Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Vijverhof: Toekomstbestendige herontwikkeling
Er komen 48 koopwoningen in een groene omgeving.

Vijverhof: Toekomstbestendige herontwikkeling

Binnenstedelijke ontwikkeling met aandacht voor klimaat

In Berg en Dal, op het voormalige terrein van zorginstelling ZZG gaat binnenkort de bouw van Vijverhof van start: een woonbuurt met 48 gevarieerde koopwoningen in een groene omgeving. “Uitgangspunten als biodiversiteit, klimaatadaptie en maatregelen tegen hittestress worden steeds belangrijker bij binnenstedelijke ontwikkeling.”

Al in 2015 werd er gekeken naar een mogelijke herontwikkeling van het terrein, vertelt projectontwikkelaar Joris de Smet van Van de Klok Bouw & Ontwikkeling. “Toen duidelijk werd dat de zorginstelling hier zou gaan sluiten, werd gekeken hoe er in dit gebied tussen Berg en Dal en Nijmegen toekomstbestendig herontwikkeld kon worden. In 2017 lag er een masterplan, dat we nu gebruiken als kwaliteitskader voor het project. Inmiddels is één van de bestaande verpleeghuizen getransformeerd naar een appartementencomplex met 72 duurzame appartementen voor sociale en middenhuur. Het pand is gestript tot het betoncasco en volledig circulair weer opgebouwd.” De gevels bestaan uit houtskeletbouwelementen, gecombineerd met stapelbare baksteen (click-brick). Het pand is volledig demontabel en circulair ontworpen. Hiervoor kreeg het project de Mia\Vamil-investeringsaftrek toegekend.

Doordat de woningen van elkaar verschillen, trekken ze een gevarieerde doelgroep aan.

Gevarieerde doelgroep

De volgende stap is het bouwen van 48 koopwoningen: van rijwoningen en levensloopbestendige woningen tot twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. De woningen passen in de natuurlijke omgeving, onder meer dankzij de lichte gevelkleuren, natuurlijke gevelmaterialen zoals hout en veranda’s die zorgen voor een goede verbinding tussen binnen en buiten. “De verkoop van de woningen gaat ontzettend snel”, vertelt De Smet. “Doordat de woningen van elkaar verschillen, trekken ze een gevarieerde doelgroep aan. Van starters en gezinnen tot senioren.”

De woningen passen in de natuurlijke omgeving, onder meer dankzij de lichte gevelkleuren en natuurlijke gevelmaterialen.

Zeven van de  woningen worden gebouwd met een constructieve houten casco van CLT (Cross Laminated Timber). Daar komt vervolgens een houten gevelbekleding op. Omdat het terrein tegen de bossen aanligt, is in het ontwerp gekozen voor de uitstraling van een bospark met open, landschappelijke en natuurlijke bebouwing. De omliggende natuur was een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling. Er is veel aandacht voor actuele onderwerpen als biodiversiteit, klimaatadaptie en het tegengaan van hittestress. Al deze uitgangspunten droegen bij aan het landschappelijk ontwerp van de natuurlijke bosrand. “We keken samen met architect INBO en landschapsarchitect Land-id naar wat passend is op deze plek. Welke bomen moeten behouden blijven en hoe kunnen we het bouwplan daaromheen vormgeven? Deze uitgangspunten worden steeds belangrijker bij binnenstedelijke ontwikkeling.”

In Berg en Dal verrijst de nieuwe woonwijk Vijverhof.

Slopen en bouwrijp maken

Momenteel is de projectontwikkelaar nog bezig met het slopen van de oude aanleunwoningen en het bouwrijp maken van de locatie. Dat duurt wat langer vanwege het grote aantal vondsten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals explosieven en granaten. Ook was er archeologisch onderzoek nodig. Inmiddels is dit afgerond en is het gebied vrijgegeven. “De Vijverhof is voor ons echt een pareltje”, aldus De Smet. “De ambitie lag hoog en ook de gemeente Berg en Dal heeft hier haar nek uitgestoken om de locatie te vergroenen. Zo zijn we samen overeengekomen om alle parkeervoorzieningen uit te voeren in grastegels, die opwarming verminderen, water beter laten infiltreren en bovendien de locatie aantrekkelijker houden door minder verstening. Mooi om te zien hoe we hier gezamenlijk bijdragen aan deze doelstellingen.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Van de Klok Bouw & Ontwikkeling
  • Architect INBO
  • Landschapsarchitect Land-id
  • Hoofdaannemer Van de Klok Bouw & Ontwikkeling

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details