Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Groene Kaap, Katendrecht

De Groene Kaap, Katendrecht

Daktuinoase aan de Maas

Katendrecht, het schiereiland tussen de Maas- en Rijnhaven in Rotterdam, wordt steeds meer ‘hip & happening’. De Groene Kaap, een compacte maar tegelijkertijd grootschalige ontwikkeling met hoven en daktuinen, draagt hier onbetwist aan bij.

De Groene Kaap bevindt zich in het entreegebied van Katendrecht. Het project bestaat uit 450 nieuwbouwwoningen in vier stoere havengebouwen met vijf torens. De hoven en daktuinen, maar ook loopbruggen verbinden deze gebouwen met elkaar. De ontwikkeling van het geheel is in handen van Stebru, dat zo’n drie jaar geleden de grond overnam van de gemeente Rotterdam. “Een belangrijke eis van de gemeente was dat we het project in één keer zouden realiseren”, vertelt Paul Vernooy, Real Estate Developer bij Stebru. “Dit doen we in samenwerking met Altera. Zij nemen 356 woningen over voor de verhuur. Wij verkopen de overige 94 woningen.”

Daktuinconcept
De gemeente was zeer gecharmeerd van het openbare daktuinconcept van Stebru en Bureau MASSA. Vernooy licht het concept toe: “Op de laagbouwdelen worden daktuinen ingericht. Deze dragen bij aan de groene uitstraling en klimaatadaptiviteit van de wijk. Samen met de groene hoven vormen de daktuinen een natuurrijk geheel, waar bewoners van de buitenlucht genieten en elkaar ontmoeten. Zo geven we een stukje groen terug aan de stad, die steeds verder aan het verdichten is en problemen ondervindt bij onder meer extreme regenval of hitte.” Op een van de artist impressions wijst Vernooy een wandelpad aan dat als geel lint door het gebied meandert. “Dit is een openbare looproute voor bezoekers”, legt hij uit. “Op deze manier stimuleren we ontmoetingen in het project. Het pad is zodanig aangelegd, dat de privacy van de bewoners gewaarborgd is.”

Divers en industrieel
Naast het vele groen kenmerkt het nieuwbouwplan zich door een ruime variatie aan woningtypen. Van diverse appartementen en penthouses in de torens tot laan-, hof- en kadewoningen in de lagere delen. Door die grote diversiteit kunnen familieleden bijvoorbeeld dicht bij elkaar blijven wonen. Ook kenmerkend voor De Groene Kaap is de industriële uitstraling van de panden. De gevels worden onder meer voorzien van rasters en penanten van wit beton, net als de oorspronkelijke en deels nog bestaande havengebouwen in het gebied.

De Groene Kaap

Zes dagen per laag
De uitvoering van De Groene Kaap wordt geleid door bouwplaatsmanager Kees Roosendaal van Stebru. Hij vertelt: “Eind november 2017 zijn we gestart met de heiwerkzaamheden. We zijn nu bezig met het kelderdek en starten dit jaar nog met het tunnelen van de eerste toren. De tweede toren volgt zes tot acht weken later en de derde weer zes tot acht weken later. Na het tunnelen van de eerste twee torens starten we met de laatste twee. We plannen de betonstorts van de tunnels zodanig in, dat deze nooit op twee torens tegelijk plaatsvinden. Drie van de vijf torens maken we dicht met prefab sandwichelementen. Deze nemen we, samen met de voorzieningen voor de balkons, mee in de tunnelcyclus van zes dagen per laag. Op een later moment in de tunnelcyclus storten we de balkons aan en monteren we enkelschalige elementen en kozijnen van de kopgevels. Dit gebeurt vanaf een traditionele steiger. Tijdens het zakken van de steiger monteren we de grote puien met glas op de balkons.”

Geen vierkante dozen
“Dit project is complexer dan het lijkt”, vervolgt Roosendaal. “Op het eerste gezicht lijken de gebouwen een paar vierkante dozen, maar door de verschillende woningtypen en vele bijzondere details is dit werk allesbehalve een herhaling van zetten. Om die reden voeren we twee torens uit in traditioneel metselwerk in plaats van met sandwichelementen en wordt het werk opgedeeld in twee afzonderlijke bouwstromen.” Een andere complicerende factor is de bouwlocatie. Zoals bij veel binnenstedelijke projecten bouwt Stebru ook hier op een postzegel. Planning en logistiek luisteren heel nauw en vereisen goede afspraken tussen alle betrokkenen. “We werken met veel vaste partners, met wie we de werkzaamheden van tevoren hebben afgestemd”, zegt Roosendaal. “Dat werpt in de uitvoering – en zeker straks tijdens het tunnelen – zijn vruchten af.” Ook Vernooy heeft er alle vertrouwen in: “In 2020 genieten honderden bewoners hier van een ware daktuinoase aan de Maas.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details