Tagarchief: XXL-distributiecentrum

XXL-distributiecentrum: Topprestatie in funderingen en vloeren

DSC06172
Lees het gehele artikel

Sinds de oprichting in 1979 is Van Berlo uitgegroeid tot een absolute marktleider in industriële en supervlakke betonvloeren. De expert in bedrijfsvloeren is daarnaast gespecialiseerd in het prefabriceren van onder andere funderingsbalken, dock- en laadkuilconstructies. Met name die combinatie maakt dat er vaak interessante besparingen gerealiseerd kunnen worden. Dat weet ook vaste partner Heembouw, die voor het XXL-distributiecentrum in Echt-Susteren vertrouwt op het totaalconcept van Van Berlo.

Op Businesspark Midden Limburg in Echt-Susteren realiseert Heembouw een distributiecentrum van ruim 100.000 m2 voor Dokvast en P3. “We hebben de opdracht gekregen om de volledige fundering te maken, bestaande uit prefab funderingsbalken en poeren, dock- en laadkuilconstructies, helemaal tot aan het stellen van de ankers aan toe”, zegt Glenn Verhoef, commercieel directeur bij Van Berlo. “Doordat we al in 2019 bij het ontwerptraject zijn betrokken met ons prefab funderingssysteem is het voor alle partijen een gunstig project geworden.”

De volledige fundering is door Van Berlo prefab voorbereid.

Vijf weken

“De grootste prestatie die we hier als team hebben geleverd, is dat we voor een distributiecentrum van ruim 100.000 m2 in slechts vijf weken (!) tijd de complete fundering, dockconstructies en laadkuilvloeren hebben gerealiseerd”, benadrukt Verhoef. “Dat mag je met recht een topprestatie noemen die we in de laatste vijf weken van 2020 hebben afgeleverd! In totaal gaat het om 1.284 m1 funderingsbalken, 316 poeren, 82 laaddocks, verdeeld over vier laadkuilen en nog eens 375 m1 aan aanrijdverzwaring. Daarnaast hebben we 755 ankers gesteld ten behoeve van de staalconstructie. In totaal bedroeg de tijdswinst minstens een week of zeven door de fundering prefab uit te voeren. Door alles in zo’n korte tijd te realiseren in nauwe samenwerking met het grondverzetbedrijf, hebben we razendsnel de weg kunnen vrijmaken voor de staalbouwer die ongestoord, zonder hinder van andere disciplines, de constructie kon opbouwen.”

De vloeren zijn op staal gefundeerd, in verband met de perfecte kwaliteit van de grondslag in Echt-Susteren.

Monsterklus

Van Berlo is zo’n beetje met alle divisies betrokken bij dit omvangrijke project, met uitzondering van de tak Funderingstechnieken. Verhoef: “De vloeren zijn op staal gefundeerd, in verband met de perfecte kwaliteit van de grondslag in Echt-Susteren. Dit voorjaar zijn we begonnen met het realiseren van de vloeren. Een monsterklus, gezien het aantal meters: 105.711 m2. Dat is de som van 73.369 m2 aan magazijnvloeren, 12.093 m2 expeditievloeren, 12.427 m2 mezzaninevloeren en 6.377 m2 aan laadkuilvloeren. Aan de vloeren zelf werden geen extreem hoge vlakheidseisen gesteld, de stellingpootlasten van 100 KN daarentegen zijn wel hoger dan gemiddeld. Ook dienden we rekening te houden met de inductielijnen in de vloeren, maar dat is vooral een ‘wapeningsdingetje’. De wapening mag niet te veel golven om de inductie te verstoren. Net voor de bouwvakvakantie 2021 hebben we de vloeren opgeleverd.”

Dit voorjaar is Van Berlo begonnen met het realiseren van de vloeren. Een monsterklus, gezien het aantal meters: 105.711 m2.

