UAV-GC-aanpak

Eerste oplevering oktober 2018. (Beeld: H. Kuipers)

01:52
01-03-2019

De Tuinen van Morgenstond, Den Haag | Nieuwe bouwaanpak heeft invloed op bouwproces

De nieuwbouw van De Tuinen van Morgenstond aan de Coevordenstraat in Den Haag is onder meer bijzonder vanwege de nieuwe UAV-GC-aanpak. Daarbij liggen veel meer verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden bij de bouwer dan bij een traditionele werkwijze. Dit heeft uiteraard invloed op het bouwproces.

“Een pósitieve invloed”, zegt Roy Huis in ’t Veld, realisatie-/omgevingsmanager bij Ufkes Apeldoorn, tevreden. ”UAV-GC staat voor Uniforme Administratieve Waarden en Geïntegreerde Contracten, en is tamelijk nieuw binnen de woningbouwsector. Bij een dergelijke aanpak liggen de ontwerpaansprakelijkheid en -verantwoordelijkheid meer bij de aannemer, die daarvoor zelf een architect kiest. In dit geval heeft de bouwcombinatie bestaand uit Ufkes, IBB Kondor en Loostad Vastgoedontwikkeling voor De Zwarte Hond gekozen.” Daarmee is vanuit verschillende hoeken expertise afkomstig. Zo houdt Loostad zich bezig met de procesbeheersing en de andere twee partijen met de uitvoering, waarbij de BIM-coördinatie vanuit Ufkes plaatsvindt. Huis in ’t Veld: “Opdrachtgever Staedion heeft vooraf alleen de kaders en eisen geformuleerd waaraan de bouw moest voldoen. Wij als bouwers moeten deze interpreteren en zorgen dat de eisen gerealiseerd worden binnen de daarvoor met elkaar afgesproken prijs. Zo weet de opdrachtgever precies waar deze aan toe is.”

Prestaties aantonen
Huis in ’t Veld: “Van schetsontwerp tot en met uitvoeringsontwerp moet de bouwcombinatie aan Staedion voortdurend aantonen dat daadwerkelijk aan de eisen is voldaan.” En het blijkt goed te werken, beide partijen zijn zeer tevreden. “We hebben tenslotte allemaal hetzelfde belang. Omdat wij ook twintig jaar lang het onderhoud gaan doen, moeten wij over alles van tevoren goed nadenken en de total costs continu in de gaten houden. Dit betekent denken over bouwsystematiek, materialisatie, enzovoort. Onderhoud kost geld, daarom is hier gekozen voor onderhoudsvriendelijke materialen zoals kunststof kozijnen, schopplaten en beschermingshoeken voor de bergingen om beschadigingen tegen te gaan.” Dat alles vooraf in BIM is uitgewerkt past perfect bij deze aanpak. Daarin kom je eventuele ‘hick-ups’ al snel tegen. Deze proactieve benadering spreekt de realisatiemanager aan. “Het is een professionele manier van werken met veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit.”

UAV-GC-aanpak

Feestelijke oplevering blok A Tuinen van Morgenstond. (Beeld: Frank van der Burg)


Snelheid
Het tempo van de bouw ligt hoog. Iedere drie tot vier weken wordt een compleet blok van ongeveer vijftig woningen opgeleverd. Om de planning te halen worden per dag twee appartementen afgebouwd. Dit is mogelijk omdat vier van de vijf blokken identiek zijn, alleen blok A is met wat kleinere woningen enigszins afwijkend van de rest. Dankzij deze repetitie bleek tunnelbouw rendabel. De tunnelbouwsystematiek in combinatie met houtskeletbouwgevels, onder meer voorzien van kozijnen, maakt een vlot bouwproces mogelijk. De tussenwanden en de vloeren bestaan uit in het werk gestort beton, de houtskeletbouwgevels worden gecombineerd met metselwerk. Huis in ’t Veld: “Dat we eerst alles virtueel geëngineerd hebben en daarna pas zijn gaan bouwen, scheelt veel tijd. Het zijn allemaal radertjes die in elkaar grijpen. Zijn er problemen waardoor het proces vertraging oploopt, kan dit veel geld kosten. Je moet er dus bovenop zitten. Timing en planning zijn uitermate belangrijk.” 

