Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Tuinen van Morgenstond, Den Haag | Nieuwe bouwaanpak heeft invloed op bouwproces

De Tuinen van Morgenstond, Den Haag | Nieuwe bouwaanpak heeft invloed op bouwproces

De nieuwbouw van De Tuinen van Morgenstond aan de Coevordenstraat in Den Haag is onder meer bijzonder vanwege de nieuwe UAV-GC-aanpak. Daarbij liggen veel meer verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden bij de bouwer dan bij een traditionele werkwijze. Dit heeft uiteraard invloed op het bouwproces.

“Een pósitieve invloed”, zegt Roy Huis in ’t Veld, realisatie-/omgevingsmanager bij Ufkes Apeldoorn, tevreden. ”UAV-GC staat voor Uniforme Administratieve Waarden en Geïntegreerde Contracten, en is tamelijk nieuw binnen de woningbouwsector. Bij een dergelijke aanpak liggen de ontwerpaansprakelijkheid en -verantwoordelijkheid meer bij de aannemer, die daarvoor zelf een architect kiest. In dit geval heeft de bouwcombinatie bestaand uit VolkerWessels-dochterbedrijven Ufkes, IBB Kondor en Loostad Vastgoedontwikkeling voor De Zwarte Hond gekozen.” Daarmee is vanuit verschillende hoeken expertise afkomstig. Zo houdt Loostad zich bezig met de procesbeheersing en de andere twee partijen met de uitvoering, waarbij de BIM-coördinatie vanuit Ufkes plaatsvindt. Huis in ’t Veld: “Opdrachtgever Staedion heeft vooraf alleen de kaders en eisen geformuleerd waaraan de bouw moest voldoen. Wij als bouwers moeten deze interpreteren en zorgen dat de eisen gerealiseerd worden binnen de daarvoor met elkaar afgesproken prijs. Zo weet de opdrachtgever precies waar deze aan toe is.”

Prestaties aantonen
Huis in ’t Veld: “Van schetsontwerp tot en met uitvoeringsontwerp moet de bouwcombinatie aan Staedion voortdurend aantonen dat daadwerkelijk aan de eisen is voldaan.” En het blijkt goed te werken, beide partijen zijn zeer tevreden. “We hebben tenslotte allemaal hetzelfde belang. Omdat wij ook twintig jaar lang het onderhoud gaan doen, moeten wij over alles van tevoren goed nadenken en de total costs continu in de gaten houden. Dit betekent denken over bouwsystematiek, materialisatie, enzovoort. Onderhoud kost geld, daarom is hier gekozen voor onderhoudsvriendelijke materialen zoals kunststof kozijnen, schopplaten en beschermingshoeken voor de bergingen om beschadigingen tegen te gaan.” Dat alles vooraf in BIM is uitgewerkt past perfect bij deze aanpak. Daarin kom je eventuele ‘hick-ups’ al snel tegen. Deze proactieve benadering spreekt de realisatiemanager aan. “Het is een professionele manier van werken met veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit.”

UAV-GC-aanpak

Feestelijke oplevering blok A Tuinen van Morgenstond. (Beeld: Frank van der Burg)


Snelheid
Het tempo van de bouw ligt hoog. Iedere drie tot vier weken wordt een compleet blok van ongeveer vijftig woningen opgeleverd. Om de planning te halen worden per dag twee appartementen afgebouwd. Dit is mogelijk omdat vier van de vijf blokken identiek zijn, alleen blok A is met wat kleinere woningen enigszins afwijkend van de rest. Dankzij deze repetitie bleek tunnelbouw rendabel. De tunnelbouwsystematiek in combinatie met houtskeletbouwgevels, onder meer voorzien van kozijnen, maakt een vlot bouwproces mogelijk. De tussenwanden en de vloeren bestaan uit in het werk gestort beton, de houtskeletbouwgevels worden gecombineerd met metselwerk. Huis in ’t Veld: “Dat we eerst alles virtueel geëngineerd hebben en daarna pas zijn gaan bouwen, scheelt veel tijd. Het zijn allemaal radertjes die in elkaar grijpen. Zijn er problemen waardoor het proces vertraging oploopt, kan dit veel geld kosten. Je moet er dus bovenop zitten. Timing en planning zijn uitermate belangrijk.” 

Trots
De realisatiemanager vindt het een mooi project waarbij relatief eenvoudige materialen worden gebruikt. Daarbij geeft het metselwerk in combinatie met beton een mooie uitstraling. Huis in ‘t Veld is dan ook trots, “dat ik dit project mag begeleiden. En trots op het hele team, want zonder hen was dit alles niet mogelijk.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details