Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De sleutel totbetaalbaar wonen is hout’

‘De sleutel totbetaalbaar wonen is hout’

Johan De Vlieger weet het zeker: de toekomst van onze residentiële bouw is hout. Binnen één of twee generaties zal de bouw van stenen woningen volgens hem zelfs volledig verdwijnen, om plaats te maken voor een nieuwe werkelijkheid van modulaire houtskeletbouw. De Vlieger is CEO van Bostoen Group, waaronder Bostoen, Jumatt, BFB Construct en BFB Wood vallen. Met deze laatste firma sorteert hij nu al voor op de toekomstige ontwikkelingen.

Onder de naam BFB Wood bouwt de Bostoen Group gestandaardiseerde elementen. Volledig in hout en bij voorkeur op modulaire basis.

Met 50 jaar ervaring in sleutel-op-de-deuroplossingen bouwt projectontwikkelaar en aannemersbedrijf Bostoen kwalitatieve en duurzame nieuwbouwprojecten. Van begin tot eind en met passie en respect voor mens en milieu. De firma werd in 1973 opgericht door Francis Bostoen, met de ambitie om betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor iedereen te realiseren. “Een insteek die nooit is veranderd”, benadrukt De Vlieger. “Wonen is nog altijd een primaire levensbehoefte, al is de definitie van wat betaalbaar is flink geëvolueerd. Als organisatie zijn wij hierin meegegaan. Zo kwamen we omstreeks 2000 tot het besef dat het wonen van morgen een andere aanpak vraagt dan het wonen van vandaag. Nieuwe inzichten ten aanzien van ecologische duurzaamheid en zorgelijke trends zoals personeelsschaarste maken dat het traditioneel metselen van woningen en appartementsgebouwen niet meer vol te houden is. De metselaar van destijds bestaat quasi niet meer. Om die reden hebben wij rond 2000 een bestaande en ervaren firma in modulaire houten woningen overgenomen: Jumatt, dat in de jaren daarna verder is uitgebouwd. Zo hebben wij de overstap gemaakt van de business to consumer (B2C) naar de business to business (B2B) markt, waarin wij onder de naam BFB Wood gestandaardiseerde elementen bouwen. Volledig in hout en bij voorkeur op modulaire basis.”

Verschuiving van B2C naar B2B

“Modulair bouwen in hout is de toekomst voor de residentiële bouw in heel West-Europa”, benadrukt De Vlieger. “Wij volgen deze markt al meer dan 50 jaar, inclusief de arbeidsmarkt, de ecologiemarkt en het betaalbaarheidsverhaal. En hoe je het ook wendt of keert: steeds meer mensen willen zich in onze landen vestigen. Hierdoor zal de woningnood alsmaar toenemen. Een trend die nog eens wordt versterkt, doordat het aantal vergunningen dat het wonen van morgen mogelijk moet maken, wordt bemoeilijkt. Niet alleen door onze overheid, maar ook omdat burgers steeds mondiger worden en zich beroepen tegen alles wat er in hun buurt gebouwd wordt. Als gevolg hiervan wordt wonen steeds minder betaalbaar en zal ook de doelgroep veranderen. Zo verwachten wij dat we steeds meer zullen bouwen voor investeerders, die de woningen vervolgens aanbieden op
de verhuurmarkt.”

Johan De Vlieger, CEO van Bostoen Group.

De voordelen van hout

Ook in de ‘nieuwe werkelijkheid’ staat betaalbaarheid centraal, verwacht De Vlieger. Immers: hoe lager de kostprijs en verkoopprijs van een verhuurbare woning, hoe hoger het financiële rendement voor de investeerder. “Wij kunnen hierop inspelen door modulair te bouwen, waarbij de keuze voor hout vele voordelen biedt. Zo gaat bouwen in hout aanzienlijk sneller dan traditioneel bouwen en zijn ook de thermische en akoestische isolatiewaarden beter. Datzelfde geldt voor de kwaliteit, omdat onder de beste klimaat- en arbeidscondities gebouwd kan worden. In prijs is bouwen met hout gelijk aan of zelfs goedkoper dan traditioneel bouwen. Bovendien is het veel ecologischer. De boom die we vandaag vellen voor onze modulaire woningen, wordt morgen al teruggeplant. Zo maken we de cirkel rond.”

Baksteen in de maag

Wanneer je op mondiaal niveau kijkt, wordt meer dan 80% van de residentiële bouw uitgevoerd in hout, weet De Vlieger. “Van Scandinavië tot Canada, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Zwitserland: iedereen bouwt met hout. Alleen in België, Nederland en enkele omringende landen hebben we de spreekwoordelijke baksteen in de maag liggen. Wij denken weliswaar dat onze manier van bouwen heel normaal is, maar dat is het allerminst. En onze verwachting is dat deze manier van bouwen ook geleidelijk zal verdwijnen. Over één of maximaal twee generaties bouwt niemand meer met baksteen en zal bouwen volledig in hout gebeuren. Met BFB Wood sorteren wij daar nu al op voor.”

Standaardisatie als basis voor betaalbare woningen

“Om onze woningen ook richting de toekomst betaalbaar te houden, hebben wij het ‘op maat’ verhaal losgelaten”, aldus De Vlieger. “In plaats hiervan hebben wij heel bewust gekozen voor standaardisatie.” Hij vergelijkt het met een legopakket, waarbij iedereen dezelfde soorten en aantallen steentjes krijgt maar toch compleet andere bouwwerken realiseert. “De modulaire bouwstenen die uit onze fabriek komen, zijn buitenwanden, binnenwanden, plafonds en daken (2D). Maar ook complete modules (3D), waarmee ontwikkelaars, architecten en aannemers complete gebouwen kunnen samenstellen. Van tiny houses tot eengezinswoningen en appartementsgebouwen, die vervolgens aan de consument verhuurd kunnen worden. Met deze aanpak vinden we niet opnieuw het warme water uit, maar gaan we mee in de onvermijdelijke transitie naar hout. De nieuwe generaties zijn hier zonder meer klaar voor, maar ook de oudere generaties moeten mee. Ook voor hen moeten houten (senioren)woningen een optie worden. Een stenen woning is niet slecht, maar anders. En vooral: niet onze toekomst.” Een bijzonder statement van iemand die 50 jaar woningen bouwde in steen. Maar, zoals hij zelf zegt: “Het is enkel een zot die nooit van gedachten verandert.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details