Trots
De realisatiemanager vindt het een mooi project waarbij relatief eenvoudige materialen worden gebruikt. Daarbij geeft het metselwerk in combinatie met beton een mooie uitstraling. Huis in ‘t Veld is dan ook trots, “dat ik dit project mag begeleiden. En trots op het hele team, want zonder hen was dit alles niet mogelijk.”  

Tekst: Ufkes Apeldoorn
Beeld: Irene Teunissen
Projectinfo

Standaard installaties voor Tuinen van Morgenstond
Voor de Tuinen van Morgenstond heeft Breman Installatietechniek de installaties aangelegd. De Breman Installatiegroep is een landelijk werkende verzameling van 36 gespecialiseerde installatiebedrijven die voor de particuliere en zakelijke markt werken. De bedrijven leggen werktuigbouwkundige en elektro­technische installaties aan, evenals rookgasafvoersystemen. Denk daarbij aan cv-ketels, ventilatie, isolatie, zonnepanelen en slimme thermostaten. Daarnaast kunnen ze loodgieterswerk, service en onderhoud verzorgen.

“Bijzonder aan Breman is onder meer dat we veel materiaal prefabriceren in onze eigen werkplaatsen”, vertelt Wim Brands, projectleider bij Breman Genemuiden. “Zodat we op de bouwplaats minder tijd nodig hebben om alles te installeren.” Voor de Tuinen van Morgenstond heeft Breman per woning het afzuigsysteem, het sanitair, de verwarmingsketel en het vloerverwarmingssysteem geïnstalleerd en het loodgieterswerk verricht. Iedere appartement beschikt daarvoor over een eigen ketel. De afvoer van rookgas, beluchting en mechanische ventilatie gebeurt centraal via kanalen in de schachten van de begane grond tot het dak. Brands: “Allemaal vrij standaard. Speciaal aan dit project is dat de watermeters zich beneden in de algemene ruimte bevinden. Omdat de watermeter gewoonlijk in de meterkast in de woning zit, is dit wel afwijkend.”


Polyester deurluifels voor Tuinen van Morgenstond
Voor de Tuinen van Morgenstond heeft Comprifalt deurluifels geleverd. Het bedrijf uit Wijhe fabriceert niet alleen luifels, maar ook dakgoten, stelkozijnen, raamluiken, windveren en daken. Alles wordt uitgevoerd in kunststof en uit één stuk, waardoor geen lelijke naden ontstaan. 

“In dit project hebben wij 74 deurluifels met lichtvoorziening geleverd voor de woningen op de bovenste verdiepingen”, vertelt Jan Beltman, directeur en mede-eigenaar van Comprifalt. “Ze zijn bedoeld ter beschutting en verfraaiing van de gevels. Onze deurluifels bestaan uit dubbelwandige glasvezel-gewapende polyesterschalen. Om ze tegen weersinvloeden te beschermen, worden ze voorzien van een op kleur gebrachte gel-coat. Deze luifels zijn onderhoudsarm, dus verweren of rotten niet.” Verder bestaan de bevestigingsconsoles uit thermisch verzinkte, gezette stalen profielen met een aangelaste bevestigingsplaat. Uniek is dat deze ophanging volledig aan de wettelijke eisen binnen het Bouwbesluit voldoet. Dit betekent dat onder meer de sneeuw- en drukbelasting volgens de normen berekend zijn. Elke luifel bezit verder een hemelwaterafvoerpijpje in luifelkleur, evenals een bladvanger. Alle luifels die het bedrijf levert zijn verschillend qua afmetingen. Beltman: “We hebben wel 318 verschillende maten luifels, want voor elk project is het maatwerk. Bij de Tuinen van Morgenstond zijn drie verschillende maten geleverd.”

No-nonsense
De onderneming die al sinds 1953 bestaat, doet alles in eigen beheer. Zoals het maken van de mallen en het produceren van de artikelen in de eigen fabriek in Wijhe. Comprifalt staat bekend om zijn kwalitatief goede en innoverende producten, snelle levering uit voorraad en scherpe tarieven. Beltman: “We werken met een team van dertig gespecialiseerde vakmensen met een ‘schouders eronder’ en no-nonsense mentaliteit. Binnen Comprifalt heerst een open bedrijfscultuur met korte lijnen waardoor we snel kunnen schakelen. Wat de klant weer ten goede komt.”

Stedenbouw partners

De Tuinen van MorgenstondDe Eendracht