Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Bouwterrein in het water is specialistenwerk’
Aanbrengen van het stempelframe met een deels verlaagde waterstand in de bouwkuip.

‘Bouwterrein in het water is specialistenwerk’

In opdracht van bouwcombinatie VORM en BESIX zijn deze werkzaamheden uitgevoerd door het HeSto v.o.f. uitvoeringsteam. Waar funderingsspecialist Gebr. van ’t Hek B.V. de damwanden en fundatiepalen voor de nieuwbouw heeft aangebracht, stond aannemings- en transportbedrijf Roel van der Stoel B.V. in voor het grondwerk en de bemaling. Tijdens de uitvoering wordt het terreinbeheer verzorgd, waarna kort voor de oplevering de bouwweg rond de nieuwbouw en de tijdelijke funderingspalen voor de zogenaamde ‘cantilever’ weer worden verwijderd.

“We zijn trots dat we na de Pontsteiger wederom een prachtig ‘nat’ werk mochten maken, waarbij we het fundament legden voor de bouw van het iconische Sluishuis”, vertelt Erik van der Stoel, directeur-eigenaar van Roel van der Stoel B.V.. “We werken al meer dan 25 jaar actief samen met Gebr. van ’t Hek B.V., waarvan 6 jaar in de joint venture HeSto. Door gezamenlijk uitdagende projecten zoals Sluishuis op te pakken, kunnen wij opdrachtgevers compleet ontzorgen.” Patrick IJnsen, directeur van Van ’t Hek Groep, beaamt dit: “Dankzij HeSto hebben opdrachtgevers te maken met één aanspreekpunt voor bouwterrein, bouwkuip én fundering. Alle werkzaamheden worden perfect afgestemd en in het geval van problemen wordt proactief naar oplossingen gezocht. Dit zorgt voor zekerheid én vertrouwen bij onze opdrachtgevers.”

Bovenaanzicht, aanvullen van de kistdam, aanleggen van het werkterrein.

Specialistenwerk

“Alles wat je boven het maaiveld kunt bouwen, is zichtbaar en planbaar”, benadrukt René Brouwer, bedrijfsleider bij Roel van der Stoel B.V.. “Het deel onder de grond echter zorgt regelmatig voor verrassingen en vraagt om een specifieke benadering.” IJnsen: “Het maken van een bouwput en fundering is specialistenwerk. Zeker in het geval van Sluis­huis, waar bijvoorbeeld HEK buispalen tot 62,5 meter lengte zijn toegepast. De combinatie met bouwen in het water maakt dit project uniek. Van de ontwerpfase tot en met landwinning hebben de partijen binnen het HeSto uitvoeringsteam een estafette gelopen. Steeds nam de één het stokje van de ander over, om te baggeren, funderen, damwanden plaatsen, aanvullen en stempelen.”

770 betonpalen, 96 buispalen

Eind 2018 kon de uitvoering beginnen. “We zijn toen gestart met een leeg vel; het stuk water waarin Sluishuis moest verrijzen”, vertelt Sven Westerneng, projectleider bij Gebr. Van ’t Hek. “Om voldoende waterdiepte te creëren, heeft Roel van der Stoel B.V. hier eerst grote hoeveelheden zand en slib gebaggerd. Vervolgens konden wij vanaf het water de buispalen boren en prefab betonpalen heien.” Voor de fundering heeft Gebr. Van ’t Hek 770 prefab betonpalen met een paaldiameter van vierkant 400 mm weggeheid, op ca. 21 meter onder waterpeil. Ook zijn 96 HEK buispalen (Ø864) met een punt van 950 mm en een lengte van 62,5 meter geboord. “Bovendien hebben we de binnen- en buitendamwand geplaatst, waarna Roel van der Stoel B.V. de binnenste bouwkuip heeft leeggebaggerd.” IJnsen: “Gebr. Van ’t Hek heeft vanaf het water een stempelraam aangebracht, waarna tussen de binnen- en buitendamwand een grote hoeveelheid zand is gestort (ca. 30.000 m³). Hierdoor ontstond voldoende werkterrein rond de bouw.”

Overzicht van het werk na verwijderen van het stempelframe en aanvang van het betonwerk/aanbrengen van prefab betonpalen voor de ‘cantilever’.

55.000 m³ grond ontgraven

“Het baggerproces kun je grofweg in tweeën splitsen”, vertelt Brouwer. “Allereerst hebben wij een sliblaag ca. 10.000 m³ verwijderd om op diepte te komen. Ook hebben we tijdens het boren van de HEK buispalen ca. 4.000 m³ boorspoil verwijderd, om voldoende waterdiepte voor de pontons van Gebr. Van ’t Hek te garanderen. Onder de waterbodem hebben we ca. 45.000 m³ grond ontgraven. Deze werkzaamheden vonden plaats tussen de funderingspalen van Gebr. Van ’t Hek door; een behoorlijke uitdaging. Om te voorkomen dat we funderingspalen zouden beschadigen, hebben we gebruik gemaakt van GPS-systemen op de kranen. Om de stabiliteit te borgen en opbarsten van de bodem te voorkomen, hebben we een laag zand van ca. 1,50 meter op de waterbodem aangebracht (totaal: ca 10.000 m³). Vervolgens kon de bouwkuip bemalen en gerealiseerd worden. De bouwkuip heeft een afmeting van ca. 10.000 m², waarvan ongeveer 5.600 m² bestemd is voor de bouw. De rest is ingericht als bouwweg.”

Droge voeten

“Tijdens de uitvoering zijn we terreinbeheerder”, vertelt Van der Stoel. “We hebben diverse drainage- en pompsystemen aangebracht, waarmee we zorgen dat de uitvoerders droge voeten houden. Immers blijft dit een bouwproject in het water.” Brouwer: “Kort voor de oplevering wordt de bouwweg rond de nieuwbouw weer afgegraven tot op waterbodemniveau. Van de 40.000 m³ zand die we hebben aangebracht, wordt straks ca. 30.000 m³ weer verwijderd en afgevoerd. Ook worden dan de tijdelijke funderingspalen onder de cantilever verwijderd.”   


Bouwinfo

Uitvoering bouwterrein en funderingspalen
HeSto v.o.f.

Ingenieursbureau 
Hektec

Damwanden en fundatiepalen
Gebr. van ’t Hek B.V.

Grondwerk en bemaling
Roel van der Stoel B.V.

Partner bemaling
Mos Grondwatertechniek B.V.

Partner baggerwerk
De Vries & van de Wiel B.V. (DEME Group)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details