Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Circulaire appartementen voor studenten

Circulaire appartementen voor studenten

In sneltempo studentenhuisvesting bouwen

Het Leerpark in Dordrecht is een vernieuwende stadswijk in wording: een ‘Weconomy’ die samenwerkingen stimuleert. Het is een ontmoetingsplek van mensen: coöperaties, onderwijs en kleine gemeenschappen. Op onderwijsgebied vind je er een breed aanbod aan opleidingen: van middelbare scholen en vakopleidingen tot hbo-opleidingen. Daiwa House Modular Europe bouwt hier in samenwerking met de gemeente Dordrecht appartementen voor studenten.

De modules zijn herbruikbaar voor andere doeleinden.

“We realiseren hier 285 eenkamerappartementen en 48 tweekamerappartementen in twee gebouwen”, vertelt projectleider Kris Kok van Daiwa House Modular Europe. “De eenkamerappartementen worden zes bij drie meter groot en de tweekamerappartementen zijn twee keer dat formaat. Een klein deel hiervan is bestemd voor spoedzoekers of mensen die begeleid gaan wonen. In ieder geval zijn ze allemaal bedoeld voor tijdelijke bewoning.” Alle appartementen hebben een eigen keuken, een eigen badkamer en een eigen internetaansluiting. Het zijn dus stuk voor stuk volwaardige woningen.

De modules werden compleet afgebouwd in de fabriek in Montfoort.

Snel modulair bouwen

Omdat het woningtekort ook in Dordrecht nijpend is, was het de wens vanuit de gemeente om zo snel mogelijk te kunnen opleveren, liefst dit jaar nog. Daiwa House Modular Europe bouwt de appartementen modulair op. In week 28 werd gestart met het heiwerk en in week 35 met het plaatsen van de modules. Al ver daarvoor werd gestart met het geïndustrialiseerd bouwen van de modules, vertelt Kok. “Wij bouwden de modules voor de start van de bouw compleet af in onze eigen fabriek in Montfoort. Dat gaat met een snelheid van zeven modules per dag, dus 35 stuks per week. Vervolgens pakken we ze wind- en waterdicht in tot oplevering. Op de bouwplaats kunnen ze dan direct op elkaar gestapeld en vastgekoppeld worden. De houten buitengevelbekleding brengen we op locatie aan.”

Omdat de aannemer dus al geruime tijd aan het bouwen was, vielen de materiaalproblemen mee. Kok: “We hadden al heel veel ingekocht voor de start van de Oekraïne-crisis. Maar prijsstijgingen en materiaaltekorten zijn inmiddels standaard goed in de bouwwereld. Wij hebben het voordeel dat we heel veel tegelijk inkopen, al is dat soms ook passen en meten voor de inkoopafdeling.”

Er komen 285 eenkamerappartementen en 48 tweekamerappartementen in twee gebouwen.

Circulair bouwen

Naast een kortere bouwtijd, levert modulair bouwen ook duurzaamheidsvoordelen op. Mochten de gebouwen over vijftien jaar niet meer nodig zijn, dan kan 90% van de modules hergebruikt worden. Kok: “De beukmaat van drie bij zes meter is bij ons een standaard en volledig geëngineerd product. Dat betekent dat het probleemloos aansluit bij de woonwensen van bewoners nu en ook in de toekomst goed in te zetten is. Daarbij zijn de woningen gasloos en worden ze verwarmd via een elektrische radiator. Bovendien zijn ze heel goed geïsoleerd en geventileerd.”

Voor dit project haakten ook partijen aan via de fiscale regeling MIA/Vamil. Deze regeling stimuleert het creëren van een circulaire materiaalketen door het realiseren van circulaire gebouwen met woonfunctie. “Duurzaamheid komt terug in elk aspect. Zo wordt het dak voorzien van zonnepanelen, waarvan de saldering teruggaat naar de studenten, waardoor zij een lagere energierekening hebben. Daarnaast heeft de MIA/Vamil ons verder gestimuleerd nieuwe, duurzame producten en materialen in te zetten. Uitdaging hierbij is de eis dat producten en materialen met een Life Cycle Assessment (LCA) in de Nationale Milieudatabase staan. Die maakt de werkelijke duurzaamheid en circulariteit van producten en materialen inzichtelijk.”  

Het Leerpark is een vernieuwende stadswijk in wording.

Optimaal wooncomfort op geluidsgevoelige locatie

Mview+ is specialist in unieke glasoplossingen voor een optimaal woon- en werkcomfort. De nieuwe studenteneenheden op het Leerpark in Dordrecht zitten ingeklemd tussen een spoorlijn en de N3, wat voor de nodige geluidsoverlast zorgt. Directeur Waldo Duin van Mview+: “Zodra mensen op geluidsgevoelige plekken gaan wonen, moeten er vaak maatregelen getroffen worden.”

Mview+ werd gevraagd om voor een passende oplossing te zorgen. Het bedrijf levert zo’n 150 innovatieve en duurzame Silent Air Gevelschermen. Die worden gemonteerd voor de draaiende delen van de raamkozijnen en hebben een geluidsabsorberende rand. Hierdoor blijft – zelfs als het raam open staat – de geluidswaarde ruim onder de grenswaarde.

