Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

‘Bouwen is vertrouwen’

uniQure-80
Sinds 2016 is uniQure gevestigd in een voormalig bankgebouw vlakbij het AMC in Amsterdam-Zuidoost, dat continu wordt doorontwikkeld.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | uniQure Biopharma b.v.

5 oktober 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Biofarmaceutisch bedrijf uniQure Biopharma b.v. ontwikkelt innovatieve gentherapieën voor zeldzame genetische aandoeningen zoals hemofilie B en de ziekte van Huntington, met als doel om deze ziekten met slechts één medische behandeling te genezen en ziektekosten te reduceren. Het bedrijf heeft vestigingen in Amerika en Nederland (hoofdkantoor) en is sinds 2016 gevestigd in een voormalig bankgebouw vlakbij het AMC in Amsterdam-Zuidoost, dat continu wordt doorontwikkeld.

“Begin 2016 hebben wij een team samengesteld met D/DOCK (architect), IL Project (projectmanagement), Intos (interieur, bouwkundig en laboratoriumbouw) en Unica (W- en E-installaties) om een geschikte locatie te vinden”, vertelt David Spanjaart, Director Operations bij uniQure. “Om snel te kunnen handelen, hebben we bewust gekozen voor een bestaand pand, dat we vonden op de Paasheuvelweg 25. In slechts anderhalf jaar tijd is dit voormalige bankgebouw van binnen volledig gestript en is ca. 7.000 m2 kantoorruimte, 2.000 m2 laboratoria en 1.000 m2 meter cleanrooms gerealiseerd, inclusief bijbehorende installatietechnieken. Op dit moment  wordt een tweede en identieke cleanroom gerealiseerd, die eind dit jaar productie- en gebruikgereed moet zijn. Bovendien worden 800 m2 extra laboratoriumruimte en 800 m2 kantoorruimte toegevoegd. Tijdens de werkzaamheden blijven de laboratoriumactiviteiten actief, zodat ontwikkelingen onverminderd doorgaan.”

Vertrouwde relaties

Vanwege de hoge snelheid waarmee de verbouwing gerealiseerd moest worden, koos Spanjaart bewust voor samenwerking met vertrouwde relaties, zoals Unica. “Bouwen is vertrouwen”, vertelt hij. “Wanneer je uitdagende en state-of-the-art projecten wilt maken, volgens strikte regels, dan moet je dat met mensen doen die je kent, die je vertrouwt en waarvan je weet dat ze de bouw zelf, veranderende inzichten én tussentijdse aanpassingen aankunnen. Maar ook dat ze actief meedenken in het bouwteam, met als doel om het allerbeste resultaat neer te zetten. Unica heeft dit in ons geval uitstekend aangevoeld.”

Extra scherpte

Binnen het bouwteam was Unica verantwoordelijk voor het complete installatiewerk. Van de luchtbehandelingsinstallaties t/m de LED-verlichting, regeltechniek, brand- en toegangsbeveiliging en ICT-bekabeling. “De uitdaging voor Unica lag met name in de beperkte installatieruimtes”, aldus Spanjaart. “Om contaminatie in de cleanrooms te voorkomen, is een groot aantal beluchtingen noodzakelijk. Soms moeten tot wel 25 luchtwisselingen per minuut gerecirculeerd worden in de luchtbehandelingskasten die – vanwege vergunningsrestricties – inpandig staan opgesteld. Dit stelde niet alleen strikte eisen aan de debieten, maar ook aan de vorm van de kasten, die goedgekeurd moesten worden in het validatieproces. Extra scherpte was hier gewenst. Dit gold tevens voor de medische gasseninstallatie, waarvan ieder lasnaadje nauwkeurig moest worden vastgelegd.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details