Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Allesbehalve een routineklus’

‘Allesbehalve een routineklus’

Om op grote schaal betaalbare woningen te realiseren, is een andere manier van ontwikkelen, engineeren en bouwen nodig. Met Fibonacci pakt Van den Pol Elektrotechniek samen met VORM 2050 deze handschoen op. “Wij realiseren de complete E-installatie”, zegt projectleider Timo Jooren. “Net als de verlichting in de algemene ruimtes en op de daktuinen, een camera-installatie, laadpalen en een ontruimingsinstallatie in de parkeerkelder.”

24 verschillende typen

Van den Pol heeft veel prefabervaring in utiliteit en woningbouw. “Fibonacci is het eerste project van VORM 2050. Samenwerking in deze samenstelling is een primeur voor alle partners. Verder zijn er 24 verschillende typen appartementen, terwijl je bij prefab juist zo min mogelijk variatie wilt. En aangezien de prefabplaten aansluiten op een houten constructie, is het een uitdaging om het leidingwerk op de juiste plek te krijgen.” Kortom: Fibonacci is allesbehalve een routineklus. “Dat kun je wel zeggen”, lacht Jooren. “Het vergt veel tekenuren om de installaties in het gebouw te verwerken.”

Cruciale Windwokkels

Door de daktuinen is geen ruimte voor een PV-installatie. Om toch groene energie te kunnen opwekken, plaatst Van den Pol 21 Windwokkels. “Deze compacte innovatie is ontwikkeld door Green Hybrids. Hiermee profiteert Fibonacci van de specifieke eigenschappen van windenergie. Zon kent jaarlijks zo’n 1.000 effectieve opwekuren, bij wind zijn dat er gemiddeld 3.000. De energieopbrengst is bij Windwokkels dus gelijkmatiger verdeeld over het jaar. En om dezelfde opbrengst te creëren met een zonnestroominstallatie, is tien keer zoveel dakruimte nodig. Maar belangrijker nog: aangezien PV-panelen geen optie waren, zijn de Windwokkels bij Fibonacci simpelweg cruciaal om te voldoen aan de duurzaamheidseisen die voor nieuwbouw gelden.”

High Five

Samen met de andere bouwpartners is Van den Pol bezig met de voorbereidingen van een volgend project: High Five in Utrecht, met twee torens met ruim 900 studentenwoningen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details