Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Bouwen boven het groene landschap. Huis voor dialoog, ‘promotie’ en ontmoeting op Wageningen Campus

Broekbakema-OMNIA-1548_Norbert-van-Onna-DEF-kopie(ENT_ID=296437
Omnia, het multifunctionele gebouw op Wageningen Campus.

Tekst | Ramona Kezer

Beeld | Broekbakema/Norbert van Onna

21 september 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Op de campus van Wageningen University & Research (WUR) prijkt sinds kort een gloednieuw multifunctioneel gebouw met de naam Omnia. Het is een plek waar studenten en onderzoekers op een toegankelijke manier de dialoog met elkaar en met de samenleving kunnen voeren.

De grote zaal heeft een U-vorm.

In het nieuwe pand worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Van academische ceremonies tot wetenschappelijke symposia en congressen. Maar ook andere partijen worden actief uitgenodigd om hier de dialoog aan te gaan. Chris van Kreij is manager Omnia namens WUR. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de positionering en bezetting van het pand. “De naam Omnia betekent: allesomvattend. In dit geval betekent dat open voor alle doelgroepen, van scholieren en studenten tot boeren en bedrijfsleven. Hier werken we aan community building.”

Erik van Eck is architect en directeur van architectenbureau Broekbakema. Hij was de project­architect bij het ontwerp van Omnia. “Het ontwerp van het pand en de inrichting zijn gericht op community building, met ruimte voor dialoog en ontmoetingen. We hebben de vloer boven het landschap opgetild, om zo ruimte te bieden aan dat landschap.

Het ontwerp is gericht op ontmoetingen.

Het concept bestaat in feite uit een dak en een vloer met daartussen geklemd drie houten paviljoens: de grote zaal, de facultyclub en de promotieruimte. De ruimte tussen de paviljoens wordt ingevuld door de foyer. Deze foyer maakt verbinding met alle paviljoens en door de glazen gevel ook met buiten, waardoor je overal de verbinding met de natuur ervaart.”

Bij het ontwerp en de bouw werd zo veel mogelijk rekening gehouden met het omliggende landschap.

Het pand is afgelopen april in gebruik genomen.

De grote zaal is geen standaard zaal, maar heeft een U-vorm en is zo ingedeeld dat er overal interactie kan ontstaan. “Ook is er een restaurant dat voor iedereen toegankelijk is.” De natuur is een belangrijke inspiratiebron voor Van Eck. “Mooier dan de natuur kun je niet ontwerpen. Gezonde gebouwen hebben een sterke relatie met de natuur. Zo ook Omnia. Tijdloos, verbindend en inspirerend, ontworpen in dialoog en co-creatie.”

Energieneutraal

Bij de bouw van het project werd gekeken naar duurzame materialen, die lang mooi blijven en tegen een stootje kunnen. Zo is de gevel voorzien van natuursteen. Van Eck: “Daarnaast hebben we voor het interieur gekozen voor gezonde materialen, met weinig of geen emissie.” Het gebouw is zo goed als energieneutraal. Ook werd er rekening gehouden met de ligging van het gebouw: de overstekken zijn afgestemd op de oriëntatie van de zon, waardoor het binnen koel blijft. Daarnaast is het pand voorzien van een groendak. Dit werkt ook isolerend, houdt regenwater vast en is prettig om op uit te kijken vanuit de omliggende gebouwen, die veelal hoger zijn. 

Bij het ontwerp en de bouw van Omnia is zo veel mogelijk rekening gehouden met het omliggende landschap. Van Eck: “We wilden zo weinig mogelijk landschap wegnemen. Er is een grote vijver, die deels onder het gebouw doorloopt. Hier kunnen we regenwater opslaan. Opgetild boven het groene Wageningse landschap tilt Omnia de wetenschappelijke kennis letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit.” Van Kreij vult aan: “Naast Omnia ligt een bestaande, natte natuurtuin. Fietsers kunnen onder het pand hun fiets stallen. Ook verleiden we bezoekers om met het openbaar vervoer te komen.”   

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Wageningen University & Research
  • Projectmanagement DVP
  • Architect Broekbakema
  • Interieur co-productie Broekbakema, CBRE, Estida
  • Hoofdaannemer Berghege – Croonwolter & Dros
  • Constructeur Tielemans
  • Installatieadviseur Nelissen
  • Landschapsarchitect Loos en Van Vliet
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details