Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Nieuwe E- en W-installaties voor duurzaam wooncomfort

De vier flats van woningcorporatie Mercatus aan de Urkerweg in Emmeloord gaan er qua duurzaamheid flink op vooruit. Van der Sluis Renovatie draagt hier, in opdracht van Talen Vastgoedonderhoud, installatietechnisch aan bij.

IMG_5441_web kopiëren
De flats gaan er qua duurzaamheid flink op vooruit.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Van der Sluis Renovatie

7 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

“Wij zijn verantwoordelijk voor zowel de E- als W-installaties”, zegt Hendri Crediet van Van der Sluis Renovatie. “De 140 appartementen van de flats gaan van het gas af en stappen over van hoogtemperatuur- naar laagtemperatuurverwarming. Vrijwel alles wordt vernieuwd. Niet alleen de verwarmingstechniek, maar ook de waterleiding, elektra en hemelwaterafvoer.”

Verwarming en warm water

In elke flat worden de gasketels vervangen door een warmtepomp, die staat opgesteld in de technische ruimte. De warmtepomp is aangesloten op een buffervat, waarin 1.500 liter warm water wordt opgeslagen. Collectieve thermische ww-collectoren ondersteunen bij de bereiding van warm water. “Vanuit de technische ruimte lopen transportleidingen door de schachten naar de woningen”, zegt Crediet. “Daar sluiten we op aan met de cv-leidingen van de appartementen. We vervangen de waterleiding door een ringleiding, zodat de bewoners continu warm tapwater hebben. Elk appartement krijgt bovendien individuele water- en energiebemetering.”

Ventilatie en elektra

Voor nog meer duurzaam comfort in de appartementen past Van der Sluis Renovatie balansventilatie met warmteterugwinning (WTW) toe. Crediet: “De warmtewisselaar in deze installatie gebruikt de warmte van de uitgaande lucht om de koele binnenkomende lucht te verwarmen. Hierdoor is minder energie nodig om de binnenkomende lucht op te warmen. We legden ook de benodigde ventilatiekanalen aan voor ventilatie in alle kamers.” De werkzaamheden op elektrotechnisch gebied bestaan uit het vernieuwen van de leidingen, kabels en groepenkasten in de appartementen. Voor de wasmachine en elektrische kookplaat zijn nieuwe groepen toegevoegd. Verder krijgt elke flat een videofooninstallatie en zonnepanelen. 

Transportleidingen.

Mee in de cyclus

In de uitvoering draait Van der Sluis Renovatie mee in de cyclus voor de binnenwerkzaamheden. Crediet licht toe: “Het eerste dat we doen, is de radiatoren demonteren. Daarna volgt de voormontage voor de WTW-box, de cv-leidingen en de elektra. Ook demonteren we de geiser en sluiten we de waterleiding over op de ringleiding. Zodra de gevelisolatie gerealiseerd is, plaatsen we de radiatoren terug en regelen we de WTW en cv in. De hemelwaterafvoer plaatsen we wanneer de buitengevel helemaal gereed is.” 

Maximaal genieten

Hij benadrukt dat er voor de bewoners veel verandert: “In de vernieuwde, all-electric appartementen gaan vanzelfsprekende dingen als koken en verwarmen net even anders. Mercatus begeleidt de bewoners hierin. Wij ondersteunen daarbij, met onder meer handleidingen voor het gebruik van de installaties. Met elkaar zorgen we ervoor dat de bewoners maximaal kunnen genieten van hun duurzame, comfortabele woning.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details