Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

De stad Amsterdam als je huiskamer

Exterior-view-1-final-a

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Synchroon en Shift architecture urbanism

2 november 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Gedeelde ruimtes zijn de toekomst

Een nijpend woningentekort, mensen die kiezen voor een bewuste levensstijl, een toenemend aantal een- en tweepersoonshuishoudens, nomadische stedelingen die hun stad als huiskamer zien: het vraagt allemaal om een nieuw type woning waarbij rekening wordt gehouden met ruimte, ontmoetingen en duurzaamheid. Compacte appartementen gecombineerd met gemeenschappelijke ruimtes zorgen ervoor dat binnen het project Domus Living maximaal gebruik wordt gemaakt van de ruimte die er is. Op deze manier worden er 235 woningen gecreëerd waar alle basisbehoeftes te vinden zijn. En de stad Amsterdam biedt de rest.

De slaapkamer is een bedstede, om optimaal gebruik te kunnen maken van de ruimte die er is.

Een gemeenschappelijke huiskamer, kookstudio, logeerkamer, wasruimte, groene binnentuin en ruim dakterras worden gedeeld en zijn enkel toegankelijk voor de bewoners van Domus Living. Via een app kunnen zij zien wanneer bijvoorbeeld de kookstudio of logeerkamer beschikbaar is en kunnen ze deze direct reserveren. In de woonkamer kan relaxed worden in de loungehoek, maar er is ook ruimte om te werken. Veel bewoners zullen geen auto hebben in de drukke binnenstad, toch is er een beperkte mogelijkheid om te parkeren. Daarnaast zijn er vier plaatsen voor deelauto’s beschikbaar. De commerciële plint onder in het gebouw is wel toegankelijk voor iedereen. Hier komen horeca, sportfaciliteiten en dienstverlenende organisaties.

Ieder gebouw krijgt een eigen kleur, zodat er een eigen identiteit ontstaat.

Optimaal ruimtegebruik

Privacy vinden de bewoners in hun eigen woningen, die variëren van 43 tot 60 m2. Elk appartement heeft een ‘vaste kern’ die bestaat uit een compacte keuken met bijbehorende apparatuur, bedstede, badkamer en kastenwand. “Er zijn verschillende type woningen met een galerij- of corridorontsluiting, om optimaal gebruik te maken van de zonoriëntatie”, vertelt Oana Rades, architect bij Shift architecture urbanism. “Door de slaapkamer te comprimeren tot moderne bedstede, ontstaat er meer woonruimte. De vaste meubels lopen tot het plafond, zodat de volledige hoogte wordt gebruikt voor bergruimte. Zelfs bij de installaties is nagedacht over het ruimtegebruik. Boven de wc-spoeling bevindt zich bijvoorbeeld de WTW-unit.”

De appartementen liggen om de gezamenlijke binnentuin heen.

Ontmoeten en duurzaamheid centraal

De meeste appartementen beschikken niet over een eigen buitenruimte. Bewoners kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke binnentuin die volledig is ingericht met beplanting, bomen en zitjes. Er is rekening gehouden met de dikte van de vloer, want de tuin bevindt zich boven de parkeerkelder.

Het dak is zo ingericht dat er voldoende ruimte is voor PV-panelen én een ontmoetingsplek. Dat was een grote legpuzzel volgens Rembrandt Freitag, projectleider bij bouwbedrijf Van Wijnen: “Uitmondingen van rioleringen, ontluchting, buitenruimte en valbeveiliging vind je allemaal op het dak. We moesten creatief omgaan met de ruimte, maar daardoor wordt het dak nu wel optimaal benut.” Het geeft aan hoe belangrijk de combinatie van ontmoeten en duurzaamheid is binnen het project.

Om aan de duurzaamheidseisen te voldoen, is er gekozen voor collectieve verwarming in combinatie met koeling. In elke badkamer bevindt zich een neveldouche om zoveel mogelijk water te besparen. Adri Nomen, projectontwikkelaar bij Synchroon, vertelt: “Dit specifiek Amerikaanse product is prijzig, maar bespaart zoveel water dat we het graag in het project wilden hebben. De woningen zijn overigens compleet opgeleverd met vast meubilair. De huurders hoeven alleen hun losse inventaris nog mee te nemen en dan kunnen ze er direct gaan wonen.”

Bouwbedrijf Van Wijnen realiseert in totaal 235 woningen.

Elk gebouw een eigen identiteit

Het Domus appartementencomplex bestaat uit een collectie van gebouwen die gegroepeerd zijn om de gezamenlijke binnentuin. Om de identiteit van de gebouwen te waarborgen, kregen ze elk een eigen kleur en gevelritmiek. Rades: “De vaste meubels zijn vormgegeven als sculpturale volumes die in elke type woning op een andere manier bij elkaar gebracht zijn. Je hebt niet per se het idee dat je in een keuken of naast een bedstede zit, mede door de vorm en kleur. Aan de buitenkant heeft elk gebouw een andere kleur baksteen. Binnenin het gebouw tref je een typische kleurstelling die hiermee matcht.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Synchroon
  • Hoofdaannemer Van Wijnen Haarlemmermeer
  • Architect Shift architecture urbanism
  • Landschapsarchitect Flux landscape architecture
  • Bouwperiode juli 2020 – september 2022
  • Aantal woningen 235
  • Commerciële plint 1.635 m2
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details