Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Compact en licht bouwen met staalplaat-betonvloeren

project-foto
Wie kiest voor de staalplaat-betonvloeren van Tullingh & Partners, profiteert van flinke gewichtsbesparingen.

Tekst | Lieke van Zuileko

Beeld | Tullingh & Partners

18 juli 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Binnenstedelijke verdichting is dé opgave voor de komende decennia. In ons land zijn tot 2040 nog 1 miljoen extra woningen nodig. Compact bouwen lijkt de enige manier om ons land leefbaar en aantrekkelijk te houden. Ook als het om parkeren gaat. Parkeerterreinen maken steeds vaker plaats voor parkeergarages en parkeerdaken, die al dan niet gecombineerd worden met woningen, winkels en/of kantoren. Door functies voor wonen, werken en winkelen efficiënt te stapelen, worden schaars beschikbare vierkante meters nog beter benut. Door hierbij ook parkeren aan het straatbeeld te onttrekken, wordt bovendien de leefbaarheid van de stad vergroot. De ultraslanke staalplaat-betonvloeren van Tullingh & Partners brengen deze uitgangspunten naar een nog hoger niveau.

Parkeerterreinen maken steeds vaker plaats voor parkeergarages en parkeerdaken, al dan niet gecombineerd met woningen, winkels en/of kantoren.

Voor de bouw van parkeergarages, parkeerverdiepingen en parkeerdaken is een uitgekiend samenspel van staal en beton vaak de meest economische keuze. Ook als het om de vloeren gaat.

Flinke gewichtsbesparingen

“Dankzij een doordachte profilering van de staalplaten is een minimale hoeveelheid wapening nodig”, vertelt Charles van Oldenbarneveld. “In vergelijking met traditionele vloersystemen bevatten onze staalplaat-betonvloeren bovendien aanzienlijk minder beton.” Wie kiest voor de staalplaat-betonvloeren van Tullingh & Partners, profiteert dan ook van flinke gewichtsbesparingen. “Hierdoor kunnen de constructie en fundatie aanzienlijk lichter worden uitgevoerd, bij dezelfde overspanning en belastbaarheid. Overspanningen tot circa zes meter zijn geen enkel probleem. Dankzij een ingenieus ontwerp met dragende liggers worden nauwelijks parkeervakken weggesnoept door draagkolommen. Doordat de vloeren aanzienlijk dunner zijn, ontstaat bovendien meer vrije hoogte tussen de parkeerverdiepingen. In sommige gebouwen is het zelfs mogelijk om een extra verdieping toe te voegen!”

Ook voor woon-, werk- en winkelverdiepingen

“In de meeste gecombineerde projecten worden onze staalplaat-betonvloeren nu nog gebruikt voor de parkeerverdiepingen, terwijl op de woon-, werk- en winkelverdiepingen nog vaak wordt gekozen voor kanaal- en breedplaatvloeren”, vertelt Van Oldenbarneveld. “Maar ook op deze verdiepingen kunnen onze staalplaat-betonvloeren van grote toegevoegde waarde zijn. Zeker op krappe binnenstedelijke locaties. Dat bewijzen wij bijvoorbeeld in een nieuw appartementencomplex in Amsterdam, waar onvoldoende ruimte beschikbaar was om prefab betonvloeren aan te leveren en naar de juiste verdiepingen te hijsen.”

Lichter bouwen, met minder materialen

Tullingh & Partners zoekt actief naar mogelijkheden om lichter te bouwen, met minder materialen. “Maar ook naar efficiënte indelingen en optimale aansluitingen, zodat de constructie aan het eind van de gebruiksperiode eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt kan worden. Door al in een vroeg stadium in te stappen in projecten, kunnen wij het definitieve ontwerp verfijnen op uitvoeringsniveau. Uiteraard in nauw overleg met de opdrachtgever, architect en andere relevante partijen.”

Slim, efficiënt en duurzaam

“Al onze staalplaat-betonvloeren worden lokaal geproduceerd”, benadrukt Van Oldenbarneveld. “In combinatie met de slanke opbouw en hoge belastbaarheid zijn onze staalplaat-betonvloeren dus ook een zeer duurzame keuze. Alle constructiedelen worden zo slim en efficiënt mogelijk naar de bouw vervoerd waardoor, in navolging van een efficiënte productie en een minimaal materiaalgebruik, onze CO2-footprint tot een minimum wordt beperkt.” 

Kenmerken en eigenschappen van de staalplaat-betonvloeren van Tullingh & Partners:

• Profielhoogtes van 16 tot 205 mm.

• Staalplaatdiktes van 0,5 tot 2 mm.

• Veelzijdig toepasbaar.

• Minimaal betongebruik.

• Relatief laag eigen gewicht.

• Overspanningen tot circa 6 m.

• Hoge toelaatbare belastingen.

• Opnemen van schijfwerking.

• Samenwerking met onderliggende staalconstructie d.m.v. deuvels.

• Brandwerendheid tot 120 min.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details