Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Alles gericht op het uitzicht: De woningen zijn breed, ondiep en flexibel
Een prachtig uitzicht op natuurgebied de Gement en het Bossche Broek. (Foto: Katja Effting)

Alles gericht op het uitzicht: De woningen zijn breed, ondiep en flexibel

De bewoners hebben een prachtig uitzicht op natuurgebied de Gement en het Bossche Broek. Daarbij heeft NOAHH | Network Oriented Architecture de woningen zo ontworpen, dat zij er overal in huis van kunnen genieten. Alle kamers liggen aan de gevels.

Appartementencomplex Belvédère ligt tussen het station van Den Bosch en natuurgebied de Gement en het Bossche Broek. Het drieledige vingervormige gebouw loopt trapsgewijs op richting het station. Hierdoor hebben alle bewoners een brede, ondiepe en flexibele woning. “Zo werden allerlei afmetingen en typologieën mogelijk”, vertelt Patrick Fransen, hoofdarchitect van NOAHH. “De vloeroppervlaktes variëren van 56 tot 162 m² en de appartementen werden vrij indeelbaar. Sommige appartementen zijn bijvoorbeeld gestapeld.” Belvédère telt 149 appartementen en een stadswoning.

De bakstenen gevel geeft Belvédère een levendige, vriendelijke uitstraling. (Foto: Marcel van Kerckhoven)

Een lange voorgeschiedenis

Het ontwerpproces van appartementencomplex Belvédère kent een lange voorgeschiedenis. De eerste streken werden zo’n 22 jaar geleden op papier gezet. De eerste deelprojecten van de nieuwe wijk Paleiskwartier waren opgeleverd en men was op zoek naar een architect voor deelplan I en J, bestaand uit kantoren en woningen. “We hebben hier toen een prachtig ontwerp voor gemaakt”, vertelt Fransen “In verband met het geluid situeerden we het kantoorgebouw aan de kant van de treinsporen en de woningen aan de kant van de Gement. Het ging om luxe appartementen met oppervlaktes van 100 tot 400 m². Het plan was bouwklaar.”

Alle woningen liggen aan de gevel en hebben een fraai uitzicht. (Foto: Marcel van Kerckhoven)

Opklimmend in hoogte

Belvédère zou ook zeker op die manier gebouwd zijn, als niet de internetcrisis was uitgebroken. De vraag naar kantoorruimte slonk en er was meer behoefte aan kleinere dan grotere woningen. Fransen: “Het plan moest dus worden aangepast, maar we wilden dat prachtige uitzicht niet meer prijsgeven. Zo is het idee ontstaan van een vingervormig gebouw, klimmend in hoogte en met prachtige terrassen. Samen met plan Terrazzo vormt Belvédère nu de zuidrand van het Paleiskwartier.”

De bakstenen gevels, in een mix van rood, bruin en paars, geven Belvédère een levendige, vriendelijke uitstraling. De industriële look sluit aan op de omgeving en de verfijnde details ademen luxe, precies zoals in het oorspronkelijke plan.   

Bouwinfo

Opdrachtgever BV Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier
Ontwerp NOAHH | Network Oriented Architecture, Amsterdam
Ontwikkeling SDK Vastgoed BV, Eindhoven
Realisatie Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

Snel en veilig vloeren storten met aluminium inschaalbekisting

In opdracht van bouwcombinatie Moonen & Van de Ven Bouw en Ontwikkeling realiseert BetoLinQ al het betonwerk voor Belvédère in ’s-Hertogenbosch. Om een cyclus van 2,5 week per verdieping te halen, past BetoLinQ een aantal slimme oplossingen toe.

“De vloeren worden nat in het werk gestort en ingeschaald met onze eigen Topec aluminium inschaalbekisting”, vertelt directeur Ruud van den Braak van BetoLinQ. “Dit lichte, robuuste bekistingssysteem bestaat uit schaalbare panelen en dragers die in enkele simpele stappen te monteren en demonteren zijn. Deze manier van bekisten en ontkisten is supersnel en dus voordelig, maar ook veilig. Omdat je onder de vloer staat, is er geen valgevaar.”

Uithardingsproces digitaal monitoren

Om de betonstorts zo snel mogelijk te laten verlopen, monitort BetoLinQ het uithardingsproces van het beton met de concremote. Van den Braak: “Dit is een digitale rijpheidsmeter, een soort dobber, die we in het natte beton plaatsen. Die dobber meet en geeft digitaal weer hoe snel het beton uithardt. Op basis daarvan weten wij op welke dag en tijdstip we kunnen ontkisten en herstempelen.” Tot en met de negende verdieping past BetoLinQ de inschaalbekisting toe. De twee bovenste verdiepingen, die iets uitkragen, worden gerealiseerd met staal en kanaalplaatvloeren. Begin 2021 bereikt Belvédère naar verwachting het hoogste punt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details