Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningcorporatie De Woonschakel bouwt 24 energieneutrale appartementen met  Rockzero® Bouwsystemen in sloop- en nieuwbouwproject in Bovenkarspel

Woningcorporatie De Woonschakel bouwt 24 energieneutrale appartementen met Rockzero® Bouwsystemen in sloop- en nieuwbouwproject in Bovenkarspel

De West-Friese woningcorporatie De Woonschakel uit Medemblik bouwt 24 nieuwe energieneutrale appartementen voor de sociale woningsector in Bovenkarspel. Deze worden aan de hand van een nieuwe bouwtechniek gerealiseerd. Het gaat om een sloop- en nieuwbouwproject waarbij de appartementen op bestaande funderingen worden gebouwd. Architectenbureau TBE-ZA uit Volendam maakt het ontwerp waarin het innovatieve Rockzero Bouwsystemen van ROCKWOOL® is toegepast, dat qua hoge isolatiewaarde, het lichte gewicht en de flexibele maatvoering een ideale opbouw blijkt te zijn voor een bestaande fundering. Het appartementencomplex wordt in het eerste kwartaal van 2020 opgeleverd.

Ton Boukens is projectleider van De Woonschakel bij dit sloop- en nieuwbouwproject in Bovenkarspel. “Op de plek van het nieuwe appartementencomplex stonden eerst tweelaagse appartementen uit de jaren zestig, beneden-bovenwoningen met een portiekopgang”, vertelt Boukens. “Het complex voldeed niet meer aan de actuele woningeisen. Het was niet brandveilig, slecht geïsoleerd en de installatie van het gebouw was volledig achterhaald.” In teamverband is met de architect, woningcorporatie en aannemer besloten om de oude woningen te slopen en het nieuwe appartementencomplex op de bestaande funderingen te bouwen. “Om de schil en het zadeldak zo goed mogelijk te isoleren, is gekozen voor het lichtgewicht bouwsysteem Rockzero”, zegt Boukens. Dit is een dragend, modulair en circulair systeem dat volledig bestaat uit steenwol. Dankzij de hoge mate van flexibiliteit is het mogelijk om met het bouwsysteem gebouwen te demonteren en op een andere locatie opnieuw op te bouwen. ROCKWOOL steenwol is bovendien volledig recyclebaar, met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit. Het dak heeft geen dakpannen, maar bestaat volledig uit een solardak met pv-panelen voor de elektriciteitsvoorziening van de woningen. “De zonnepanelen leveren al een enorme opbrengst aan elektriciteit op, maar de woningen worden ook aangesloten op het elektriciteitsnet”, zegt Boukens. Bij dit project heeft de woningcorporatie niet gekozen voor warmtepompen. “Omdat de woningen buitengewoon goed geïsoleerd zijn, krijgt elke woning infraroodverwarmingspanelen, die tegen het plafond van de woonkamer worden bevestigd. Warm tapwater komt van een elektrische boiler. De woningen kunnen met gemak nul-op-de-meter halen, maar het hangt sterk van de bewoners af hoeveel elektriciteit ze nodig hebben”, legt Boukens uit.

Stabo Bouw uit Blokker is als bouwbedrijf betrokken bij dit project. Ton Stavenuiter, directeur van Stabo Bouw, legt uit dat de keuze voor dit bouwsysteem gebaseerd is op een aantal cruciale aspecten. “De schil moest vervangen worden om de woningen goed te kunnen isoleren. Daarbij moest ook op een bestaande fundering gebouwd worden”. Vrij snel besloot het bouwteam dat Rockzero hiervoor de beste oplossing zou zijn. Het systeem is zeker 50% lichter dan traditionele bouwsystemen en heeft buitengewoon hoge isolatiewaarden (RC-waarde is 8 m2.K/W), levert uitstekende akoestische prestaties en is minimaal zestig minuten brandwerend, waarmee het systeem voldoet aan de hoogste brandveiligheidseisen. Stephen Muller, sales manager Rockzero bij ROCKWOOL B.V., is nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen en de uitvoering van de nieuwe appartementen. “Het Rockzero bouwsysteem van ROCKWOOL steenwol leent zich uitstekend voor een snelle opbouw van gevels en daken, wat een aanzienlijke bouwkostenreductie en een snelle, slimme opbouw van woningen met zich meebrengt” zegt Muller. “De wanden van de woningen zijn in onze werkplaats prefab opgebouwd zodat op de bouwplaats snel een woning gebouwd kan worden”, vult Stavenuiter aan. “Gedurende het bouwtraject trekken we voortdurend op met mensen van ROCKWOOL en denken we gezamenlijk na over hoe we het volgende project nog sneller en slimmer kunnen uitvoeren. We denken mee in specifieke oplossingen, bijvoorbeeld over stabiliteit of geluidsisolatie, om hetbouwsysteem steeds verder te optimaliseren.” Stavenuiter geeft aan dat het lichte gewicht en flexibiliteit van het opbouwsysteem sterke pluspunten zijn voor opbouw op een bestaande fundering. “Je hoeft hierdoor niet met zwaar materieel de wijk in. Ook is met dit bouwsysteem snel een cascowoning opgebouwd, waarvoor vrij weinig mankracht, zoals steigerbouwers icm metselaars, meer nodig is. Ook is het afval tot een minimum beperkt. Verder zijn de gevels aan de binnenzijde gelijk afgewerkt en zijn er wandcontactdozen aangebracht. Daarbij willen we bij het volgende project ook de buitenkozijnen fabrieksmatig plaatsen.“

