Tagarchief: Zoetermeer

Natuur speelt een hoofdrol in nieuwe woonwijk Happy Days

Ext-07-driekapper—small
Lees het gehele artikel

‘Het gevoel van vakantie’

Wonen met het gevoel dat je elke dag op vakantie bent: dát is Happy Days. Aan de rand van de wijk Oosterheem in Zoetermeer start begin augustus de bouw van een bijzondere buurt, die in niets lijkt op een traditionele woonwijk. “Happy Days is volledig ontworpen vanuit de gedachte hoe heerlijk het leven op een vakantiepark of camping is”, vertelt Dion van Dijk, conceptontwikkelaar bij ERA Contour. “De natuur speelt hierbij een hoofdrol.”

Happy Days is een ontwikkeling van TBI-ondernemingen ERA Contour en Synchroon. “In 2016 kregen wij de vraag van de gemeente Zoetermeer of wij een uniek woonconcept voor deze locatie konden bedenken. Hierbij werd als voorbeeld Le Medi in Rotterdam genoemd, een project van ERA Contour dat geïnspireerd is door de veelkleurigheid, mozaïek en ornamenten van de mediterrane steden”, vertelt Van Dijk. “Samen met de gemeente Zoetermeer en de ontwerpers van ECHO hebben wij de projectlocatie bezocht om ook voor deze specifieke locatie een uniek woonconcept te bedenken.”

Vanaf hun veranda – waarover alle koopwoningen straks beschikken – kunnen bewoners straks in alle rust van de prachtige flora en fauna genieten.

Thuis volledig opgaan in de natuur

De locatie van Happy Days is bijzonder, vertelt hij. “Een braakliggend terrein omgeven door bomen, aan de rand van Vinex-wijk Oosterheem, met bedrijvigheid en langs verbindingsweg N470, maar ook nabij heel veel groen. Met name dat groen hebben we in Happy Days een hoofdrol gegeven, waarbij we de opzet van de vakantieparken en campings als uitgangspunt hebben genomen. Geen lange rechte straten en auto’s voor de deur, maar een parkachtige wijk waar ontmoetingen en avontuur centraal staan. Auto’s rijden en parkeren aan de buitenrand. Het collectieve ‘binnengebied’ is een groot park met diverse natuurlijke spelaanleidingen, waar kinderen vrij en veilig kunnen spelen. Nét als op vakantie!”

Looppaden en bestrating sluiten in vorm en kleur aan op de glooiende parkachtige omgeving, die wordt ingericht aan de hand van drie biotopen: bos, dal en bloemrijk hooiland. De bomen, heesters, bloemen en het water in het landschap zijn zorgvuldig gekozen in samenwerking met een landschapsarchitect en trekken vogels, bijen en vlinders aan. “Vanaf hun veranda – waarover alle koopwoningen straks beschikken – kunnen bewoners straks in alle rust van deze prachtige flora en fauna genieten.”

Energieneutraal wonen

Happy Days bestaat uit 165 koopwoningen. Van dijkwoningen tot terpwoningen en waterwoningen en van bungalows tot vier-onder-één-kap. De woningen worden gebouwd door ERA Contour en onderscheiden zich door een mooie schuine kap, veelvuldig gebruik van hout en grote glaspartijen, vertelt Andy Ansems, projectmanager bij ERA Contour. “Ook hier komt duurzaamheid maximaal tot uiting. Happy Days wordt energieneutraal (EPC=0) gebouwd. Alle woningen functioneren straks all-electric. Het binnenklimaat wordt geregeld door een WKO-installatie met warmtepompen en vloerverwarming, in combinatie met mechanische ventilatie. De elektriciteit die hiervoor nodig is, wordt duurzaam opgewekt door zonnepanelen.”

De woningen onderscheiden zich door een mooie schuine kap, veelvuldig gebruik van hout en grote glaspartijen.

De consument als coproducent

Happy Days is een bijzonder en gewaagd woonconcept, benadrukt Van Dijk. “Om de animo voor dit project te onderzoeken én vergroten, hebben wij al in een vroeg stadium een ‘Vrijbuiterstraject’ opgezet. Mensen die niet konden wachten om in Happy Days te komen wonen, kregen de kans om als coproducent mee te denken over de verdere uitwerking van het plan. Bijvoorbeeld ten aanzien van het middengebied, de speelvoorzieningen en de toegankelijkheid. In ruil voor hun inbreng kregen alle Vrijbuiters de kans om als eerste in te schrijven op een woning.”

