Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Transformatie

Bakkerij Heerschap, Nederweert | De modernste ambachtelijke bakkerij van Nederland

Na een verblijf van 53 jaar in het Midden-Limburgse plaatsje Roggel, maakte de Heerschap Groep afgelopen november de oversteek naar...

heerschap-1-kopieren

6 maart 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Na een verblijf van 53 jaar in het Midden-Limburgse plaatsje Roggel, maakte de Heerschap Groep afgelopen november de oversteek naar Nederweert. Hemelsbreed nog geen dertien kilometer verderop, maar het betekent een enorme stap in ruimte en in kwaliteit. Ambachtelijke kwaliteit, wel te verstaan.

De Heerschap Groep omvat zes supermarkten in Weert (vier), Nederweert en Heythuysen, evenals een grote bakkerij. Met de verhuizing naar bedrijvenpark Pannenweg II slaat het vier vliegen in één klap: (1) de bakkerij was al een tijd uit zijn jas gegroeid en is nu opgeschaald naar 3.500 m², (2) de nieuwbouw betekent dat er beter beantwoord kan woorden aan de steeds strengere regels omtrent voedselveiligheid en hygiëne, (3) het machinepark van de bakkerij kon worden vernieuwd en (4) de nieuwe productielocatie ligt centraler in het verzorgingsgebied, wat minder transportkilometers betekent.

Locatieonderzoek

“Eigenlijk wilde de opdrachtgever in Roggel blijven, maar het bestemmingsplan liet uitbreiding daar niet toe”, vertelt Paul Derckx, directeur van Derckx BV, dat het pand heeft ontworpen én gerealiseerd. “Samen met opdrachtgever Stan Heerschap zijn we na locatieonderzoek in Nederweert uitgekomen en konden we aan het definitieve ontwerp en de vergunningen gaan werken. We hadden als ontwerpende bouwer acht maanden na het verlenen van de omgevingsvergunning het casco gebouw klaar. Het grote voordeel van het werken in een bouwteam, de basis van onze formule.”

Box-in-box

Het gebouw bestaat uit twee hoofdonderdelen: enerzijds het hoofdkantoor van de Heerschap Groep, anderzijds Bakkerij Heerschap die alle brood- en banketproducten voor alle groepsonderdelen maakt. Derckx: “Het bakkerijgedeelte is in feite een casco van ruim 3.500 m² waar de opdrachtgever samen met Roma het hele bakkerijproces volgens een box-in-box-model heeft ingebouwd, volledig volgens de strengste voedselveiligheids- en hygiëne-eisen. Op een logische manier vind je er de grondstoffenopslag, meelsilo’s, grote broodbakkerij, vlaaienbakkerij, bakkerij ‘nat’, koel- en vriesruimtes en een grote inpak- en expeditieruimte die aansluit op een grote laadloskuil aan de voorzijde.” Op ergonomisch vlak zijn de lay-out en ondersteunende machines zo gekozen, dat de bakkers zo makkelijk mogelijk kunnen werken. Heerschap is zuinig op zijn mensen, bakkers zijn in Nederland lastig te vinden.

Strak afgewerkte bakkerij ‘nat’ met aparte afgesloten ruimte voor de chocolaterie.

 

Techniekplafond

De bakkerij heeft een vrije hoogte van 7 meter. Boven de koel- en vriessecties en productieruimtes is een techniekplafond gemaakt om technische installaties en vooral leidingen en kanalen boven de plafonds weg te werken. “Sowieso zie je geen horizontale leidingen, omdat daar vervuiling kan ophopen”, aldus Derckx. “Stroompunten zijn geïntegreerd in het dak zodat deze, als ze uitgetrokken worden, naar het plafond stijgen en de muren schoongemaakt kunnen worden.”

Duurzaam hardhout

Het hoofdkantoor en de ondersteunende functies van de bakkerij zitten in een kantoorblok dat als het ware midden onder een grote gebouwbrede luifel is geschoven. Rechts daarvan is de laadloskuil van de expeditie, links een overdekte buitenruimte. Tegenover het vrijwel geheel zwart gekleurde hoofdvolume steekt het kantoorblok mooi af door de transparante vliesgevels en de toepassing van duurzame lamellen en gevelpanelen van onbehandeld Siberisch larikshout. Bij de buitenruimten onder de luifel zijn glasvezelversterkte betonpanelen en aluminiumkleurige golfplaten op de gevels aangebracht.

Modern ambachtelijk

Het hele gebouw is opgezet als staalskelet op een gestorte industrievloer, met prefab borstweringen, prefab brand- en binnenwanden en kanaalplaat verdiepingsvloeren. Deze constructie is omkleed met metalen sandwichpanelen en een geïsoleerd staaldak van acht meter hoog. Daarop zijn zonnepanelen geïnstalleerd die het gebouw met de zuinige LED-verlichting en aanwezigheidsdetectie energiezuinig maken. Net als de buitenkant is het interieur een combinatie van moderne antracietkleuren en natuurlijke materialen. Modern en ambachtelijk is namelijk precies wat de bakkerij wil uitstralen met haar nieuwe huisvesting én smakelijke producten.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%