Circulair beton

Van Berlo is dus van begin tot eind betrokken bij het omvangrijke project in Echt-Susteren. De vloerenspecialist heeft alles in eigen hand als het gaat om het ontwerpen en realiseren van het totale prefab funderingssysteem én de vloerconstructie. “We blijven onze producten voortdurend innoveren en doorontwikkelen om onze positie als marktleider te bestendigen. Een mooi voorbeeld daarvan is het continue onderzoek naar het meest perfecte én duurzame betonmengsel voor monolietvloeren. Zo doen we reeds proeven met gerecycled en circulair beton. We willen in de nabije toekomst minder afhankelijk zijn van de betonmortelindustrie en zetten nadrukkelijk in op duurzame en scheurvrije vloeren”, aldus Verhoef. “Binnenkort wordt zelfs een nieuw ontwikkeld betonmengsel uit eigen lab toegepast. Al onze kennis en ervaring zit in dat mengsel. Het zou zomaar kunnen dat we het daarna op grote schaal kunnen gaan toepassen.”   

XXL-distributiecentrum kan één of meerdere huurders ‘huisvesten’

DC-ECHT1c
Lees het gehele artikel

Op Businesspark Midden-Limburg in Echt-Susteren bouwt Heembouw voor ontwikkelaar Dokvast en investeerder P3 Logistics Parks een XXL-distributiecentrum met een bruto vloeroppervlakte van 98.000 m². Heembouw Architecten tekende het pragmatische ontwerp voor een project, dat naast een zeer ruime hal met 82 docks en 4 maaivelddeuren ook een vloer voor VAS-activiteiten en kantoorruimte omvat. Het gebouw is bovendien in 4 compartimenten opgedeeld, waardoor het één of meerdere huurders kan ‘huisvesten’. De bouwwerkzaamheden startten midden oktober vorig jaar en binnenkort volgt de oplevering. De kantoren worden afgewerkt, maar niet ingericht. De toekomstige huurders kunnen zelf nog de vloerbedekking bepalen.

Door de metallic gevelpanelen krijgt het champagnekleurige hoofdvolume een glans die de kleuren van de omgeving gedeeltelijk overneemt.

Eigenlijk realiseert Heembouw een zeer courant distributiecentrum, maar het is er wel eentje met een bruto vloeroppervlakte van 98.000 m². Ontwikkelaar Dokvast kocht een paar jaar geleden de kavel van 13 hectare op het logistieke knooppunt van de A2 en A73, met het idee om er een distributiecentrum te bouwen. “Er zijn heel wat bedrijven, bijvoorbeeld in de e-commerce, die naar dergelijke grootschalige gebouwen op zoek zijn. Grote kavels zijn echter schaars. Net daarom hebben we deze site van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) gekocht. We werkten geruime tijd samen met Heembouw Architecten aan een geschikt ontwerp. De eerste schetsen dateren al van 2016 en daarna volgden tal van varianten. Bouwbedrijf Heembouw kreeg de opdracht om het project uit te voeren en met P3 Logistics Parks vonden we een ideale partner om één of meerdere huurders voor het pand te vinden”, vertelt Jos Klanderman, managing director van Dokvast. “We creëerden uiteindelijk een XXL-distributiecentrum met ongeveer 85.000 m² aan opslagruimte, een vloer voor VAS-activiteiten van 12.700 m² en 1.300 m² aan kantoren. Naast de grote oppervlakte valt het gebouw ook op door de vrije hoogte van 12,2 m en de 82 docks.”

Het gebouw wordt gedragen door een immense staalconstructie van 100.000 m², bekleed met sandwichelementen.

4 compartimenten achter een opvallende metallic gevel

Dit distributiecentrum wordt gedragen door een immense staalconstructie van 100.000 m², bekleed met sandwichelementen. Voor ondersteuning bij de berekeningen, tekeningen en controles van deze dragende structuur werd een beroep gedaan op de specialisten van Pelecon. Het dak kreeg een PVC-bedekking en is ook klaar voor de montage van zonnepanelen in de toekomst. “Door de metallic gevelpanelen krijgt het champagnekleurige hoofdvolume een glans die de kleuren van de omgeving gedeeltelijk overneemt. De totale oppervlakte werd opgedeeld in 4 compartimenten met brandwerende scheidingswanden en branddeuren. Elk compartiment omvat een gedeelte van het magazijn, maar ook een mezzaninevloer boven de expeditiezone, een deel van de docks en kantoorruimte die wel afgewerkt is, maar niet ingericht. Er is een entree voor de chauffeurs en een wachtruimte, maar ook andere faciliteiten zoals toiletten, douches en kleedruimtes”, vertelt projectmanager Ben Kessing van huisvestingsadviseur Quadrant4. “Zelfs de technische installaties zijn afgestemd op deze opdeling, met afzonderlijke voedingen voor elk compartiment. Het hele pand is all-electric met energiezuinige verwarming, koeling, verlichting en ventilatie. Ook werden overal sprinklers voorzien. De kantoren werden volledig afgewerkt, maar niet ingericht. De huurders kunnen zelf nog beslissen welke vloerbedekking ze wensen.”

