Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoogbouwproject schiet uit de startblokken
Vogelvlucht van de eindsituatie.

Hoogbouwproject schiet uit de startblokken

Een vooruitziende blik kan De Raad Bouw niet worden ontzegd. Deze bouwonderneming en ontwikkelaar uit Katwijk wist de betreffende kavel bij station Lammenschans al tientallen jaren geleden in eigendom te verwerven, vertelt adjunct-directeur Wouter de Wolff. “Het was toen nog een bedrijventerrein met onder meer de groente- en fruitveiling. Vandaar ook de naam van dit nieuwbouwproject, waarbij het gaat om een eigen ontwikkeling van ons bedrijf. Het lastige bij een eigen ontwikkeling is dat je van tevoren moet bedenken waar je doelgroep behoefte aan zou kunnen hebben, maar die doelgroep is er nog niet. Daarom hebben wij een plan ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen en met verschillende woningcategorieën. De 140 relatief kleine appartementen van de 1ste fase liggen in de middenklasse en zijn allemaal verkocht. De 2de fase is nu in de verkoop, daarbij gaat het om 70 grotere, luxere en duurdere appartementen.” De 3de fase voorziet in 138 huurwoningen in de middeldure en vrije sector.

De ‘wokkelfundering’ van het complex.

Stadsblok in carrévorm

De Lammenschansdriehoek is volop in ontwikkeling en verandert van een bedrijfs- en kantorengebied langzaam in een nieuwe stadswijk waar wonen, werken, studeren en recreëren samenkomen. Als onderdeel van deze grootschalige transformatie verrijst aan de rand van dit gebied De Ananas, goed voor 374 appartementen boven een commerciële plint. Het ontwerp van Van Egmond Totaal Architectuur voorziet in een stadsblok in de vorm van een carré met op strategische posities een aantal torens tot 60 meter hoog. Het hart van het carré wordt gevormd door een gemeenschappelijke binnentuin op de tweede verdieping. Hieronder ligt de 2-laagse parkeergarage met plek voor 260 auto’s. Met een kweekkas, jeu-de-boulesbaan, tafeltennistafel, buitenmeubilair, speeltoestel en speelweide moet de binnentuin voor jong en oud een aantrekkelijke verblijfsplek worden. 

De Ananas rust op betonnen wokkels.

Gevarieerde uitstraling

Het stadsblok is opgedeeld in verschillende gebouwdelen, die in hoogte en kleurstelling afwisselen. Een horizontaal, verticaal dan wel neutraal gevelontwerp zorgt voor een gevarieerde uitstraling. Alle woningen worden gasloos en duurzaam gebouwd. De appartementen beschikken over een collectief warmtepompsysteem, die de woning voorziet van verwarming en koeling via de vloer. Op het dak van De Ananas komt een grote hoeveelheid zonnepanelen. De Wolff: “Het wordt een heel duurzaam gebouw, duurzamer dan vereist, waardoor het in aanmerking komt voor een Groenverklaring van het Rijk.”

Overzicht van de bouwput bij station Lammenschans.

Alle appartementen van De Ananas hebben een eigen buitenruimte, in de vorm van een balkon, terras of loggia met grote schuiframen. De plint biedt, naast woningen, ruimte aan werkunits en 2 horecagelegenheden, waaronder een wasbar waar de was, onder het genot van een kopje koffie, gedaan kan worden in professionele wasmachines en drogers. Verder kent het complex straks een pakketdienst waar pakketjes kunnen worden afgeleverd en opgehaald.

Vanaf de tweede verdieping wordt het project in tunnelbouw uitgevoerd.

Tunnelbouw

Het complex komt grotendeels in tunnelbouw tot stand. De HSB-gevelpanelen worden ter plekke bekleed met minerale steenstrips in diverse kleuren. Bij de bouw moet onder meer rekening worden gehouden met de nabijheid van de spoorlijn. “De funderingspalen moeten daarom trillingsvrij worden aangebracht”, zegt Jasper Verdoes, projectleider bij De Raad Bouw. “Daarom maken we gebruik van schroefpalen type DPA+, een in de grond gevormd en grondverdringend geschroefd paalsysteem. De torens van De Ananas rusten dus op betonnen wokkels.”   

Projectinfo

Lange voorbereiding, vlotte uitvoering

De voorbereiding voor project De Ananas is bij Casco Bouw Nederland al in 2015 begonnen en dat betaalt zich nu terug in een soepel verlopende uitvoering. De tunnelbouw van alle 3 de projectfasen zal in een aaneengesloten stroom in 2 jaar en 3 maanden worden voltooid.

“Vanaf 2015 hebben wij samen met De Raad Bouw het project doorontwikkeld en ‘tunnelbaar’ gemaakt”, zegt directeur Jan Hokse. “Dat betekent optimale stramienmaten en indeling van de appartementen en trappenhuizen, de bouwvolgorde, bouwplaatsinrichting, enzovoort. Tijdens dit voortraject is tevens overleg gevoerd met andere betrokken partijen zoals de constructeur en installateurs. Daardoor loopt de tunnelbouw nu als een speer en als het ruwbouwproces goed loopt, verloopt ook de rest van de bouw voortvarend.” Een voordeel van tunnelbouw, die wordt toegepast vanaf de 2de verdieping, is dat een vloer de dag na het storten vrijdragend is. De HSB-gevelelementen worden direct geplaatst en het gebouw is snel wind- en waterdicht.

Bouwinfo

Opdrachtgever De Raad Bouw, Katwijk
Uitvoering De Raad Bouw, Katwijk
Ontwerp Van Egmond Totaal Architectuur, Noordwijk
Constructeur SWINN, Gouda
Installaties Rijndorp (E), Innovent (MV), Giesbers (loodgieter), Dubotechniek (CV en WKO)
Bouwperiode 2020 – 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details