Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hout geeft elke gevel een extra dimensie
Met de slimme QuickClip® producten is een snelle en eenvoudige plaatsing mogelijk. (Beeld: Elroy Spelbos, Loerbeek)

Hout geeft elke gevel een extra dimensie

Hout wordt in nagenoeg elk bouwproject gebruikt

Architecten maken in hun ontwerpen nagenoeg altijd gebruik van hout. Het is immers een duurzaam materiaal met esthetische kwaliteiten. Wie voor een houten gevelbekleding kiest, geeft die gevel bovendien een elegante en warme uitstraling. De persoonlijke smaak en stijl van de woning, het appartement, kantoor of ander gebouw bepalen vaak de keuze van de houtsoort. Een specialist als Carpentier Hardwoord Solutions kan u daarbij helpen. Het familiebedrijf uit Meulebeke levert niet alleen Europees hardhout naar houtbewerkers overal ter wereld, maar voert ook alle bewerkingen in eigen atelier uit. Ook ontwikkelt ze slimme systemen, die het leven van de verwerker gevoelig vereenvoudigen.

Hout zit de familie Carpentier in de genen. Het familiebedrijf, opgericht door Willy Carpentier in 1958, is uitgegroeid tot een vooraanstaande speler op de hardhoutmarkt. “Onze klanten zijn vooral schrijnwerkers, houthandels, tuinaanleggers, terrassenbouwers, houtskeletbouwers, bouwondernemingen, renovatiebedrijven, interieurbouwers, keukenbouwers en parketfabrikanten, om er maar enkele te noemen”, vertelt Heidi Carpentier. “Innovatie en toegevoegde waarde staan bij ons centraal. Onder het motto ‘Smart Wood for Nice Places’ leveren we niet alleen hout voor outdoor en indoor toepassingen, maar kunnen we ook alle bewerkingen in de eigen productie uitvoeren. We beschikken immers over een team van ervaren, gedreven mensen en een uitgebreid, modern machinepark. Zo kunnen we hout zagen, verzagen, drogen, thermisch behandelen, fijn bezagen, schaven, schulpen, borstelen en CNC-bewerken. Indien gewenst, staan we ook in voor nabewerkingen, zoals branden, borstelen, voorvergrijzen, beitsen en oliën of leveren we producten in kant-en-klare kits met montagehandleiding. Het uitgebreide gamma afgewerkte producten omvat gevelbekleding, wand- en plafondbekleding, terrassen, dakbeschot, shutters, lamellendaken, bijgebouwen, tuinpoorten, afsluitingen en zelfs complete bouwpakketten voor houtskeletbouw.”

Vrij nieuw in het gamma van Carpentier zijn de kant-en-klare profielen in Accoya voor gevels en terrassen. (Beeld: Jeroen Musch)

Gevelbekleding uit duurzaam en ecologisch hout

Carpentier kiest er bewust voor om enkel met ecologische houtsoorten te werken. Er wordt streng op toegezien dat dit hout uit verantwoord en legaal bosbeheer komt. Ze was trouwens één van de eerste bedrijven in België met een PEFC- en FCS®-keurmerk. Die ecologische visie wordt ook in de productieprocessen en bij de ontwikkeling van producten doorgetrokken. “Met hout kunnen we elke gevel een extra dimensie en een warme uitstraling geven. De keuze van de houtsoort hangt af van uw persoonlijke smaak en van de stijl van het gebouw. Elke houtsoort heeft immers zijn eigen kenmerken. We leggen ons voornamelijk toe op thermisch gemodificeerd hout, bij ons HOTwood genoemd. Thermisch behandeld essen, naaldhout, Clear Pine en bamboe vormen alternatieven voor het schaarser wordende tropische hardhout. Dankzij een thermische warmtebehandeling zonder chemische stoffen is dit hout verduurzaamd, waardoor het een betere vormvastheid heeft en weerstand biedt tegen vocht en houtrot”, legt men bij Carpentier uit. “Ook eiken is een populaire houtsoort voor gevelbekleding. Het heeft een egale tint, die na verloop van tijd gaat vergrijzen en op het vlak van afwerking zijn er veel mogelijkheden. Knopen en fijne windscheurtjes dragen bij aan de naturelle rustieke look. Ook barnwoord, teruggewonnen hout afkomstig van oude schuren, zorgt voor die rustieke look. Vrij nieuw in ons gamma zijn de kant-en-klare profielen in Accoya voor gevels en terrassen. Die passen zowel bij een landelijke woonstijl als een strakke, minimalistische architectuur.”

Bij de herbestemming van een bunkerboerderij naar een woning werd een gevelbekleding uit HOTwood essen toegepast. (Beeld: Elroy Spelbos, Loerbeek)

Slimme systemen

Carpentier denkt bij de ontwikkeling van producten niet alleen aan het esthetische aspect, maar ook aan het gemak van de verwerker. Alles moet immers gemakkelijk ontworpen, geplaatst en, indien nodig, ook gedemonteerd én gerecycled kunnen worden. Zo ondersteunt een door Carpentier speciaal ontworpen app skeletbouwers bij het opmaken van plannen en het berekenen van prijzen. Het afgewerkte plan wordt daarna naar de CNC-machines doorgestuurd, waar de prefab elementen op maat vervaardigd worden. “We gaan zelfs verder en leveren de dragende structuur van houten woningen kant-en-klaar met isolatie, wachtbuizen voor elektriciteit, houten gevelbekleding, …”, sluit Carpentier af. “Ook voor de eenvoudige en snelle plaatsing van de gevelbekleding ontwikkelden we een slimme oplossing, namelijk onze QuickClip® producten. Deze staan voor houten profielen in combinatie met het innovatieve, onzichtbare Grad-bevestigingssysteem. Daarbij worden clips op een solide aluminium onderconstructie gemonteerd. De vakman hoeft alleen nog de voorgegroefde houten profielen op de onderconstructie te klikken. Dat resulteert in een snelle en efficiënte plaatsing en laat toe om de profielen op termijn eenvoudig te demonteren met behulp van een set demontagesleutels. Bovendien zijn er geen vijzen en nagels zichtbaar.”

Conclusie

Bij Carpentier hebben ze een hart voor hout, al bijna 70 jaar. Ook de derde generatie blijft sterk inzetten op de ontwikkeling van innovatieve producten die getuigen van duurzaamheid, ecologie en puur vakmanschap. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details