Ewoud Blok, project-architect bij TBE-ZA Architecten & Ingenieurs uit Volendam, ontwierp het appartementencomplex. Herbouw op een bestaande fundering is zeer interessant qua wetgeving en procedures, omdat het vaak binnen een bestaand bestemmingsplan blijft. “Vergunningen zijn dan sneller geregeld. De gemeente controleert het bestemmingsplan, waaraan het bouwplan dus vaak al voldoet”, aldus Blok. Voor hem zit de architectonische uitdaging vooral in het ontwerpen van nieuwe plattegronden binnen de bestaande contouren van het gebouw. “De woningen krijgen een andere indeling en de inpandige trappen worden aan de buitenkant geplaatst. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en wordt deze efficiënter gebruikt”, zegt Blok. De installaties krijgen een plek op de zolderverdieping, die bestaat uit één grote technische ruimte die aan de zijkant toegankelijk is. “De Woonschakel blijft eigenaar van de zolderverdieping en heeft als enige partij vrije toegang voor onderhoud.” Blok besteedt veel aandacht aan de uitstraling en bouwkundige invulling van het complex. “Voor het ontwerp van het nieuwe appartementencomplex is gekozen voor de juiste gevels, met geschikte daglichttoetreding en ontsluiting, die passen bij de bestaande woningen in de wijk”, zegt Blok. De gevels hebben een warme uitstraling. Hiervoor wordt Rockpanel® gevelbekleding toegepast, die eveneens gemaakt wordt van steenwol. Deze gevelbekleding past naadloos op het Rockzero bouwsysteem. “Voor de gevels van het nieuwe appartementencomplex is gekozen voor horizontale stroken in een warme terracottakleur, gecombineerd met grijze accenten”, vult Blok aan. “Op deze manier hebben we ervoor gezorgd dat het appartementencomplex is gerealiseerd met een speciaal systeem dat tegelijkertijd een warme en duurzame uitstraling krijgt, die past in deze jarenzestigwijk”, zegt Blok.

Het appartementencomplex wordt in kwartaal 1, 2020 opgeleverd.

ROCKWOOL B.V. maakt deel uit van de ROCKWOOL Group. Als Benelux organisatie met één fabriek en 1.200 medewerkers leveren wij geavanceerde isolatiesystemen voor gebouwen.

Bij de ROCKWOOL Group willen wij het leven van iedereen die met onze oplossingen in aanraking komt, verrijken. Door onze expertise zijn we in staat een groot aantal belangrijke hedendaagse uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en ontwikkeling aan te gaan – van reductie van energieverbruik en geluidsoverlast tot bescherming tegen brand, waterschaarste en overstromingen. Ons productaanbod weerspiegelt de diversiteit van wereldwijde behoeften en helpt onze partners tegelijkertijd bij het verkleinen van hun CO2-voetafdruk.

Steenwol is een veelzijdig materiaal en vormt de basis van al onze bedrijven. Met ongeveer 11.000 enthousiaste collega’s in meer dan 39 landen zijn wij wereldmarktleider op het gebied van steenwoloplossingen – van bouwisolatie tot akoestische plafonds, van externe gevelbekledingsystemen tot oplossingen voor glastuinbouw, van speciaal geëngineerde vezels voor industrieel gebruik tot isolatie voor de procesindustrie, scheepvaart en offshore.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details