Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veilig onderhoud op hoogte

Veilig onderhoud op hoogte

Werken op hoogte betekent extra risico’s. Er zijn verschillende manieren om het valrisico te beperken. Gezekerd werken en het plaatsen van hangladders en hekken langs randen kan het verschil maken tussen veilig en onveilig werken.

Beveiliging

Bij een valgevaar van meer dan 2,5 meter moeten voorzieningen worden getroffen die betrekking hebben op valbeveiliging. Bronaanpak is de meest gewenste oplossing en persoonlijke beschermingsmiddelen de laatste optie. Deze strategie houdt dus in dat zoveel mogelijk moet worden geprobeerd om het probleem bij de bron weg te nemen.

Hangladder

Een veel gebruikte beveiliging is de hangladder. Hangladders kunnen rechtstreeks op een bestaand dak gemonteerd worden. Hangladders zijn er in verschillende typen en uit te breiden met werkbordessen. Overigens mogen hangladders tot maximaal 10 meter hoogte worden gebruikt. Boven de tien meter is een permanente trapvoorziening vereist.

Bouwbesluit

In het huidige Bouwbesluit wordt aangegeven dat bij nieuwbouw vanaf de bouw maatregelen moeten worden genomen om een gebouw veilig te kunnen onderhouden. De minimale eisen waaraan een veilig dak moet voldoen kan een vaste dakrandbeveiliging zijn waardoor de dakdekker, schoorsteenveger, bliksembeveiliging monteur, airco- en installatiebedrijven veilig onderhoud kunnen plegen.

Advies

Een onafhankelijke veiligheidskundige dient al bij de ontwerpfase van een gebouw een Risico Inventarisatie en Evaluatie te maken. Zij kunnen dan exact bepalen wat voor uw gebouw minimaal aanwezig dient te zijn.

De maatregelen die genomen dienen te worden bij het werken op hoogte voor onderhoud kunnen dan meegenomen worden in de Risico Inventarisatie. Dit kan een vaste hoogwerker zijn of een permanente dakreling. Bij Dakrandbeveiliging.nl zijn er specialisten die kennis hebben van de risico’s en gerichte adviezen geven om valrisico’s te voorkomen.

Er zijn plekken op hoger gelegen locaties waarbij permanente of tijdelijke collectieve valbeveiliging aanbrengen niet haalbaar is. Hiervoor zijn andere oplossingen te bedenken zoals individuele valbeveiliging. Denk hierbij aan een kabelsysteem met ankerpunten en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Een PBM-set voor werken op hoogte bestaat uit onder andere: een harnas, valblok, werklijn en een loopwagen. Er is veel keuze in bijvoorbeeld harnassen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details