Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Maximale kwaliteit in architectuur en duurzaamheid
Plintwanden aan de straat moeten zorgen voor levendigheid.

Maximale kwaliteit in architectuur en duurzaamheid

Heijmans Utilitaire Woningbouw realiseert er onder de naam VERTICAL laag- en hoogbouw, diverse daktuinen en een stallingsgarage. Met Heijmans als winnaar van de tender en bouwer, vier architecten en een landschapsarchitect voor daken en gevels is VERTICAL niet alleen een divers woonproject met mengfunctie in een voormalig monofunctioneel werkgebied; ook worden ecologische zones aangehecht.

Sloterdijk wordt steeds meer een verblijfsgebied.

VERTICAL bestaat uit twee woontorens, waarvan de hoogste 78 meter bedraagt. De gebouwen bieden samen ruimte aan 168 koopwoningen, een mix van appartementen en maisonnettes. De panden zijn duurzaam ingericht en omringd door groen. De laagbouw met woontoren bestaat uit veertien stads- en tuinwoningen met de voordeur aan straat of daktuin, alsmede 42 appartementen in de toren. In de hoogbouwtoren worden 112 appartementen en maisonnettes gerealiseerd. “Het ambitieniveau van de gemeente Amsterdam is zowel op het gebied van architectuur als duurzaamheid hoog”, zegt André Darding van ontwikkelaar Heijmans Vastgoed. “Wij bieden onze doelgroepen maximaal wooncomfort in een hoog stedelijke omgeving. De architectuur is onderscheidend, mede door de verschillende handschriften van de vier architecten.”

Architectonische variatie is een belangrijke drager van het plan.

Kwartier maken

De nieuwe gebouwen bevinden zich aan de Radarweg en de Barajasweg, op loopafstand van NS- en metrostation Sloterdijk. “We bouwen in één van de best bereikbare gebieden van Nederland. Amsterdam doet er alles aan om hier een hoogstedelijke woonomgeving van de maken, een multifunctioneel gebied”, vervolgt Darding. “Dat begint nu op gang te komen.” Met VERTICAL is Heijmans één van de kwartiermakers in dit proces. “Wij toetsen de marktontwikkelingen en doelgroepen voortdurend in dit soort trajecten. De ontwikkelde woningen worden afgestemd op de beoogde doelgroepen en op de hoge ambities van de gemeente voor dit gebied. Het resultaat is een project met een grote variatie in woningtypes en -groottes voor young professionals, expats en jonge gezinnen.”

Brettenkleed

Sloterdijk-Centrum is nog in ontwikkeling als verblijfsgebied; VERTICAL moet toegevoegde waarde hebben. Darding: “De opbrengsten van het lage energieverbruik, bereikt met een innovatieve WKO en PV-installaties, komen geheel ten goede van de VvE. Daarnaast kent het project gezamenlijke voorzieningen, zoals de Shared Living – een woonkamer, fitnessruimte en twee gastenkamers, zeshonderd fietsplaatsen, leenfietsen en vijf deelauto’s. Het mobiliteitsbeleid van de gemeente vertaalt zich daarbij in een zeer lage parkeernorm (0,2; red.). De groengevels en -daken, met nestkasten en waterbergingsfunctie, stimuleren de flora en fauna in het gebied.” De ‘verticale tuinen’ die hiermee ontstaan zijn onderdeel van het zogenoemde Brettenkleed, een ecologische zone als verbinding tussen de Lange Bretten en het Westerpark. “Het groen wordt de stad in getrokken.”   

‘Het groen wordt de stad in getrokken’.

Ontmoeting

Sloterdijk is ooit ontwikkeld als werkgebied, met gebouwen die teruggelegd zijn op de kavels en dus geen stedelijke wand vormden. Met projecten als VERTICAL ontstaat een stedelijk gebied waarin de gebouwen op de rooilijn staan en waarin commerciële ruimtes in de plint voor levendigheid zorgen. “Dat kan horeca worden; sowieso wordt werken buiten de deur steeds meer ‘ontmoeting’ en zal meer worden thuisgewerkt.” VERTICAL wordt tussen maart 2020 en eind 2022 gerealiseerd. Het casco van het gebouw kent weinig repetitie en wordt grotendeels in situ gebouwd, waar mogelijk aangevuld met fabrieksmatig geprefabriceerde elementen. De gevelafwerking bestaat uit hout, aluminium losanges, beton en metselwerk. Voor de groengevels en -daken zijn plantvakken met waterberging voorzien. “In alle aspecten zet VERTICAL in op maximale kwaliteit.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed

Ontwerp
NL Architects (coördinerend architect), Chris Collaris Architects, studio Donna van Milligen Bielke,
Space Encounters en DS Landschapsarchitecten

Constructie
IMd Raadgevende Ingenieurs

Uitvoering
Heijmans Utilitaire Woningbouw

Bouwperiode
maart 2020 – Q4 2022

Projectinfo 
Uitgebreid E-installatiepakket voor VERTICAL East

Met 168 tuin- en stadswoningen, appartementen en maisonnettes, unieke shared living spaces, gevarieerde gevel- en daktuinen, ruim 800 m² commerciële ontmoetingsruimtes en een tweelaagse stallingsgarage voegt VERTICAL een nieuw en uniek woon- en werkklimaat toe aan Amsterdam Sloterdijk-Centrum. In maart 2020 startte de bouw van de eerste projectfase, VERTICAL East, dat de hoogbouwtoren inclusief shared facilities, stallingsgarage en commerciële ruimtes omvat. In opdracht van Heijmans Utilitaire Woningbouw verzorgt SDR Elektrotechniek alle E-installaties.

Onze opdracht omvat het ontwerp en de realisatie van de licht- en krachtinstallaties, data-installaties, brandmeld- en ontruimingsinstallaties, bliksembeveiligingsinstallatie, video-intercominstallatie en toegangscontrole, evenals de Smart Home domotica-installaties in de 112 appartementen”, vertelt Erik Poelman, projectleider bij SDR Elektrotechniek. “Dankzij het ABB free@home-systeem kunnen bewoners onder meer hun verlichting en zonwering (op afstand) bedienen en beheren.” In de ontwerpfase van het voedingsstelsel is nadrukkelijk rekening gehouden met een groot aantal laadpunten voor elektrische auto’s en fietsen, met als gevolg een zwaardere netaansluiting en transformator. “Bijzonder is ook de staalconstructie op het dak, die wordt bekleed met zonnepanelen. Achter deze panelen komen windturbines te staan, waarvoor wij de bekabeling verzorgen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details