Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Bedrijven moeten meer selecteren op mensen die elkaar aanvullen’

‘Bedrijven moeten meer selecteren op mensen die elkaar aanvullen’

“De menselijke factor in projectteams is essentieel voor het welslagen van projecten”, vindt Ruurd Kramer, directeur van Slokker Bouwgroep, vestiging Almere. “Helaas wordt hier in de bouw nog regelmatig aan voorbij gegaan. Kennis en ervaring winnen het nog te vaak van soft skills, waardoor projectteams in de techniek blijven hangen. In plaats van elkaar aan te vullen, proberen teamleden elkaar continu te overtroeven. Dat is zonde, want dit biedt geen enkele toegevoegde waarde voor het project én de sfeer. Er wordt alleen nog maar over de inhoud gesproken, terwijl de voortgang minstens zo belangrijk is. Bedrijven moeten meer selecteren op mensen die elkaar aanvullen, zodat je mét elkaar verder komt. Hierin ligt een belangrijke taak voor de bedrijfsleiding. Bovendien is een andere mindset nodig.”

Ruurd Kramer (48) is al 25 jaar werkzaam bij Slokker Bouwgroep. Sinds april 2014 is hij directeur van de vestiging Almere. “Naast de dagelijkse aansturing ben ik verantwoordelijk voor de verwerving van projecten”, vertelt hij. “Zowel in bouwteams als vanuit aanbestedingen. Ik houd continu een vinger aan de pols voor wat betreft projectfinanciën en inkoop en heb regelmatig contact met de projectleiders, om de planning en uitvoering van lopende én nieuwe projecten te bespreken. We zijn een platte organisatie. Als directeur zit ik vrij dicht op de werkvloer. Dit biedt de mogelijkheid om gelijkgestemde projectteams samen te stellen. Wie past bij wie? Welke medewerkers vormen op welke plekken een aanvulling? En waar is ondersteuning gewenst?”

Goede matches behouden

“Vanuit Slokker Bouwgroep proberen we de projectteams zo goed mogelijk in te richten, maar het kan altijd beter”, benadrukt Kramer. “Omdat we te maken hebben met gelijklopende projecten, lukt het niet altijd om de juiste mensen op het juiste moment vrij te krijgen. Bovendien ben ik er geen voorstander van om halverwege een project het projectteam aan te passen. Wel proberen we om medewerkers die vaker hebben samengewerkt en een goede match bleken, bij elkaar te houden. Van uitvoerders tot werkvoorbereiders en projectleiders. Pieken in de personeelsvraag worden waar nodig opgevangen met een flexibele schil, zoals op project Rosewood.”

Project Rosewood

Aan de Prinsengracht 432-436 in Amsterdam wordt het voormalige Paleis van Justitie getransformeerd tot een luxe zes sterren hotel voor de Chinese Rosewood keten. In het (Rijks)monumentale complex van 22.000 m² komen 134 zeer ruime hotelkamers en suites, evenals een congrescentrum, drie restaurants en een spa met fitnessruimte en zwembad. Slokker Bouwgroep, vestiging Almere is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor onder andere de begeleiding van het funderingsherstel, de aanleg van drie nieuwe kelders, de complete gevelrenovatie, de optopping van twee gebouwdelen en de afbouwwerkzaamheden. “In het eerste kwartaal van 2021 is de uitvoering gestart, maar daarvoor zat zeker anderhalf jaar aan projectvoorbereiding”, vertelt Kramer. “En ook tijdens de uitvoering loopt de werkvoorbereiding door. Aanvankelijk gestart met twee werkvoorbereiders, werken inmiddels drie eigen werkvoorbereiders op het project. Ook hebben wij net voor de voorbereidingspiek twee Velox-collega’s laten instromen. Waar een werkvoorbereider van Velox ondersteunt in de technische uitwerking van het tekenwerk, begeleidt de projectcoördinator het meer- en minderwerk en de inkoop Ook is hij medeverantwoordelijk voor het invullen van de stelposten.”

Volwaardig onderdeel

Staat het werken met een flexibele schil niet haaks op het harmonieus samenwerken in gelijkgestemde projectteams? “Op het eerste gezicht misschien, maar de consultants van Velox zijn inmiddels goed bekend met onze organisatie én onze manier van werken”, aldus Kramer. “Ze weten goed in te schatten welke medewerkers wel of niet bij ons passen. Is er een mogelijke match? Dan volgen één of twee kennismakingsgesprekken, waarin we op zoek gaan naar een wederzijdse klik.” De klik met de huidige Velox-krachten was én is er zeker, vertelt hij. “Zij zullen nog zeker een jaar bij ons blijven en schuiven misschien ook mee naar toekomstige projecten, want zij vullen ons team goed aan. Qua karakter en het verbaal naar buiten treden zijn zij verschillend, maar voor beide persoonlijkheden hebben we een perfecte plek in ons team kunnen vinden. Waar de een met name het uitzoekwerk op de pc verzorgt, is zijn collega dé schakel is geworden tussen binnen en buiten. Beide medewerkers vormen een volwaardig onderdeel van ons projectteam en gaan vanzelfsprekend mee naar uitjes, cursussen en besprekingen. Dit is enorm waardevol voor de binding én het teamgevoel.”

Juiste balans

Naast het werken met projectteams, is Slokker Bouwgroep zeer ervaren met het werken in bouwteams, die flinke synergievoordelen opleveren. “Hoewel project Rosewood een tenderproject betreft, zijn we al snel na de projectgunning doorgegaan in een bouwteam. Hierin brengen zowel de opdrachtgever, architect, constructeur, adviseurs, installateurs als wij onze kennis en expertise in”, aldus Kramer. “Door met elkaar en laag voor laag alle uitdagingen af te pellen, wordt een juiste balans tussen opbrengsten en risico’s geborgd. Zo ontstaat ook hier meer saamhorigheid, wat uitvoering én opleverkwaliteit ten goede komt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details