Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
STEVIG FUNDAMENT
De bouw van een nieuwe kabelfabriek voor B.V. Twentsche Kabelfabriek (TKF) nadert inmiddels haar voltooiing.

STEVIG FUNDAMENT

Met de oplevering van de nieuwe kabelfabriek voor B.V. Twentsche Kabelfabriek (TKF) in het vooruitzicht, mag De Kok Staalbouw weer een mooi visitekaartje toevoegen aan haar indrukwekkende portfolio. “Wij zijn al in een vroeg projectstadium door bouwcombinatie VOF Sub Sea betrokken, om in samenwerking met de hoofdconstructeur een staalconstructie voor de nieuwbouw uit te werken”, vertelt projectleider Jelle Luijendijk. “Een zorgvuldige afstemming met TKF, de bouwcombinatie, de machinebouwer en andere stakeholders was essentieel om tot een goed en functioneel geheel te komen.”

De hoofddraagconstructie bevat circa 3.000 ton staal, terwijl de totale constructie inclusief secundair staal uitkomt op circa 3.500 ton, vertelt Luijendijk. “Met name de torens van de nieuwbouw waren uitdagend. Immers moesten onze monteurs al het staal veilig op hoogte kunnen monteren. Bovendien hadden we te maken met vrij grote overspanningen. Bijvoorbeeld in de hoogste toren, waar ook grote spanten van 30 bij 8 meter (lxb) en met een gewicht van circa 30 ton verwerkt moesten worden.”

In de torens komen vrij grote machines te staan, wat specifieke eisen stelde aan de constructie én planning. “Om te voorkomen dat de bouw zou stagneren, moesten de grote machineonderdelen just-in-time door de machinebouwer worden ingehesen. Dit vereiste een zorgvuldige afstemming. Toen het dak eenmaal was gesloten, was inhijsen geen optie meer.” Zeer specifiek tot slot zijn de verdiepingsvloeren in de staalconstructie, die zijn voorgemonteerd inclusief thermisch verzinkte stalen platen. “In samenspraak met TKF hebben wij een oplossing uitgedacht met vloerframes van 2,5 bij 5 meter”, aldus Luijendijk. “In totaal hebben wij 150 vloerpanelen geproduceerd, thermisch verzinkt en gemonteerd, waarbij naast de maatvastheid ook het spanningsvrij krijgen een uitdaging was.”

In navolging van de staalconstructie, monteert De Kok Staalbouw circa 24.200 m2 dakplaten en 14.200 m2 sandwich gevelpanelen voor de nieuwbouw. Verschillende kleurnuances en profileringen zorgen voor een subtiel golfpatroon, waardoor de nieuwbouw een bijzonder accent krijgt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details