Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe E- en W-installaties voor duurzaam wooncomfort
De flats gaan er qua duurzaamheid flink op vooruit.

Nieuwe E- en W-installaties voor duurzaam wooncomfort

“Wij zijn verantwoordelijk voor zowel de E- als W-installaties”, zegt Hendri Crediet van Van der Sluis Renovatie. “De 140 appartementen van de flats gaan van het gas af en stappen over van hoogtemperatuur- naar laagtemperatuurverwarming. Vrijwel alles wordt vernieuwd. Niet alleen de verwarmingstechniek, maar ook de waterleiding, elektra en hemelwaterafvoer.”

Verwarming en warm water

In elke flat worden de gasketels vervangen door een warmtepomp, die staat opgesteld in de technische ruimte. De warmtepomp is aangesloten op een buffervat, waarin 1.500 liter warm water wordt opgeslagen. Collectieve thermische ww-collectoren ondersteunen bij de bereiding van warm water. “Vanuit de technische ruimte lopen transportleidingen door de schachten naar de woningen”, zegt Crediet. “Daar sluiten we op aan met de cv-leidingen van de appartementen. We vervangen de waterleiding door een ringleiding, zodat de bewoners continu warm tapwater hebben. Elk appartement krijgt bovendien individuele water- en energiebemetering.”

Ventilatie en elektra

Voor nog meer duurzaam comfort in de appartementen past Van der Sluis Renovatie balansventilatie met warmteterugwinning (WTW) toe. Crediet: “De warmtewisselaar in deze installatie gebruikt de warmte van de uitgaande lucht om de koele binnenkomende lucht te verwarmen. Hierdoor is minder energie nodig om de binnenkomende lucht op te warmen. We legden ook de benodigde ventilatiekanalen aan voor ventilatie in alle kamers.” De werkzaamheden op elektrotechnisch gebied bestaan uit het vernieuwen van de leidingen, kabels en groepenkasten in de appartementen. Voor de wasmachine en elektrische kookplaat zijn nieuwe groepen toegevoegd. Verder krijgt elke flat een videofooninstallatie en zonnepanelen. 

Transportleidingen.

Mee in de cyclus

In de uitvoering draait Van der Sluis Renovatie mee in de cyclus voor de binnenwerkzaamheden. Crediet licht toe: “Het eerste dat we doen, is de radiatoren demonteren. Daarna volgt de voormontage voor de WTW-box, de cv-leidingen en de elektra. Ook demonteren we de geiser en sluiten we de waterleiding over op de ringleiding. Zodra de gevelisolatie gerealiseerd is, plaatsen we de radiatoren terug en regelen we de WTW en cv in. De hemelwaterafvoer plaatsen we wanneer de buitengevel helemaal gereed is.” 

Maximaal genieten

Hij benadrukt dat er voor de bewoners veel verandert: “In de vernieuwde, all-electric appartementen gaan vanzelfsprekende dingen als koken en verwarmen net even anders. Mercatus begeleidt de bewoners hierin. Wij ondersteunen daarbij, met onder meer handleidingen voor het gebruik van de installaties. Met elkaar zorgen we ervoor dat de bewoners maximaal kunnen genieten van hun duurzame, comfortabele woning.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details