Wat begon als een metselbedrijf, is uitgegroeid tot een algemeen bouwbedrijf. Rots Bouw heeft de laatste jaren zelfs een flinke trackrecord aan scholenbouw opgebouwd. Van de verduurzaming van het Dulon College in Ede tot de bouw van een compleet nieuw vmbo-schoolgebouw in Amersfoort: directeur Egbert-Jan Rots vertelt waar Rots Bouw mee bezig is én wat scholen bouwen zo bijzonder maakt.
In de afgelopen jaren heeft Rots Bouw prachtige paviljoens, musea, sporthallen en scholen gebouwd, ieder met een bijzonder kenmerk. Zo bouwde ze Museum Arnhem op een stuwwal en ontwierp ze een circulaire sporthal in Muiden.
Rots Bouw ontwerpt én voert uit. “Afhankelijk van wat de opdrachtgever vraagt natuurlijk”, aldus Rots. “Bij vmbo-school Het Element in Amersfoort zijn we bijvoorbeeld als bouwkundig aannemer samen met twee nevenaannemers alleen verantwoordelijk voor de uitvoer van het project, maar de sporthal in Muiden hebben we wél ontworpen. Met oog op de toekomst gaan we bij elk project in ieder geval zuinig om met energie en maken we gebouwen vrij van fossiele brandstof. Zo hebben we het Dulon College in Ede helemaal energieneutraal gemaakt.”
Welke partijen een school mogen bouwen, wordt bepaald met een aanbestedingstraject. “Omdat we de laatste jaren veel scholen bouwden, hebben we voldoende referentiemateriaal. Daarom kunnen we inmiddels zo’n beetje meedoen aan alle schoolaanbestedingen”, vertelt Rots. Zo rolde Rots Bouw ook het project Het Element in Amersfoort in. Het ontwerp van Het Element is onder andere gemaakt door architectenbureau De Zwarte Hond; een bekende partner voor Rots Bouw. Beide bedrijven werkten ook al samen aan het Parkpaviljoen op de Veluwe. “De Zwarte Hond onderscheidt zich door een hoge kwaliteit en goede materialen. Dat werkt erg fijn.”
Het Element wordt een vierkant gebouw met drie verdiepingen, mooie afwerkingsmaterialen, veel hout van binnen en veel licht. Er is ruimte voor grote groepen mensen in het moderne gebouw. “En aan de buitenkant komt op elke hoek een soort mozaïek van metselstenen dat een beroep uitbeeldt waar leerlingen voor worden opgeleid. Een bijzonder detail waar we goede metselaars voor nodig hebben. Die hebben we deels in huis, maar we werken ook samen met metselbedrijven”, vervolgt Rots. Aan de binnenkant vragen vooral de werkplaatsen van technische opleidingen veel aandacht. “We gebruiken betonvloeren die geschikt zijn voor dat soort werkplaatsen. Die worden ter plekke gemaakt en niet meer afgewerkt.”
Het in het oog springende gebouw geeft een belangrijk signaal af, legt Rots uit. “Er worden allerlei opleidingen gegeven, ook veel technische. Dat betekent dat de leerlingen die daar onderwijs volgen, echt belangrijk zijn voor onze toekomst. We vinden het belangrijk dat we geld en tijd besteden aan goede schoolgebouwen voor beroepsonderwijs: dat zorgt voor een stukje meer waardering voor werken met je handen. En het is ook in ons eigen belang natuurlijk, want leerlingen die hier worden opgeleid, komen later misschien ook wel in ons vakgebied terecht. We zijn blij dat we hier een bijdrage aan mogen leveren.”