Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Aantoonbaar circulair distributiecentrum
Preco leverde onder meer de geïsoleerde gevelelementen, brandwanden en liftkernen.

Aantoonbaar circulair distributiecentrum

In Almelo heeft VDR Bouwgroep het grootste aantoonbaar circulaire distributiecentrum van Nederland gerealiseerd. Daarvoor heeft het bedrijf een beroep gedaan op partners die ook hun nek willen uitsteken, zoals Preco. Deze totaalleverancier van prefab beton is sinds 2019 gevestigd in een compleet nieuwe betonfabriek, uitgerust met de modernste technieken en een hypermoderne betoncentrale.

DC Bleckmann is een logistiek bedrijfsgebouw met uitstekende waarden voor de MPG (Milieu Prestatie Gebouwen), MCI (Materialen CirculariteitsIndex) en LI (LosmaakbaarheidsIndex). Uitgangspunt van logistiek dienstverlener Bleckmann was om een modern gebouw neer te zetten dat in functionaliteit voor de gebruiker niet afwijkend is van wat de markt gewend is, terwijl tegelijkertijd invulling wordt gegeven aan de overheidswens om circulair te bouwen. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de kennis en ervaringen die zijn opgedaan met de Nexteria-formule van VDR Bouwgroep, die op zijn beurt weer vertrouwt op partners met diezelfde duurzame visie.

Als totaalleverancier van prefab beton heeft Preco de thema’s duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan. “Alle producten die wij leveren, zijn herbruikbaar, inclusief de gebruikte grondstoffen”, zegt Merijn Vlogman van Preco. “Voor het DC in Almelo hebben we 2.400 m2 aan geïsoleerde gevelelementen geleverd, 265 m2 aan brandwanden en 116 m2 aan liftkernen. Mochten de elementen bij einde levensduur niet in de huidige vorm elders ingezet kunnen worden, dan is het mogelijk ze te breken waarna de grondstoffen weer opnieuw ingezet kunnen worden. Isolatie en staal laten zich immers heel goed scheiden en het gebroken beton fungeert als grindvervanger in een nieuw betonmengsel.”

De toegepaste duurzame, losmaakbare en circulaire producten bij DC Bleckmann zijn geborgd in het gebouwpaspoort, zodat over 30 jaar ook nog duidelijk is uit welke materialen het gebouw is opgebouwd. Maar ook welke materialen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. “Het was voor ons de eerste opdracht voor VDR Bouwgroep, maar tevens het begin van een mooie samenwerking. Inmiddels hebben we al meerdere projecten in opdracht”, zegt Vlogman tot besluit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details