Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Flexvalley woning: Flexibel concept nu ook onder NOM Keur, op basis van lokale vraag

Flexvalley woning: Flexibel concept nu ook onder NOM Keur, op basis van lokale vraag

In 2014 plaatste woningcorporatie Woonstede in Ede een uitvraag aan lokale partijen voor de ontwikkeling van een onderhoudsarme conceptwoning. Bouwbedrijf Kreeft won de tender en ontwikkelde met Theo Verburg Architecten onder de noemer ‘Flexvalley woning’ 41 sociale huurwoningen voor het Mauritskazerneterrein. Directeur Dirk Jan van den Brink: “Flexvalley woning is een flexibel nieuwbouwconcept dat op grond van de uitvraag wordt doorontwikkeld, sinds vorig jaar ook onder NOM Keur.”

Het NOM Keur is een keurmerk dat door vereniging de Stroomversnelling wordt afgegeven op technische bouwconcepten. De doelstelling ‘Nul-op-de-Meter’ kan gerealiseerd worden door het terugdringen van de energievraag met isolatie en warmteterugwinning, maar ook door opwekking van de benodigde energie. “Met het behalen van het NOM Keur voor de Flexvalley-conceptwoning konden wij voor Gemeentelijk Woningbedrijf Renswoude een plan met 63 laagbouwwoningen realiseren”, zegt Van den Brink. Feitelijk was nodig dat een installatieconcept werd toegevoegd aan eerdere varianten van het concept. Flexvalley is dan ook geen standaardwoning uit een catalogus. “Er is een aantal vaste aspecten, zoals een prefab betoncasco dat inclusief beglaasde kozijnen wordt gemonteerd. Daarmee is de basis al duurzaam, omdat prefab het aantal transportbewegingen naar en op de bouwplaats minimaliseert. De conceptwoning is ontwikkeld op basis van de TCO-gedachte, gestoeld op duurzame materialen en bouwmethodieken. Zo zijn de woningen voorzien van hoogwaardige kunststof kozijnen, gemetselde gevels met doorgestreken voegen, EPDM-dakbedekking en aluminium hemelwaterafvoeren. De NOM-woningen in Renswoude zijn uitgevoerd met individuele WKO-bronnen, warmtepompen en balansventilatie; bij het onderhoud wordt gebruik gemaakt van monitoring op afstand.”

Total Cost of Ownership

Het NOM Keur voor het Flexvalley-concept werd afgelopen zomer aan Bouwbedrijf Kreeft overhandigd. ‘Met het NOM Keur onderstreept Bouwbedrijf Kreeft dat het een conceptuele en prestatiegerichte aanpak in de praktijk weet te brengen, en collega-aannemers en opdrachtgevers laat zien niet terug te deinzen voor onderhoud gebaseerd op prestatiegaranties. Door kennis op te doen en te delen willen wij onze positie in de regio versterken op het gebied van nieuwbouw en (prestatie)onderhoud’, aldus de website. Van den Brink: “Wij hebben in onze regio een klantenkring opgebouwd en onderhouden in ons werkgebied veel langdurige relaties. Die diepen wij graag uit, met een keurmerk dat garandeert dat wij in alle omstandigheden een flexibel én duurzaam nieuwbouwconcept in de markt kunnen zetten. De Flexvalley-woning laat zich kenmerken door de standaardisatie van de bouwmethodiek terwijl de flexibiliteit behouden blijft. Denk hierbij aan maatvoering, type, gevel en installaties. Op basis van Total Cost of Ownership kan gewerkt worden met vaste partners, zoals de architect, adviseurs en onderaannemers. Dat blijkt voor ons en de opdrachtgevende corporaties goed te werken. Wij geloven in het lidmaatschap van de Stroomversnelling, mede omdat zij goed werk doen voor de uniformisering van de vraag. Vaak zien wij nog een te diverse uitvraag, terwijl wij op basis van de specificatie NOM Keur precies weten wat wij moeten doen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details