Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De oorspronkelijke staaluitstraling in ere hersteld
Het getransformeerde GAK-gebouw biedt haute couture voor young urban people.

De oorspronkelijke staaluitstraling in ere hersteld

Het was aan M.C. Kersten B.V. om de oorspronkelijke uitstraling van het middengedeelte van de monumentale gevel van het voormalige GAK-gebouw in ere te herstellen. Met geïsoleerde stalen raamprofielen wist zij nagenoeg hetzelfde beeld te creëren.

Tekst | Liliane Verwoolde   Beeld | Stijnstijl Fotografie

“Bij stalen puien met een draagkracht van dit formaat kom je al gauw uit bij Jansen Janisol-profielen”, vertelt Sander Kersten, projectleider van M.C. Kersten. “Deze zijn slank en combineren dit met een flinke stijfheid waardoor grote, stabiele raamoppervlaktes mogelijk worden. Maar je ziet de toepassing zelden over meer dan twee bouwlagen en het GAK-gebouw telt er maar liefst twaalf!”

Een slimme hoofddraagconstructie

Om toepassing van de Jansen Janisol-profielen toch mogelijk te maken, demonteerde Kersten eerst de bestaande balkons. Vervolgens werd de gevel van een stalen achterconstructie voorzien, waaraan de nieuwe gevel kon worden vastgezet. Hierbij werden de oude bouwtoleranties vervangen door nieuwe. “Zo ontstond een stevige achterconstructie voor de nieuwe kozijnen”, legt Kersten uit. “Vervolgens hebben we de kozijnen van boven naar beneden per twee verdiepingen tegelijk gemonteerd en de balkons weer teruggehangen. Inmiddels waren deze balkons gereinigd en opnieuw geconserveerd.”

Van alle markten thuis

Het was een operatie waarbij Kersten van alle markten thuis moest zijn. “Het assembleren en monteren van een hoofddraagconstructie valt onder het ruwe staalwerk”, vertelt Kersten hierover. “De drie cortenstalen trappen en het staalwerk aan de gevels mogen we rekenen tot het fijne staalwerk. Bij Kersten kunnen we dat allemaal. Juist in de combinatie van deze twee specialismen voelen we ons goed. We leveren graag een totaaloplossing.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details