Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Als het team klopt, heeft iedereen in de keten daar voordeel van’
Hoofduitvoerder Afbouw Henk Zwep (l) en Uitvoerder Toren Imri Bron (r) in de duurzame nieuwbouw voor VWS/RIVM en CBG.

‘Als het team klopt, heeft iedereen in de keten daar voordeel van’

Werken in complete en uitstekend afgestemde projectteams

De krapte op de arbeidsmarkt is een actueel thema in de bouw en de conclusie dat het ontzettend moeilijk is om goed uitvoerend technisch administratief (UTA) personeel te vinden, wordt vaak getrokken. Onterecht, vindt Kisito Zonneveld, Directeur van Velox. “Het vinden van de juiste mensen is vandaag de dag juist makkelijker dan ooit.”

“Bijna elke potentiële arbeidskracht is op het sociale medianetwerk te vinden. Dat maakt het eenvoudiger om mensen te vinden en te bereiken”, vertelt Zonneveld. Om ook de juiste mensen voor ieder project te binden, zijn volgens hem twee vragen van belang: wanneer zijn de mensen beschikbaar? En wat zijn hun kwaliteiten? “Hierbij gaat het niet alleen om harde skills en expertise, maar zeker ook om zachte skills. Wat voor persoonlijkheid heeft iemand? Past zijn karakter in het team? Dit is namelijk minstens zo belangrijk als of iemand zijn vak verstaat. Zet je bijvoorbeeld tien dominante mensen bij elkaar in één team, dan gaat het negen van de tien keer fout…”

Denk vooruit!

Om op alle relevante competenties te kunnen selecteren moet je, zeker in deze krappe arbeidsmarkt, vooruitdenken. Maar juist daar gaat het bij veel projecten mis, aldus Zonneveld. “Er wordt nog te vaak te kort van tevoren begonnen met het vormen van een team, met mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Dat is zonde, want de mensen die op een bepaald moment toevallig beschikbaar zijn, zijn niet altijd de mensen met de beste kwalificaties voor een specifiek project. Daarmee bedoel ik absoluut niet dat het geen goede mensen zijn, maar je creëert zo wel suboptimale teams waaruit mensen sneller zullen uitstromen. In de aannemerswereld zijn gemiddelde faalkosten van 5% door uitstroom geen uitzondering. Ik durf met een gerust hart te stellen dat die faalkosten met gemak met 2 á 3% omlaag kunnen, wanneer je de personeelsplanning aan de voorkant beter organiseert. Bijvoorbeeld door aan total workforce management en strategische personeelsplanning te doen. Dit betekent dat je al in een vroeg stadium moet nadenken over: hoe gaan we dit project invullen? Welke mensen hebben we nodig? Welke geschikte mensen hebben we al in huis? En welke aanvullingen zijn gewenst? Hoe kunnen we deze mensen op het juiste moment binnenhalen? Velox kan hier op tal van vlakken in ondersteunen, zodat complete en uitstekend afgestemde projectteams ontstaan.”

Op het Utrecht Science Park wordt gebouwd aan een 80 meter hoge glazen toren met kantoren en laboratoria.

Goed op elkaar ingespeeld

Velox noemt deze projectteams VxTeams. Onder andere Henk Zwep en Imri Bron maken deel uit van zo’n VxTeam. Zij zijn in opdracht van MEET betrokken bij de duurzame nieuwbouw voor VWS/RIVM en CBG. Op het Utrecht Science Park wordt gebouwd aan een 80 meter hoge glazen toren met kantoren en laboratoria, omgeven door een groene plint met uiteenlopende functies. “Een bouwteam begint altijd klein en breidt zich steeds verder uit, naarmate de werkzaamheden toenemen”, benadrukt Zwep, die circa 2,5 jaar geleden werd benaderd voor de functie van Hoofduitvoerder Afbouw. “Ik werkte voor een aannemersbedrijf, toen een voormalige realisatiemanager mij benaderde voor dit project. De vraag kwam precies op het juiste moment. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Bovendien had ik al goede ervaringen met Velox uit het verleden.”

Begin 2021 sloot Bron aan als Uitvoerder Toren, een half jaar later gevolgd door een derde collega. “Als ZZP-er vind ik het fijn om via een projectbureau als Velox te werken”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld omdat contractzaken, betalingen en andere voorzieningen goed geregeld zijn. Hierdoor kan ik me volledig focussen op de uitvoering.” Zwep: “Ik kende Imri (nog) niet, maar had via een collega al goede verhalen gehoord. We hebben een kennismakingsgesprek gevoerd en hadden direct een klik.” Toen Zwep tijdens het project in het ziekenhuis terechtkwam, nam Bron zijn taken over en inmiddels werken beide heren harmonieus naast elkaar. “We zijn goed op elkaar ingespeeld”, aldus Bron. “We weten wat we aan elkaar hebben én wat we van elkaar mogen verwachten. We kennen elkaar sterktes en zwaktes, waardoor we elkaar uitstekend aanvullen.” 

Samen met de overige teamleden zijn Bron en Zwep verantwoordelijk voor de aansturing en begeleiding van alle onderaannemers en de werkzaamheden binnen het betonskelet. “Van de wanden en vloeren t/m de toiletinrichting. Bovendien staan wij in voor de kwaliteit én veiligheid en zien wij toe op een schone bouwplaats.”

Voordeel voor de gehele keten

“Als het team klopt, heeft iedereen in de keten daar voordeel van”, benadrukt Zwep. “Van bouwplaatspersoneel t/m opdrachtgever. “De afgelopen maanden zijn we echt collega’s van elkaar geworden. Dat maakt het heel aantrekkelijk om ook toekomstige werken samen op te pakken. Als die kans zich voordoet, komen wij graag op gesprek.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details