Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hybride betoncasco voor The Pulse of Amsterdam
Eind oktober legde RED Bouw de laatste hand aan het betoncasco, dat om (plannings)technische én economische redenen bijna volledig is uitgevoerd met in situ beton.

Hybride betoncasco voor The Pulse of Amsterdam

Op de Amsterdamse Zuidas wordt druk gebouwd aan The Pulse of Amsterdam; een multifunctioneel complex met woningen, kantoren, (culturele) voorzieningen en een volwaardig stadsbos. Eind oktober legde RED Bouw de laatste hand aan het betoncasco, dat om (plannings)technische én economische redenen bijna volledig is uitgevoerd met in situ beton.

“The Pulse of Amsterdam is in eerste instantie prefab ontworpen, maar deels omgezet naar in situ beton. Hier konden zowel de voorbereiding, uitvoering als doorlooptijd optimaal van profiteren”, vertelt Otto Janssen, COO van RED Bouw. “Door bepaalde secties in prefab te behouden, konden we de bouwsnelheid optimaliseren. Tegelijkertijd bood de optimalisatie naar in situ de nodige flexibiliteit. Er kon aanzienlijk efficiënter gebouwd worden. Bovendien werd veel tijd bespaard in de voorbereidingsfase.”

In situ waar mogelijk

RED Bouw heeft een belangrijke rol gespeeld in de engineering van de diverse bouwelementen en nam de verantwoordelijkheid voor de inkoop, engineering en levering van de prefab betonelementen. Van kolommen tot balken, liftdakplaten, hollewandelementen en breedplaatvloeren. Ook leverde RED Bouw een bijdrage aan de engineering van de kanaalplaatvloeren en staalconstructies, in nauwe samenwerking met diverse partijen. “We zijn gestart met een monolithische onderbouw met verschillende opbouwen”, vertelt Janssen. “Onder de kantoortoren hebben we een poer van 2.985 m3 gerealiseerd. Het kelderdeel onder het middendeel bestaat uit een vloer van 400 mm dik en onder de woontoren hebben we diverse poeren en funderingsbalken van variërende formaten gerealiseerd.” Hier bovenop zijn de casco’s voor de kantoortoren, woontoren en het middendeel gemaakt, met elk hun eigen opbouw. “De kantoortoren heeft een volledig in het werk gestorte kern, met een vooruitlopende zelfklimmende bekisting waarin ook de liften en prefab trappenhuizen zijn ingepast. Hier omheen staan in situ gestorte kolommen, die naar boven toe steeds slanker worden. En ook de 450 mm dikke COBIAX gewichtsbesparende vloeren met holtevormers zijn in situ gemaakt op een SKYDECK bekistingssysteem.”

Voor de realisatie van het betoncasco waren aanvankelijk 100 weken geprognosticeerd. RED Bouw heeft dit gereduceerd naar 75 weken.

Het middendeel van The Pulse of Amsterdam kent meerdere functies. Voor de woonverdiepingen heeft RED Bouw betonnen wanden gestort en breedplaatvloeren gelegd en afgestort, vertelt Janssen. “Voor de bioscoopzalen hebben wij wanden tot 16,5 meter hoog in twee delen gestort. We zijn gestart met een wand van 9,9 meter, waarna het resterende deel hier bovenop is gestort. Vervolgens zijn de betonnen neuzen aangestort, waarop uiteindelijk de kanaalplaten zijn gelegd.” Voor de kantoren boven de bioscoop heeft RED Bouw in het werk gestorte kolommen, in het werk gestorte balken en prefab gevelbalken toegepast, mede vanwege de minimale doorbuiging van de gevels. “Ook hier zijn kanaalplaten toegepast. De woontoren kent een redelijk gelijke opbouw, met in situ gestorte betonwanden en massieve vloeren van 250 en 330 mm dik waarin de installatievoorzieningen zijn ingestort.”

Complex project, korte doorlooptijd

Voor de realisatie van het betoncasco waren aanvankelijk 100 weken geprognosticeerd, vertelt Janssen. “Wij hebben dit gereduceerd naar 75 weken. Een flinke prestatie voor een in situ project op de Zuidas. Om de gestelde doorlooptijd te realiseren, hebben we initieel met twee bouwstromen gewerkt. Toen we startten met het commerciële deel van het middendeel, is zelfs overgeschakeld naar drie bouwstromen. Elk bouwdeel werd gedilateerd, wat nauwgezette aandacht vereiste bij het storten van de wanden. Bijvoorbeeld om een naadloze aansluiting in een later stadium te borgen. Hier bovenop kwam bovendien de uitdaging van het nauwkeurig coördineren van personeel, logistiek en kraangebruik.” Elke verdieping heeft zijn eigen hoeken, kantjes, sprongen en vides, vertelt hij. “Hierdoor werd onze expertise volop op de proef gesteld. Om aan de BREEAM ‘Outstanding’ ambitie te voldoen, hebben wij gewerkt met betonsamenstellingen met 20% betongranulaat. Het bekistingshout voldeed aan het FSC keurmerk en het afval is 100% gescheiden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details