maken. Het alarm om de hals van de bewoners zorgt ervoor dat sommige deuren voor hen opengaan en andere gesloten blijven. De manier waarop het systeem hier is toegepast, was voor ons redelijk nieuw.”

Samenwerking

Per afdeling was Lindeman twee tot drie maanden op een afdeling aanwezig. Bij voorkeur op drie afdelingen boven elkaar. “Dat is gemakkelijker voor het doortrekken van kabels en leidingen.” Het tempo was hoog, maar haalbaar. “Door de gezamenlijke voorbereiding waren we er echt klaar voor. Ook de samenwerking verliep fantastisch. Iedereen deed dingen voor elkaar. Leidinkje aanpassen? Kabeltje te weinig? We losten het op voor elkaar. Dit klinkt misschien raar, maar normaal doet iedereen zijn eigen ding. Ik denk dat Van Wijnen hierin heel bepalend is geweest. Door de gezamenlijke dagstart was iedereen zich ervan bewust dat we de klus samen moesten klaren.”  

Naast up-to-date en functioneel: Installaties die maximale veiligheid bieden

Bij de renovatie van het Flevohuis gingen alle installaties onder het vergrootglas. Bestaande installaties werden gecheckt. Voldeden zij nog aan de actuele eisen? Nieuwe installaties werden geselecteerd op comfort en veiligheid voor de dementerende bewoners. Lenting Techniek combineerde hierbij een optimale functionaliteit met maximale veiligheid.

Tekst | Liliane Verwoolde    Beeld | Lenting Techniek

Het takenpakket van Lenting Techniek was breed. Zij vernieuwde badkamers, checkte de waterleiding op de hedendaagse legionellanormen, breidde het waterleidingnet uit met aftakkingen naar de nieuwe wastafels, wc’s, douches en keukens en installeerde brandslanghaspels en wasmachines. De uitvoering van dit alles gebeurde in tien fasen, verspreid over 2,5 jaar. 

Tien deadlines

“Elke keer werd er een stukje van het gebouw afgezet”, vertelt Isa Dede, projectleider van Lenting Techniek. “Hier werd alles gesloopt, opnieuw ingedeeld en in de navolgende weken weer opgebouwd. Daarna trokken de bewoners er weer in. We hadden dus tien deadlines in één project.”

Legionella dashboard voor monitoring en beheer.

Vernieuwd rioolcentrum

Veel ingrepen waren nauw gerelateerd aan de specifieke bewoners. Zo werd de riolering tussen toiletpotten en standleiding ingekort. “Regelmatig lag hiertussen een afstand van 50 meter, erg ongunstig als er obstakels in het riool terechtkomen die daar niet thuishoren en dan verstoppingen veroorzaken. Dit risico is nu aanzienlijk verkleind. De ingreep vereiste wel een vergunningaanvraag bij Waternet voor de extra gebouwaansluitingen.”

Extra veiligheid

Ook het waterleidingnetwerk werd aangepast. “De aanleg van de waterleiding dateerde al van tientallen jaren terug. Nu voldoet het weer aan de laatste legionellavoorschriften. De mengkranen zijn afgesteld op max 38°C en de toiletpotten zijn voorzien van zwarte brillen, zodat zij duidelijker aanwezig zijn. Op de speciale afdeling voor dementerenden zijn de spiegels van rvs, zodat bewoners zich niet kunnen verwonden. Mochten deze veiligheidsmaatregelen in de toekomst overbodig worden, dan kunnen ze eenvoudig ongedaan worden gemaakt.” Ook na de oplevering bleef Lenting Techniek betrokken. Zij legde bij de aanleg op allerlei plaatsen sensoren aan, waardoor zij nu op afstand het functioneren van de installaties kan controleren. “Het beheer wordt zo stukken eenvoudiger en goed te monitoren voor het Flevohuis.”    

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Zorggroep Amsterdam-Oost, Amsterdam
  • Architect/constructeur Archisupport, Veenendaal
  • Aannemer Van Wijnen, Amsterdam
  • E-installaties Lindeman, Amsterdam
  • W-installaties Warmtebouw, Utrecht
  • Bouwperiode december 2020 – april 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details