Om een snelle en soepele uitvoering te borgen, is het project opgeknipt in drie naast elkaar gelegen fases: Bloemrijk (61 woningen), Waterrijk (47 woningen) en Boomrijk (57 woningen). “De grond is inmiddels bouwrijp gemaakt en de nutspartijen hebben de werkzaamheden rondom kabels en leidingen afgerond”, aldus Ansems. “Begin juni zijn wij gestart met het boren van de warmtebronnen en in augustus volgt het heiwerk van fase 1. In het derde kwartaal van 2024 verwachten wij de laatste woningen in dit bijzondere nieuwbouwproject op te leveren.”  

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar ERA Contour en Synchroon
  • Architect KOLPA architecten en MIX architectuur
  • Landschapsarchitect ECHO Urban Design
  • Stedenbouwkundige ECHO Urban Design
  • Bouwer ERA Contour

Een bastion voor wonen en winkelen

LEVS_Palenstein1
Lees het gehele artikel

In de wijk Palenstein in Zoetermeer maken vijf galerijflats uit de jaren ’60 plaats voor nieuwbouw in een groene, ontspannen omgeving. Eerder werd het Castellum Palensteyn al opgeleverd, waar je scholen, kinderopvang, een sporthal en een grand café vindt. LEVS architecten ontwierp er woon- en winkelcentrum Stadskwartier Palenstein, dat in fases wordt opgeleverd. De eerste bewoners hebben in mei hun sleutel ontvangen. Stadskwartier Palenstein komt aan het nieuwe plein te staan, dat het hart van de wijk zal worden.

Een mix van sociale en vrije sector huurappartementen, eengezinswoningen en jongerenhuisvesting.

De zes gebouwen die LEVS ontwierp, kregen de adellijke titels Koningin, Hertog, Gravin, Barones, Markies en Ridder. Onderin de gebouwen komen winkels, waaronder twee supermarkten. Daarnaast en erboven worden woningen gebouwd voor een zeer diverse doelgroep. “Het gaat om het sluitstuk van de herstructurering van de wijk”, vertelt architect en partner Marianne Loof van LEVS architecten. “Naast Stadskwartier Palenstein ligt een oud wijkwinkelcentrum, waar men te maken heeft met leegstand en parkeerproblemen. Deze winkels worden verplaatst naar de nieuwbouw, waar ook plaats is voor nieuwe winkels. Er komen twee supermarkten, grote winkels en kleinere, plaatselijke winkels. Dat houdt de wijk leefbaar. Er wordt deels geparkeerd binnen het blok, langs de weg en bij de supermarkt op een parkeerplaats. Een groot deel van de wijk is autovrij, zoals het plein en langs het water.”

De plint van lichte baksteen en met verschillende hoogtes verbindt het bouwblok.

Plint als verbindend element

In de stedenbouwkundige opzet van de gemeente was het nieuwe Stadskwartier een gesloten bouwblok, maar de architect wilde meer openheid. Daarom ontwierp ze een bastion van losse torens op een doorlopende plint van winkels en grondgebonden woningen. “Er ontstond een zijde aan het plein, aan de kant van de supermarkt, aan de vijver en aan de weg. Er zijn verschillende bewoners en verschillende woningcategorieën, en zo is het geen anoniem bouwblok geworden”, aldus Loof. Een centrale plint uit gele steen verbindt het hele gebouw. Deze is niet recht, maar loopt soms omhoog en soms door in de woningen. Een schijngevel trekt de plint verder door tot de tweede verdieping, om ook de daktuin beschutting te geven. Ook kreeg het gebouw diverse doorzichten, zodat alle torens zichtbaar zijn en de bewoners een mooi uitzicht rondom hebben. De torens kregen onderling subtiele verschillen, waardoor er geen bonte mix in het bouwwerk ontstond. Loof: “De torens hebben verschillende hoogtes, waarbij de Koningin het meest krachtig is. De woningen vormen een mix, maar zijn toch een eenheid.”

Aan het nieuwe plein komen kleinschalige winkels in de plint.