Dit distributiecentrum is opgedeeld in 4 compartimenten, waardoor het voor één of meerdere huurders gebruikt kan worden.

Op zoek naar huurders

Heembouw startte midden oktober 2020 met de bouwwerkzaamheden en vanaf januari werd de staalconstructie gemonteerd. Begin oktober wordt dit nieuwe distributiecentrum opgeleverd. “Het bouwproces verliep heel vlot. Op een groot bouwterrein heb je minder risico om elkaar voor de voeten te lopen. Toch zorgden COVID-19 en de Brexit voor de nodige problemen om bouwmaterialen zoals isolatie en dakbedekking tijdig op de bouwplaats te krijgen”, sluit Klanderman af. “Toch zijn we erin geslaagd om alles binnen de vooropgestelde termijn af te werken. Dit is trouwens al het 6e logistieke gebouw met BREEAM ‘Outstanding’-label voor Dokvast, meteen een unicum in de sector van de logistiek vastgoedontwikkelaars. Intussen is P3 bezig met de zoektocht naar één of meerdere huurders. We hebben er alle vertrouwen in dat binnenkort de eerste bedrijven hun intrek zullen nemen in dit XXL-distributiecentrum.”  

Elk compartiment omvat een gedeelte van het magazijn, maar ook een mezzaninevloer boven de expeditiezone, een deel van de docks en kantoorruimte.

‘Dat is pas écht samen bouwen’

Gelegen op het logistieke knooppunt van de A2 en A73 tussen Venlo en Maastricht is in opdracht van Heembouw een nieuw distributiecentrum gebouwd.

Wanneer je voor deze nieuwbouw aluminium vliesgevels en deuren nodig hebt, kom je natuurlijk als snel uit bij gevelbouwer in hart en nieren JM van Delft & zn. In opdracht van Heembouw heeft JM van Delft & zn. dan ook de volledige gevel mogen voorzien van een hoge kwaliteit aan gevelelementen.  

De samenwerking met Heembouw is als zeer prettig ervaren. “Doordat Heembouw een strakke planning aanhoudt en op voorhand zoveel mogelijk knelpunten signaleert en aanpakt, was het voor ons als partner erg prettig werken. Wij hebben exact volgens planning kunnen monteren”, vertelt Remco Kastelijn, projectleider bij JM van Delft & zn. 

De gevelbouwer mag zich sinds kort officieel ‘Strategisch Partner’ noemen van Heembouw. Deze combinatie zullen we in de toekomst dus nog veel vaker samen zien bouwen!

Bouwinfo

Ontwikkelaar
Dokvast, Oisterwijk 

Investeerder
P3 Logistics Park, Praag (Tsjechië)

Architect
Heembouw Architecten, Roelofarendsveen

Hoofdaannemer
Heembouw Bedrijfsruimten Zuid, Breda 

Eerste fase van XXL-distributiecentrum op voormalige Philips-site wordt binnenkort opgeleverd 

CAMPUS-A58_1_IMG_3441
Lees het gehele artikel

Bouwbedrijf Vrolijk levert binnenkort fase 1A van het XXL-distributiecomplex Campus A58 in Roosendaal op. De firma uit Breda kreeg van Logistics Capital Partners (LCP), gespecialiseerd in logistieke ontwikkeling en asset management, de opdracht om de eerste 4 units van dit impressionante project, goed voor 50.000 m² aan opslag-, overslag- en kantoorruimte, te realiseren. Het distributiecentrum op het voormalige Philips-terrein zal na afwerking in totaal 10 units omvatten, want hierna volgen nog de bouw van fase 1B van de hal – nog eens 50.000 m² – en een apart gebouw van 20.000 m². Het duurde jaren vooraleer de bouwwerkzaamheden van start konden gaan, maar uiteindelijk zullen de bouwpartners slechts 30 weken nodig hebben om deze eerste units te finaliseren.

