Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een hypermoderne garage op een fraaie zichtlocatie
De grote raampartijen bezorgen het pand een rijzige uitstraling.

Een hypermoderne garage op een fraaie zichtlocatie

Met veel overuren kwam alles op tijd af

Na een lange voorbereidingstijd werd de gedroomde nieuwbouw voor BMW MINI Renova in Tilburg werkelijkheid. Op een zichtlocatie tussen de Kempenbaan en wooncomplex Leyhoeve worden autoliefhebbers nu ontvangen in een grote, hypermoderne garage met grote, lichte showrooms.

De nieuwbouwgarage van BMW MINI Renova in Tilburg bestaat uit twee gedeeltes. In het lagere gedeelte bevindt zich de garage annex werkplaats, carwash en showroom. “De garage is hypermodern en milieubewust ingericht”, vertelt Joost Molenschot, directeur van Molenschot Industriebouw. “In de werkplaats zijn speciale ruimtes ingericht voor het opslaan van oliën, onderdelen en specifiek gereedschap. De smeerputten zijn verzonken en iedere medewerker heeft zijn eigen werkblad met computer.” In het hogere gedeelte met drie bouwlagen bevinden zich de kantoren en showrooms voor bijzondere auto’s.

Het ontwerp vertoonde veel technische uitdagingen.

Loyale medewerkers

De planning voor de bouw van de garage moest passen in een groter geheel. Op de voormalige locatie van BMW Renova moest een Aldi komen, die haar voormalige locatie weer had verkocht voor de bouw van zo’n vijftien woningen. Dit bezorgde Molenschot Industriebouw een deadline waaraan niet te tornen viel. “Dankzij de loyaliteit van onze medewerkers is het goed gekomen. Deze waren bereid om veel overuren te maken, ook in de weekenden en tijdens vakanties.”

De garage is milieuvriendelijk ingericht.

Technische uitdagingen

Daarbij vertoonde het ontwerp veel technische uitdagingen. “Nu houden we van moeilijk”, zegt Molenschot hier meteen over. “Onze slimme ingenieurs krijgen er zelfs een kick van. Het waren er echter wel veel. De speciale funderingsmethode die vereist was omdat hier vroeger een vuilnisbelt aanwezig was, de overspanningen van de prefab verdiepingsvloeren en de klimaatbeheerinstallaties – all-electric en per ruimte aanstuurbaar – vroegen veel speciale aandacht.”

De nieuwe garage ligt op een fraaie zichtlocatie.

Installaties in het zicht

De moderne look van de garage wordt voor een belangrijk deel bepaald door de installaties die volledig in het zicht zijn gebleven. “Dit lijkt eenvoudiger dan installaties wegstoppen achter een systeemplafond, maar dat is een misvatting”, merkt Molenschot op. “De afwerkingsgraad kwam hierdoor een stuk hoger te liggen. De installaties moesten netjes haaks liggen en de naden tussen de wanden en plafonds moesten keurig worden afgewerkt. Het was wel de moeite waard. Het resultaat – een mix van zwart, wit, beton en metallic – is door BMW zo enthousiast ontvangen, dat zij vanaf nu in alle nieuwbouwgarages de installaties op deze manier wil aanleggen.”

Met de grote raampartijen en zijn rijzige uitstraling is de BMW Renova garage een absolute eyecatcher. Dat vinden ook meerdere bewoners van het wooncomplex Leyhoeve, dat hier voortaan op uitkijken. “We kregen tijdens de bouw diverse keren filmpjes toegestuurd, die de bewoners vanuit hun appartementen hadden gemaakt. Dat was een leuk gebaar.”   

Elektrotechnisch installeren zonder binnenmuren

Van Hees Elektrotechniek nam voor BMW Renova de elektrotechnische installaties voor haar rekening. Zij monteerde 1.000 Ampère-trafo’s en voedingskabels en aansluitpunten voor verlichting, liften, waterpompen en pantry’s. Maar waar monteer je deze installaties, als in de hele garage geen binnenmuren te vinden zijn?

Om de ruimte in de garage zo efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken, koos BMW Renova voor grote overspanningen zonder binnenmuren. Wie vanaf de begane grond diagonaal door het pand kijkt, wordt hierbij nergens gehinderd, behalve door glas. “Daar zat de uitdaging van dit project”, vertelt projectleider Max Schoep van Van Hees Elektrotechniek. “Waar konden we de kabels laten zakken en aan het oog onttrekken?”

Out-of-the-box

Met een gezonde portie out-of-the-box-denken dienden de oplossingen zich aan. Meerdere installaties werden gesplitst en gedeeltelijk aan het plafond gehangen en gedeeltelijk in de vloer weggewerkt. Andere installaties werden in stukjes geknipt, zodat er minder pijpleidingen naar een punt liepen. Meer dan 200 stopcontacten werden in de vloer ingestort. “Het was fantastisch om dit samen uit te dokteren”, vertelt Schoep. “Juist die uitdagende klussen zijn voor ons de jus van het leven. Het heeft ook degelijke oplossingen opgeleverd, passend in deze tijd en constructief verantwoord. En dat met een minimaal aantal opleverpunten!”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever BMW Renova, Tilburg
  • Ontwerp en constructie Mies architectuur, Ede
  • Grondwerk Ketelaars Bestratingen en Groenvoorzieningen, Moergestel
  • Uitvoering Molenschot Industriebouw Nederland bv, Balen (BE)
  • Installaties  Electro-Techniek Van Hees, Tilburg, ABT Ingenieurs in Bouwtechniek, Tilburg, Installatiebedrijf Bierings, Diessen, Engelterm Klimaatspecialisten, Eindhoven
  • Werkplaatsinrichting Explora Werkplaatsinrichting Ede en Brecupe, Utrecht
  • Bouwperiode november 2020 – december 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details