Enorme puzzel

Het was voor de architect nog een enorme puzzel om alle functies in het gebouw te passen, zonder dat er overlast ontstaat. Twee supermarkten stellen heel wat eisen aan het ontwerp. “De losplaats is helemaal inpandig, zodat bewoners geen geluidsoverlast ondervinden. De ingang van de jongerenwoningen is zo geplaatst, dat ze geen last van de supermarkt hebben en tussen de ingangen van de twee supermarkten in is plaats gemaakt voor kleine winkels. Aan de rustige kant zitten de entrees en woonkamers van de grondgebonden woningen aan de straat. Zo hebben we de hele plint rondom het gebouw aantrekkelijk gemaakt”, aldus Loof.

Het Stadskwartier als scharnier in de herstructureringswijk Palenstein.

Eerste gasloze wijk

Als vanzelfsprekend zijn de gebouwen volledig aardgasvrij gebouwd en goed geïsoleerd. Palenstein is de eerste gasloze wijk in Zoetermeer. Oorspronkelijk was het de eerste nieuwbouwwijk van Zoetermeer en met de huidige duurzame ontwikkelingen loopt het opnieuw voorop. Voor een extra duurzaamheidsperspectief wordt er bij het Stadskwartier gebruik gemaakt van een collectieve warmtekoudeopslag in de bodem. Daarvoor zijn er onder het gehele complex bronnen geboord. De woningen worden via individuele warmtepompen voorzien van verwarming en koeling. Ook zijn de daken voorzien van PV-panelen. “Zo hebben we een duurzaam en toekomstbestendig gebouw gecreëerd. Het plan dient de hele wijk”, aldus Loof.   

Bouwinfo

Opdrachtgever
Woningcorporatie De Goede Woning, Zoetermeer

Architect
LEVS architecten, Amsterdam

Aannemer
Waal, Vlaardingen

Spouwbladen
Muller & Muller Timmerfabriek, Sint-Maartensdijk

Metselwerk
Haverhals Metselwerken, Kaatsheuvel

Steigers
SIW Steigerwerken, Numansdorp

Aantal woningen
155 voor de sociale huur en vrije sector

BVO woningen
20.300 m2

BVO commerciële ruimtes
3.800 m2

Bouwperiode
juli 2019 – november 2021

16.500 m2 aan steigerwerk bij Stadskwartier Palenstein

Het steigerwerk voor de bouw van Stadskwartier Palenstein werd geleverd door SIW Steigerwerken. Dit bedrijf ontwerpt, monteert en demonteert steigers voor grote bouwbedrijven, waaronder bouwbedrijf Waal, de hoofdaannemer bij Palenstein in Zoetermeer.

“Bij dit werk is voor de ondersteuning van de balkons de ondersteuningssteiger geïntegreerd in de gevelsteiger”, vertelt VMG-coördinator Han Boender. “Op verschillende plaatsen moesten doorgangen gecreëerd worden met behulp van tralieliggers. In totaal hebben we zo’n 16.500 m2 aan steigerwerk geplaatst, waarvan het grootste blok 4.800 m2 was en het kleinste blok 400 m2. De hoogtes varieerden van 10 tot 40 meter.”

Het vervoeren en plaatsen van de steigers verzorgt het bedrijf zelf. Het vervoeren van de materialen gebeurt door middel van eigen vrachtwagens met autolaadkraan.

Het project is voor SIW erg vlot verlopen, vertelt Boender. “We hebben alles door de constructeur laten uittekenen, waardoor we voor weinig verrassingen zijn komen te staan. We kijken terug op een mooi project.” 

Prefab houtskeletbouwelementen

De voor- en achtergevels van alle appartementen binnen Stadskwartier Palenstein bestaan uit spouwbladen, aan de buitenzijde afgewerkt met metselstenen. Deze houtskeletbouwelementen werden prefab gemaakt door Muller & Muller timmerfabriek.

Muller & Muller is gespecialiseerd in het maken van houten spouwbladen voor de aannemerij. Toch was Palenstein een groot project voor dit bedrijf, dat een jaar tijd in beslag nam. De laatste levering was in april dit jaar, vertelt Ronald Muller. “Vijf medewerkers zijn continu bezig geweest met de productie ervan.”

De buitenkozijnen voor de woningen kreeg Muller & Muller aangeleverd door een andere timmerfabriek, zodat ze direct in de elementen gemonteerd konden worden. Muller: “We hebben de voor- en achtergevels dus kant-en-klaar aangeleverd. We werken vaker voor bouwbedrijf Waal, dat is een grote klant van ons. Het project is perfect verlopen, er is helemaal niets misgegaan.”