Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het meest duurzame studentencomplex is steigerloos gebouwd
Het project in aanbouw. (Beeld: Egbert de Boer)

Het meest duurzame studentencomplex is steigerloos gebouwd

Aan de Moermanskade in Minervahaven in Amsterdam staat Student Experience International (SEI). Het beschikt over het BREEAM-NL ‘Excellent’-certificaat en is daarmee het meest duurzame studentencomplex ter wereld. WEBO levert hier een belangrijke bijdrage aan middels haar product Steigerloos®.

Eerst ter introductie meer over Student Experience International. Dit studentencomplex is een zogenaamde ‘extended-stay’ faciliteit met 600 hotelkamers voor (buitenlandse) studenten, onderzoekers en promovendi die voor een onderwijs- of onderzoeksperiode van een week tot maximaal een jaar aan één van de Amsterdamse universiteiten of hogescholen zijn ingeschreven. Het biedt echter meer dan alleen huisvesting. Met een multifunctionele begane grond, een sportveld op het dak en een horecaconcept dat voor iedereen toegankelijk zal zijn, is het een multifunctioneel gebouw.

Win-winsituatie

“De opdracht was even simpel als complex: SEI Amsterdam moet een uiterst duurzaam gebouw worden dat volgens de norm BREEAM-NL ‘Excellent’ wordt gebouwd”, vertelt Rob Averdijk, Technical Sales Engineer Steigerloos®. “Naast deze duurzame ambities moest het snel en efficiënt gebouwd worden. De bouwlocatie was beperkt in omvang en gelegen nabij een openbare weg. Op deze combinatie is eigenlijk maar één antwoord: steigerloos bouwen. Steigerloos® draagt bij aan een duurzame en circulaire gevel en heeft dus een positieve CO2-bijdrage. Dit in combinatie met de bouwsnelheid en de financiële voordelen geeft op alle vlakken een win-winsituatie.”

De houten gevelelementen zijn geprefabriceerd in de WEBO fabriek.

Vernieuwend bouwen

Het project Student Experience International vereiste een ander bouwproces dan het traditionele, hiertoe min of meer gedwongen door de duurzame ambities, de beperkte ruimte op de bouwlocatie en de gestelde oplevertermijn. “Steigerloos bouwen past uitstekend in dit plaatje. Kijk alleen al naar de gevel­elementen. Bij de traditionele manier van bouwen zijn er al minimaal drie tot vier partijen betrokken die samen aan een gevel werken. Wij engineeren in BIM, monteren de volledige gevelelementen in onze fabriek en leveren het kant-en-klaar op de bouwlocatie. Dat betekent dat je als opdrachtgever dus nog met maar één partij te maken hebt. Dat maakt het veel duidelijker wie waar verantwoordelijk voor is.” 

Kant-en-klaar

Voor dit project is gekozen voor een warme houten bekleding aan de binnenzijde. De buitenzijde is volledig duurzaam opgebouwd met geïntegreerde zonnepanelen op de gevel. Alle binnenspouwbladen inclusief kozijnen en buitenafwerking zijn geprefabriceerd in de WEBO fabriek en kant-en-klaar geplaatst: Steigerloos® op de bouw. “Zowel de houten gevelbekleding in de binnenring van het gebouw als de elementen aan de buitenzijde. Hier hebben wij het dusdanig voorbereid dat de installateur de PV-panelen kan monteren. Na de plaatsing van onze elementen is de gevel wind- en waterdicht. Dat heeft als belangrijk voordeel dat de afbouw ook direct van start kan gaan.”

Uitdaging

Dit project is WEBO op het lijf geschreven, volgens Averdijk. “Wij zijn gewend aan het industrieel bouwen op postzegellocaties en kennen de uitdagingen die daarbij komen kijken. Dankzij onze ervaring zijn we creatief in het bedenken van oplossingen, weten we wat de technische haalbaarheid is van bepaalde toepassingen en zijn we bekend met de wet- en regelgeving.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details