Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Complete wand-, plafond- en gevelsystemen
De buitengevel. (Beeld: Kristel van Dijk)

Complete wand-, plafond- en gevelsystemen

Brand-, vocht- en geluidswerend

Bij de nieuwbouw van het kantoorpand voor Nh1816 Verzekeringen in Oudkarspel werden verschillende systemen van Knauf toegepast. Hiervoor werkten de verschillende divisies binnen het bedrijf samen om te komen tot een goed resultaat. “Mooi om als totaalleverancier aan zo’n project te kunnen bijdragen.”

Timothy Blauw, Marije Tibbe en Tim de Boer van Knauf.

Het gebruik van de systemen van Knauf biedt een groot voordeel. De leverancier biedt een prestatiegarantie op het complete systeem: van wandplaat tot afwerklaag. Hierdoor is zowel de aannemer als de afbouwer verzekerd van de gevraagde prestaties. 

Verschillende soorten gipsplaten

Knauf werd in eerste instantie benaderd voor het bemonsteren van Aquapanel voor de buitenplafonds van het pand, vertelt Timothy Blauw, commercieel technisch adviseur droogbouwsystemen. “De vraag kwam bij ons binnen via De Mossel Projectafbouw, een afbouwer waarmee we vaak samenwerken. Zij is heel ervaren met onze systemen en voert het werk altijd uit met onze producten. Uiteindelijk is er 18.000 m2 Knauf A-plaat verwerkt, 13.000 m2 Diamond Board en 7.200 m2 Knauf Horizonboard.”

(Beeld: Kristel van Dijk)

Iedere plaat heeft zijn eigen unieke eigenschappen, vertelt Blauw. Knauf A-plaat is de standaard gipskartonplaat. “Horizonboard is ook een gipsplaat, maar heeft aan vier zijden een afgeschuinde kant waardoor een betere afwerking mogelijk is. Diamond Board is een alleskunner: de plaat is brandwerend, heeft een vertraagde opname van vocht, een verhoogde breuksterkte en is bestand tegen impact. Deze plaat is ook als eindplaat te gebruiken.” De keuzes zijn afhankelijk van de geluids- en brandwerendheidseisen uit het bestek, vertelt hij. “Wij kunnen aantonen dat onze producten daaraan voldoen. Vervolgens vindt de levering plaats door een bouwmaterialenhandel, in dit geval via Pontmeyer, BMN Van Keulen en Omtzigt.”

Buitengevels en -plafonds

Hoofdaannemer De Geus Bouw vroeg vervolgens monsters op voor de metselwerkgevels en de buitenplafonds onder de overstekken. Hiervoor werden Marije Tibbe en Tim de Boer bij het project betrokken. Tibbe is projectadviseur Gevel/Aquapanel en werd gevraagd om mee te kijken naar het buitenplafond en een deel van de gevel. “Er werd gekozen voor een houskeletbouwframe met Aquapanel Skylite, de lichtere variant geschikt voor binnen- en buitenplafonds, afgewerkt met een stucsysteem van Knauf. Deze lichtgewicht cementgebonden plaat is vocht- en schimmelwerend en voldoet aan brandklasse A1. De platen zijn 8 mm dik. Daarnaast wordt voor de gevel altijd de Aquapanel Outdoor van 12,5 mm geadviseerd. Voor de afwerking aan de buitenzijde van dit pand werd in totaal ongeveer 1.600 m2 aan plafondplaten en 200 m2 aan gevelplaten gebruikt.”

Droge afbouw. (Beeld: Kristel van Dijk)

Zelfde uitstraling door gebruik één merk

De Boer adviseerde als commercieel technisch adviseur over de toe te passen stucsystemen. “Omdat er complete Knauf-systemen worden gebruikt, voor zowel beplating als afwerking, kunnen wij Knauf Zeker prestatiegarantie geven op het hele pakket. Omdat rondom dit hele pand buitengevelstucproducten van Knauf worden gebruikt, krijgt het pand overal dezelfde uitstraling.”

Veerman en Kemper Afbouw was de partij die het stucwerk aanbracht op zowel de Aquapanel-platen als op het metselwerk. De Boer: “Zij is bekend met onze producten en verzorgde hier zo’n 2.200 m2 stucwerk op het metselwerk en de M2 van de Aquapanel. Vooraf maakten we adviesrapporten, zodat we de klant goed konden adviseren over de juiste toepassing.”

Buitenzijde van het pand. (Beeld: Kristel van Dijk)

Knauf is nauw betrokken bij dit soort projecten. Ook al levert de fabrikant niet rechtstreeks aan aannemersbedrijven, zij kunnen wel rekenen op advies en ondersteuning. Tibbe: “Tim en ik zijn ook een paar keer op de bouwplaats geweest. In eerste instantie om de details door te nemen met de aannemer en later ook toen de platen werden gemonteerd of gestuct.”

‘Producten goed combineren’

Het is zeker niet de eerste keer dat elle divisies van Knauf samenwerken aan één project. Tibbe: “Dat komt wel vaker voor, maar het mag wat ons betreft nog veel vaker. Dit was ook een ontzettend mooi project met een aansprekend ontwerp van een bekende architect. Hier konden we al onze producten goed combineren.” De drie zijn erg te spreken over de prettige samenwerking met zowel aannemer, onderaannemers en groothandel. De Boer: “De Geus Bouw was voor ons geen onbekende partij. Zij heeft alles goed opgepakt en onze adviezen opgevolgd. Dat werkt prettig samen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details