Duin: “Het gaat bij dit project om studenteneenheden met een eenzijdige gevel. Het Silent Air Gevelscherm was hier de ideale oplossing: er wordt ruim 10 dB geluid geweerd en er is toch voldoende ruimte voor spuiventilatie. Omdat het een nieuwbouwproject is, konden de details beter aangesloten worden, in samenspraak met architect en opdrachtgever.” Inmiddels zijn er al enkele units geplaatst, de rest volgt begin oktober. “De schermen staan al klaar, dus we denken in twee tot drie weken klaar te zijn. Het grote voordeel van de projecten van deze aannemer is dat zij veel met prefab elementen werken en dat sluit goed aan bij ons product. We werken dan ook regelmatig samen.”  

Profiel op maat voor Leerpark

Dit jaar krijgt het Leerpark in Dordrecht er 333 nieuwe woningen voor starters en studenten bij. De woningen worden gebouwd door Jan Snel/Daiwa House Modular Europe. Wiggers draagt hieraan bij als vindingrijke specialist in prefab aftimmeroplossingen.

“Wij leveren vensterbanken, binnenkozijnen en plinten, maar o.a. ook houten plafondframes. Voor dit project leveren wij de vloerplinten en tevens de aftimmeringen voor ramen en deuren”, zegt directeur Gerrit Hartman. De onderdelen werden als prefab pakketjes geleverd in de werkplaats van Jan Snel in Montfoort. “Het maken van de onderdelen moet relatief snel. Daarnaast is flexibiliteit qua maatvoering noodzakelijk. Dat is onze kracht, Jan Snel zegt hoe zij het wil hebben en wij maken het. Zo hebben wij een hele fijne samenwerking.”

Voor de woningen gebruikt Wiggers producten uit het EcoProfiel assortiment. De profielen zijn kant-en-klare, duurzame producten voor de bouw. “Zij zijn per ruimte gespecificeerd, zodat de monteurs deze snel aan de binnenkant van de kozijnen kunnen monteren. Door de toplaag, die krasvast en UV-bestendig is, is geen schilder meer nodig.” In het studentencomplex zorgde Wiggers ook voor de afwerkingen van de koppelnaden indien twee units aan elkaar gemonteerd worden. Zo ontstaan woningen van 18 en 24 vierkante meter. 

Vroeg aan tafel, veilig opwekken

Met zeker 6.000 opgeleverde units is studentenhuisvesting een specialisme van Van den Pol Elektrotechniek. Vaak gaat het om projecten met Daiwa House Modular Europe, voor grootschalige complexen zoals Campus 030 en Elzenhagen (Amsterdam). Van den Pol werkt ook samen met bouwbedrijven zoals VORM 2050. Een actueel voorbeeld zijn de 921 studentenwoningen van High Five, op het Utrecht Science Park.

Tekst | Van den Pol Elektrotechniek

Hoe eerder, hoe beter

Bij de 333 nieuwe units van Leerpark zat Van den Pol al vroeg in het voortraject mee om tafel. “Hoe eerder, hoe beter”, stelt projectleider Sebas L’Ortye. “Bij zo’n bouwteamaanpak is veel ruimte voor onze expertise. Ook het rechtstreekse contact met de gebruiker draagt bij aan een optimaal eindresultaat.”

Minder verbruik door slimme sensoren

Na de engineering worden de installaties in de productielocatie van Daiwa voorbereid. Op de bouwplaats zorgt Van den Pol voor de koppeling en bekabeling. “Verder realiseren wij de elektrotechnische voorzieningen, data-installatie en verlichting. De energiezuinige LED-verlichting in de algemene ruimtes is voorzien van slimme sensoren. Lampen branden op 10% en schakelen bij beweging naar hun volle sterkte. Dat scheelt aanzienlijk in het energieverbruik.”

Schaarse dakruimte

Energie wordt in Leerpark niet alleen bespaard, maar met 132 zonnepanelen ook zelf opgewekt. “Bij veel projecten installeren we zo’n zonnestroomvoorziening”, zegt L’Ortye. Dakruimte kan een issue zijn. “Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Voor de bijbehorende buitenunits is het dak een logische plek. Hierdoor blijft minder ruimte over voor zonnepanelen.”

SCIOS-scope 12

Veiligheid van PV-installaties krijgt steeds meer aandacht. “Een van de aspecten is de gebruikte dakisolatie. Wij passen de installatie daarop aan.” Om de veiligheid te borgen, eisen verzekeraars vaak een SCIOS-scope 12-inspectie. “Al onze PV-installaties worden conform deze richtlijn opgeleverd. Desgewenst voert EVI Montfoort, de zelfstandige inspectietak van Van den Pol, zo’n scope 12-inspectie uit. Klanten zijn dan zeker dat zij veilig groene stroom opwekken.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Gemeente Dordrecht in samenwerking met Leerpark 2F
  • Architect Roos Ros
  • Hoofdaannemer Daiwa House Modular Europe
  • Onderaannemers Kleywegen, Eskra Bouw, Mview+

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details