Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ChemTech Centre in Hoofddorp is hypermodern én super beveiligd
Facédo verzorgde de engineering, levering en montage van ruim 663 m2 aluminium vliesgevels en kozijnen.

ChemTech Centre in Hoofddorp is hypermodern én super beveiligd

Op Business Park Heron in Pijnacker-Nootdorp is in mei 2023 het Centre for Chemistry and Technology (ook wel: ChemTech Centre) officieel geopend door Koning Willem Alexander. Het nieuwe gebouw voor de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) doet dienst als een erkend centrum voor onderzoek, analyse, training en voorlichting en moet de status van het OPCW als wereldleider verbeteren. Belangrijkste doel van het OPCW is om overal ter wereld chemische wapens te voorkomen, verbieden, opsporen en vernietigen.

De hypermoderne en super beveiligde nieuwbouw is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. Het gebouw van 5.700 m2 omvat een hoogwaardig laboratorium, kantoren, een trainingscentrum en een Equipment Store. De functies zijn georganiseerd rondom een ‘hart’ met flexibele en multifunctionele vergaderruimtes en presentatie- en cafetariafaciliteiten voor personeel en bezoekers. Als gevolg van het hybride programma én de vorm van de kavel heeft het gebouw een onregelmatige verschijningsvorm gekregen, die benadrukt wordt door horizontale gevelbanden en een uitgekiende gevelbekleding met hout, metalen beplating en metselwerk. “Een grote raamstrook zorgt voor transparantie en voldoende daglichttoetreding”, vertelt Floris Buijs, projectleider bij Facédo. In opdracht van Dura Vermeer Bouw Zuid West verzorgde Facédo de engineering, levering en montage van ruim 663 m2 aluminium vliesgevels en kozijnen. Hierbij ging de gevelspecialist niet over één nacht ijs…

Vergaande controle en toezicht

“De beveiliging van het ChemTech Centre is enorm”, vertelt Buijs. “Mede hierom werden de engineering, werkvoorbereiding, productie en montage van alle geveldelen continu bewaakt. Ook ten aanzien van onze vliesgevels en kozijnen. We moesten continu aantonen dat wij conform de attestrapporten én Declaration of Performance (DoP) rapporten van systeemhuis Schüco en onze glasleverancier werkten. Niet alleen op papier, maar ook tijdens de productie en montage. Pelsuma Bouwtoezicht heeft onze fabriek én de bouwlocatie meermaals bezocht, om productie en montage conform de attest- en DoP-rapporten te controleren. Ook vonden meerdere controles in het werk plaats door Smits van Burgst Beveiliging, waarbij bijvoorbeeld metingen zijn verricht op het glas.”

Bijzondere vorm

Vanwege de bijzondere vorm van het gebouw zijn op verschillende plekken gebogen ruiten voorzien, met een straal van 3 meter. “Ook hebben we diverse vormruiten geëngineerd en geleverd, evenals gewalste profielen en waterslagen”, vertelt Buijs. “De vliesgevel bij de entree – die reikt vanaf het maaiveld tot de tweede verdieping – is tevens gebruikt om de windlast van het metselwerk af te steunen. Dit vroeg om een zorgvuldige engineering en berekening. Rondom zijn op verschillende posities draagconstructies in de vliesgevels opgenomen ten behoeve van de horizontale aluminium lamellen.”

De vliesgevels zijn uitgevoerd in een Schüco FWS 60 vliesgevelsysteem met 60 mm brede stijlen, besluit Buijs. “Voor de deuren en kozijnen is gekozen voor Schüco AWS en Schüco AWS 75.SI. Alle vliesgevels, kozijnen en glas hebben een Uwindow van ≤ 1,2 W/m2K. Bovendien werd een maximale toetsingsdruk van 220 Pa gehaald, waarmee ook de luchtdoorlatendheid en waterdichtheid zijn geborgd.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever OPCW
  • Architect Ector Hoogstad Architecten
  • Aannemer Dura Vermeer Bouw Zuid West
  • Kozijnsystemen Facédo B.V.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details