Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
3.882 ton staal en 20.020 m² vloerbeplating voor Tripolis-Park: Een knap staaltje werk
‘Het Venster’ voegt ca. 31.500 m² toe aan het kantorencomplex, waarmee de totale vloeroppervlakte uitkomt op ca. 56.500 m².

3.882 ton staal en 20.020 m² vloerbeplating voor Tripolis-Park: Een knap staaltje werk

Het iconische Tripolis-complex langs de A10 in Amsterdam wordt in opdracht van Flow herontwikkeld tot een aantrekkelijke stadscampus: Tripolis-Park. Met dit project wordt nieuw leven ingeblazen in de monumentale torens, die al jaren met leegstand worstelen. De Tripolis-torens, samen goed voor zo’n 25.000 m² vloeroppervlakte, zijn in de jaren ’90 ontworpen door Aldo van Eyck. Karakteristiek aan de gebouwen zijn de golvende, deels uitkragende gevels en kleurrijke kozijnen. Tijdens de herontwikkeling en naar het ontwerp van architectenbureau MVRDV worden de iconische torens afgestemd op de moderne gebruiks- en duurzaamheidseisen. Bovendien worden zij omarmd door een rechthoekige landscraper van 50 meter hoog en 150 meter lang, die direct naast de snelweg komt te staan. ‘Het Venster’ voegt ca. 31.500 m² toe aan het kantorencomplex, waarmee de totale vloeroppervlakte uitkomt op ca. 56.500 m².

De staalconstructie voor Het Venster bestaat grotendeels uit stalen spanten, PET/THQ-liggers, vinkolommen en loopbruggen, in combinatie met onderhangende vloeren.

G&S Bouw, onderdeel van VolkerWessels, startte in februari 2020 met de herontwikkeling en nieuwbouw van Tripolis-Park. In opdracht van deze aannemer is De Kok Staalbouw verantwoordelijk voor het advies en de engineering, productie en montage van de complete staalconstructie, vloerbeplating, trappen, loopbruggen en hekwerken. “Van Rossum Raadgevende Ingenieurs heeft de esthetische visie van MVRDV vertaald naar een constructief haalbaar ontwerp”, vertelt calculator Adrie Bosters. “Op basis hiervan en conform de Europese normeringen hebben onze constructeurs en tekenaars de detailengineering verzorgd én de definitieve knooppunten/verbindingen bepaald. Zeer belangrijk was ook de fijne afstemming met de bouwkundige elementen, zoals de installaties, plafonds en binnengevel van het atrium. De complete staalconstructie is door ons opgedeeld in maakbare en transporteerbare stukken. Na akkoord heeft onze engineeringsafdeling bovendien de werkplaatstekeningen en digitale bestanden uit het model gegenereerd, waarmee ons machinepark wordt aangestuurd.”

Spanten tot 44,5 meter

In totaal produceert en monteert De Kok Staalbouw 3.882 ton staal ten behoeve van de constructie, waarvan 32.822 m² staal in eigen huis brandwerend wordt gecoat. “De staalconstructie voor Het Venster bestaat grotendeels uit stalen spanten, PET/THQ-liggers, vinkolommen en loopbruggen, in combinatie met onderhangende vloeren”, aldus project­engineer Michel Buijsen. “Opvallend zijn de lange spanten (tot 44,5 meter) tussen de betonkernen en langs de noodgevel. Zonder deze elementen was de uitbreiding namelijk niet mogelijk geweest.” Ook prijst hij de vinkolommen, die naast een constructieve functie ook esthetische waarde hebben. “In het midden van Het Venster is een groot atrium gerealiseerd, die functioneert als een vitrine voor de bestaande bebouwing. Voor dit atrium hebben wij een hoge en transparante constructie met zeer slanke vinkolommen gerealiseerd, waarop nog zeven verdiepingen steunen. Ook hebben we enkele hangende vinkolommen toegevoegd om het esthetische beeld compleet te maken.”

Bouwsnelheid en monteerbaarheid

Inmiddels is de constructie van Het Venster gereed. De grootste uitdaging van deze nieuwbouw volgens Buijsen waren de hoge bouwsnelheid en monteerbaarheid. “Immers bouwen we dit project (deels) over de bestaande bouw heen. Een juiste montagevolgorde was essentieel om de stabiliteit van de constructie te borgen, om in een later stadium nog onderhangende vloeren aan te kunnen brengen én om een goede aansluiting op de bestaande bouw mogelijk te maken. Hier hebben we in de voorbereidende fase dan ook nadrukkelijk aandacht aan besteed.”

Naast de grote aantallen staal is in Het Venster 20.020 m² vloerbeplating aangebracht. Het gros van de vloerbeplatingen bevindt zich op de verdiepingen 7 t/m 12, aldus Buijsen. “Hier is op de staalconstructie ca. 18.800 m² aan staalplaat-betonvloeren gerealiseerd. Omdat de vloeren op de onderste zes verdiepingen aansluiten op de bestaande bouw, is hier gekozen voor kanaalplaatvloeren (ca. 1.220 m²) en PET/THQ-liggers. Door ook de randbekisting voor de vloeren mee te nemen in onze staalconstructie, hebben wij de aannemer flink ontzorgd.”

Het Venster is in een doorlooptijd van slechts 26 weken gebouwd. Op dit moment is De Kok Staalbouw druk met de aanpassingen in de bestaande gebouwen, waar het staal met name wordt benut om (vloer)sparingen dicht te leggen. Ook wordt een constructie aangebracht ten behoeve van de dakterrassen. Hiermee draagt het staalconstructiebedrijf tevens bij aan de natuurinclusief bouwen ambitie in dit project.

‘Hoe complexer, hoe liever’

De Kok Staalbouw is opgericht en getogen in het Brabantse Heerle. Met Rinus en Emiel de Kok staat inmiddels de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf, dat in ruim 90 jaar is uitgegroeid tot een toonaangevende (inter)nationale speler in de utiliteit, industrie, petrochemie, sport & leisure, stalen bruggen, on- & offshore en kranenbouw. “Wij draaien onze hand niet om voor grote en uitdagende projecten”, benadrukt Bosters. “Sterker nog: hoe complexer, hoe liever. Tripolis-Park is hiervoor een uitstekend visitekaartje.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details