Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

‘Een woongebouw moet ‘heimisch’ zijn. Je moet je er thuis voelen’

Wattbaan–(8)
The Switch ligt dichtbij de grote uitvalswegen.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Plan Vastgoed

24 december 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De twee gebouwen van The Switch in Nieuwegein vormen een twee-eenheid. Toch verschillen ze op dit moment ook sterk van elkaar. De rechtervleugel van het voormalige kantoorgebouw is getransformeerd tot sfeervolle, eigentijdse appartementen. De linkervleugel wacht nog op deze aanpak.

Han Peters, directeur/eigenaar van Plan Vastgoed, werd twee jaar geleden eigenaar van het gebouw aan de Wattbaan in Nieuwegein. De ligging was dan ook uitstekend. The Switch ligt in het hart van Nederland, met een perfecte aansluiting op openbaar vervoer, uitvalswegen en recreatiegebieden. Maar aan de gebouwen zelf moest veel gebeuren voordat hier sprake was van 59 twee- en driekamerappartementen met een oppervlak van 42 tot 75 m². Daarbij lag de lat hoog. “De hamvraag is altijd: ‘Zou ik er zelf willen wonen?’. Een woongebouw moet ‘heimisch’ zijn. Je moet je er thuis voelen”, vertelt Peters.

De royale entree en fitnessruimte ademen luxe.

De passende uitdaging

Peters zette de eerste schreden op het vastgoedontwikkelingspad in 2008. Nederland stond toen aan de voet van de financiële crisis. Daarom begon hij met kleine projecten en garageboxen. In 2016 was de tijd rijp voor een maatje groter. Toen realiseerde hij ’t Kompas, 40 woningen/appartementen aan de Loosdrechtse Plassen. Daarna vormde The Switch voor hem een passende uitdaging. Samen met Klunder architecten uit Rotterdam zocht en vond hij hier de juiste mix tussen duurzaamheid, esthetiek, comfort en het genoemde ‘heimische gevoel’.

Inscannen in 3D

Om meer ruimte te creëren, werden de twee bestaande bouwlagen opgetopt met twee nieuwe lagen. Peters: “Dat was een constructieve uitdaging. De fundering hiervoor niet te worden verzwaard, maar de nieuwe lagen moesten wel exact aansluiten op de onderliggende lagen. Hiervoor is het hele gebouw in 3D ingescand en ingevoerd in BIM. Zo konden alle fouten in de bestaande tekeningen worden gecorrigeerd en doorgevoerd naar de nieuwe bouwtekeningen.”

Royale balkons en volop groen in de omgeving.

Duurzaam en comfortabel

Om te voldoen aan de klimatologische eisen van deze tijd werd het pand voorzien van luchtwarmtepompen in combinatie met vier zonnepanelen per appartement. Als dakbedekking werd gekozen voor witte bitumen in plaats van de geijkte zwarte. Zo wordt zoveel mogelijk warmte al op voorhand gemeden. De kozijnen werden beglaasd met warmtewerend glas, waardoor zonwering overbodig werd. Daarnaast werden alle wanden afgewerkt en de vloeren bekleed met pvc. “Dat is wat ik zelf ook zou willen. Als ik ergens binnenkom, wil ik niet eerst een stukadoor moeten bellen.”

Luxe voorzieningen zoals royale balkons, groen op de begane grond, een overdekte fietsenstalling, een fitnessruimte en het Bring-me boxensysteem maken het wonen in The Switch comfortabel en aantrekkelijk. “Met deze laatste voorziening kunnen bewoners via hun iPad of iPhone pakketjes aannemen als ze niet thuis zijn. De bezorger deponeert het pakje in een box en de bewoner haalt het hier bij thuiskomst weer uit.”  

Bouwinfo

Projectontwikkeling
Plan Vastgoed, Zeist

Architect
Klunder architecten, Rotterdam

Constructeur
Jecob, Zwijndrecht

Aannemer
Kwakkenbos, Harmelen

Installatieadvies
Kvmc, Dordrecht

Bouwperiode
14 maanden

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details