De gevel bestaat uit een betonnen plint met daarboven sandwichpanelen.

De bouw van Campus A58 op industriezone Majoppeveld-Noord in Roosendaal had nogal wat voeten in de aarde. Het duurde namelijk een hele tijd vooraleer de bouwwerkzaamheden van start konden gaan. Als dit project van de hand van Stripesarchitects op termijn afgerond zal zijn, zal het 10 warehouses omvatten met een grootte variërend van 9.450 tot 13.000 m², met op een mezzanine telkens een kantoorruimte van 1.360 tot 1.650 m². Deze zullen verdeeld worden over 2 gebouwen met ook nog eens 157 docks en 10 gelijkvloerse industriedeuren. “Eerst zijn de bestaande Philips-gebouwen gesloopt en is het terrein volledig gesaneerd. Alleen de markante schoorsteen werd behouden en kreeg een nieuwe stek aan het eind van het perceel, nabij de inmiddels nieuw gerealiseerde centrale entree voor de vrachtwagens”, vertelt projectleider John Roovers van Bouwbedrijf Vrolijk.

“Deze eerste fase van Campus A58 rust op 900 Vibropalen met betonnen fundering. Het grondvlak bestaat uit een raster van 12.000 HSP-palen met daarop de vlakste vloer in heel Nederland. Na de funderingswerken werd een staalconstructie met een hoogte van 14,5 meter gemonteerd.”

Voor de metalen beplating werd op de voorgevel gespeeld met een combinatie van donkergrijze stroken ter plaatse van de kantoren en aluminiumkleurige elementen daartussen.

Een duidelijk stramien met veel vrijheid voor huurders

Dit deelproject omvat 2 compartimenten, die goed zijn voor 4 warehouses met een vrije hoogte van 12,5 meter. Tussen respectievelijk warehouse 1 en 2 én warehouse 7 en 8 is in een eerste fase geen scheidingswand voorzien om zo de toekomstige gebruikers de kans te geven de ruimten zelf in te delen. “De voorgevels bestaan uit een betonnen plint van 2,5 meter hoog, waarin alle docks geïntegreerd zijn, met daarboven sandwichpanelen. Er werd gekozen voor een terugliggende vlakke donkergrijze strook met daarboven afwisselende donkergrijze metalen beplating ter hoogte van de kantoren en met trapeziumvormige aluminiumkleurige beplating ertussen”, gaat de projectleider verder. “Op de andere gevels werden boven de plint gekleurde stroken voorzien, variërend van donkerblauw onderaan tot lichtblauw bovenaan en daartussen lichtgrijs. Er werd gekozen voor aluminium kozijnen en het dak, dat geschikt is voor zonnepanelen in de toekomst, kreeg een kunststof bedekking.”

Dit deelproject omvat 4 warehouses met een vrije hoogte van 12,5 meter. Tussen de warehouses is geen scheidingswand voorzien, om zo toekomstige gebruikers de kans te geven de ruimten zelf in te delen.

Strakke planning

Toen de bouwwerkzaamheden van start gingen, werd een strakke planning vooropgesteld. Bouwbedrijf Vrolijk startte in week 8 van dit jaar en in week 43 wordt er opgeleverd. “Aangezien er een woonwijk aan de site grenst, hebben we er uiteraard een punt van gemaakt om zoveel mogelijk met de omwonenden te communiceren. Hierbij hebben we onder meer Bewuste Bouwers ingeschakeld. Er werd ook aandacht besteed aan duurzaamheid, met een efficiënt verwarmingssysteem op basis van donkerstralers, LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie en lichtstraten die voor extra daglichtinval moeten zorgen”, sluit Roovers af. “In de toekomst volgt nog fase 1B, goed voor nog eens 50.000 m², en wordt nog een apart gebouw gerealiseerd met onder meer de pompkamers voor de sprinklers, twee watertanks, de toevoer van water en gas en een berging. We voeren ook de infrastructuurwerken uit: betonnen wegen, asfaltwerken, wadi’s, de omheining en hekken én de bijbehorende parkeerplaatsen voor personen- en vrachtwagens.”  

