Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Verwerkingscentrum Plantion in Ede bloeit op met een nieuwe uitbreiding
Verwerkingscentrum van Plantion in Ede.

Verwerkingscentrum Plantion in Ede bloeit op met een nieuwe uitbreiding

De wortels van Bloemenveiling Plantion rijken diep. Al meer dan honderd jaar bouwt dit bedrijf aan haar carrière als hét inkoopcentrum voor bloemen en planten in Ede, maar ook daarbuiten. Dat het bedrijf is gegroeid, is ook te zien aan de uitbreiding van het nieuwe verwerkingscentrum, uitgevoerd door Bouwbedrijf Kreeft uit Ede. Projectleider Rémon Liefting vertelt over het project.

Bouwbedrijf Kreeft is een familiebedrijf uit Ede dat ondertussen al bijna 130 jaar bestaat. In die tijd is het bedrijf flink uitgebreid. Liefting: “In de afgelopen 15 jaar is ons personeelsbestand gegroeid van ongeveer 30 naar 130 medewerkers. Onze orderportefeuille breidt ook steeds meer uit. We voeren onderhoud uit, maar ook veel transformatie- en restauratieprojecten. Daarnaast is er een groei in de ontwikkel- en nieuwbouwprojecten. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig interne verbouwingen gedaan bij Plantion, dus wij waren al bekend met de opdrachtgever.”

Het behoud van de bestaande gevel vergde flink wat maatwerk.

Mooi project

Hoewel de bouw van de uitbreiding niet bijzonder ingewikkeld was, kwam Kreeft wel voor een aantal uitdagingen te staan. “Die hadden vooral te maken met de tijd waarin we zaten tijdens de prijsvorming”, aldus Liefting. “In de periode dat de definitieve plannen gereed waren en wij onze definitieve prijs moesten maken, startte de oorlog in Oekraïne, met de daarbij behorende materieeltekorten en extreme prijsstijgingen. De prijsvastheid van een groot aantal producten was op dat moment een risico voor zowel ons als opdrachtnemer, maar ook de opdrachtgever. Door onze jarenlange goede relatie en wederzijds vertrouwen hebben we hier duidelijke en transparante afspraken over kunnen maken. Daardoor is het voor iedereen toch een haalbaar en mooi project geworden.” 

Daarnaast vergde het behoud van de bestaande gevel flink wat maatwerk. “Een bijzonder element waren de bestaande gevelelementen van het gebouw. Er zit een betonnen plint in het gebouw van zo’n 3 meter hoog en daar is een heel bijzondere structuur in gestort. De mallen die daar destijds voor gebruikt waren, zijn er niet meer. Om die reden hebben we ervoor gekozen om de bestaande wanden in de nieuwe gevel aan te brengen.” Dat bleek nog een uitdagende klus voor Bouwbedrijf Kreeft. “We moesten die wanden onder de bestaande gevel vandaan tillen. Die elementen wegen per stuk zo’n 7 ton, dus dat was nog wel een onderneming.”

Een mooie samenwerking

Door goede samenwerking en duidelijke afspraken heeft Kreeft ervoor gezorgd dat de grote klus met een mooi resultaat is afgesloten. Niet alleen voor de klant, maar ook voor alle bouwpartners. “Met deze uitbreiding kan Plantion haar klanten nog beter faciliteren. Bovendien is dit project goed geweest voor ondernemers in en rondom Ede. We hebben een aantal vaste partners waarmee we ook hier weer hebben samengewerkt, zoals Nijborg Staal en Heger & Janssen dak- en wandbeplating. Hun betrokkenheid bij dit project heeft weer een mooi resultaat opgeleverd.” 

Met dit resultaat kunnen zowel Kreeft als Plantion de bloemetjes buiten zetten. “We zijn heel erg blij met een opdrachtgever als Plantion. Dat zij in deze markt durft zeggen: hier is onze portemonnee, maak er wat moois van, getuigt van heel veel vertrouwen. En als ik de reacties hoor, hebben we dat vertrouwen niet beschaamd.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Plantion B.V.
  • Architect Breddels Architecten
  • Constructeur Constructiebureau Tentij BV
  • Aannemer Bouwbedrijf Kreeft BV
  • Bouwperiode Oktober 2022 t/m juni 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details