Boven de betonnen plint op de andere gevels werd gebruik gemaakt van gekleurde stroken variërend van donkerblauw (onder) tot lichtblauw (boven) met daartussen lichtgrijs.

Bouwinfo

Opdrachtgever
Logistics Capital Partners, Eindhoven

Architect
Stripesarchitects, Eindhoven

Hoofdaannemer
Bouwbedrijf Vrolijk, Breda

DC Echt-Susteren, Echt: Slim funderings- en vloerontwerp voor XXL-distributiecentrum

DSC06172
Lees het gehele artikel

Van Berlo werd al in de ontwerpfase ingeschakeld om een optimalisatieslag te maken voor het totaalpakket aan funderingen en vloeren. Met name om de krappe planning het hoofd te kunnen bieden en de weg vrij te maken voor de staalbouwer die momenteel zijn handen vol heeft aan het project.

In totaal heeft Van Berlo zo’n 1.400 strekkende meter aan prefab balken, 300 poeren en alle componenten voor de laadkuilen en dockconstructies geprefabriceerd.

“We onderhouden een warme relatie met Heembouw”, begint Glenn Verhoef, commercieel directeur bij Van Berlo. “We zijn zo’n beetje met alle divisies binnen Van Berlo betrokken bij dit omvangrijke project, met uitzondering van onze tak Funderingstechnieken. Het toepassen van onze Mini Vibropalen onder de vloeren was niet nodig in verband met de perfecte kwaliteit van de grondslag in Echt-Susteren. De vloeren worden op staal gefundeerd. Wel hebben we de nodige optimalisaties bereikt en met recht mooie prestaties geleverd als het gaat om de funderingsconstructie van het distributiecentrum zelf en de laadkuil- en dockconstructies.”

‘Het streven is om alle vloeren en constructies voortaan in 3D uit te werken’

Prefabricage viert hoogtij

De prefabafdeling van Van Berlo heeft overuren gedraaid om de componenten voor het XXL-distributiecentrum tijdig te kunnen opleveren. Verhoef: “In totaal heeft Van Berlo zo’n 1.400 strekkende meter aan prefab balken, 300 poeren en alle componenten voor de laadkuilen en dockconstructies geprefabriceerd. Dat maakte dat we in een tijdsbestek van slechts 5 weken(!) de complete fundering met laadkuilen inclusief dockconstructie en laadkuilvloeren konden realiseren op locatie, waarbij eveneens de 755 stuks ankers werden gesteld ten behoeve van de staalconstructie. Door alles in zo’n korte tijd te realiseren in nauwe samenwerking met het grondverzetbedrijf hebben we razendsnel de weg kunnen vrijmaken voor de staalbouwer die ongestoord, zonder hinder van andere disciplines, de constructie kan opbouwen. Als de hal straks wind- en waterdicht is, komen wij weer terug om de vloeren te maken. Ook dat gaat om flinke aantallen: 73.000 m² aan magazijnvloeren, 12.000 m² aan expeditievloer en 12.500 m² aan mezzaninevloeren.”

Krimparm beton

Van Berlo heeft alles in eigen hand als het gaat om het ontwerpen en realiseren van de totale vloer- en funderingsconstructie. “Dat werpt zijn vruchten af, zo bewijzen we ook hier in Echt-Susteren”, erkent Verhoef. “Daarnaast blijven we onze producten en diensten voortdurend innoveren en doorontwikkelen om onze positie als marktleider te bestendigen. Zo zijn we nu met onze engineers en betontechnologen een onderzoek gestart naar het fabriceren van krimparm beton. Hiervoor is onlangs een nieuwe medewerker aangesteld die zich als Hoofd R&D volledig zal focussen op dit thema. Ook zijn we al ver gevorderd met de integratie van Tekla op onze engineeringsafdeling. Het streven is om alle vloeren en constructies voortaan in 3D uit te werken. Voor de vloeren is dat misschien niet zo spannend, maar voor de funderings- en dockconstructies des te meer.”